FK Miercurea Ciuc, așa cum a obișnuit în ultimii ani, a participat miercuri, 15 martie 2023, la sărbătoarea organizată în oraș prin care s-a comemorat ”evenimentele revoluției și luptei pentru libertate din 1848/1849”, după cum a informat clubul care are echipa de seniori în campionatul Liga 2.
Este vorba despre ”Ziua Maghiarilor de Pretutindeni”, una dintre cele trei sărbători naționale ale Ungariei.
”Dacă tot ce văd în visele mele se împlinește…” Cu acest vers al poetului maghiar Sandor Petofi și-a deschis clubul din Miercurea Ciuc articolul cu privire la participarea la eveniment, pe pagina sa de Facebook, acolo unde, pentru o zi, și-a schimbat cu poza de profil, pe emblema clubului fiind pusă și o cocardă maghiară.
La ”Ziua Maghiarilor de Pretutindeni” organizată în acest an la Miercurea Ciuc a avut reprezentați și clubul de fotbal din oraș, unul care de fiecare dată se implică în astfel de evenimente care au legătură cu Ungaria.
”Echipa de adulți și cele ale academiei, însoțite de antrenorii lor, au mărșăluit de la stadion până la statuia lui Sandor Gal. Lor li s-au alăturat personalul și managerii clubului și colegiului.
Comunitatea noastră, defilând într-un șir lung, îmbrăcată în echipament, a ajuns la monumentul colonelului, eroul luptei pentru libertate, în mijlocul privirilor apreciative ale celor adunați la sărbătoare. În acompaniamentul Orchestrei Csikszentsimon au fost interpretate melodiile inspiratoare ale luptei pentru libertate, urmate de intonarea comună a imnului național al Ungariei. După aceea au fost depuse coroane de comemorare de către politicieni, organizații și instituții politice și civile, inclusiv reprezentanți ai FK Miercurea Ciuc, și au adus omagiu.
În numele clubului nostru, fotbaliștii Szilard Csedo și Daniel Lukacs, precum și antrenorii Barna Bajko și Norbert Demeny au depus coroane de flori. Programul festiv, care a început marți, s-a încheiat cu o cină de gală servită în sala de mese a căminului”, a anunțat, în maghiară, FK Miercurea Ciuc, pe site-ul oficial publicând două articole despre evenimentul din 15 martie. Cel legat de defilarea prin oraș a purtat numele de ”Ne-am amintit de eroii luptei pentru libertate”.
Cu prilejul Zilei Maghiarilor de Pretutindeni, președintele României, Klaus Iohannis, a transmis un mesaj prin care a subliniat participarea semnificativă a maghiarilor din România la proiecte comune, precum și aportul lor important în privința dezvoltării societății românești.
”Cu prilejul zilei în care maghiarii de pretutindeni îşi sărbătoresc apartenenţa la un spaţiu comun de identitate, cultură şi istorie, transmit cetăţenilor români de etnie maghiară cele mai calde urări de sănătate şi prosperitate. Această zi festivă îmi oferă ocazia de a sublinia încă o dată participarea semnificativă a maghiarilor din România la proiectele noastre comune, precum și contribuția lor importantă, alături de celelalte minorități naționale, la dezvoltarea societăţii româneşti și la consolidarea parcursului nostru european. Ca în fiecare an, 15 martie este un bun prilej pentru a face cunoscute valorile şi tradiţiile care au îmbogăţit cultura europeană. Secole de convieţuire ne-au făcut să înţelegem beneficiile coexistenţei şi ale dialogului intercultural. Cele trei decenii scurse de la Revoluţia din Decembrie 1989 demonstrează cum prin dialog, cunoaştere şi respect reciproc, cetăţenii români, indiferent de limba lor maternă, pot să construiască împreună o țară prosperă și demnă. Fie ca sărbătoarea de astăzi să vă dea încredere şi noi energii, să vă aducă lumină în suflete, bucurie şi speranţă în comunitate!”, a fost mesajul lui Klaus Iohannis.
Potrivit Historia, maghiarii aniversează în data de 15 martie ”Revoluția din 1848-1849”, dată la care s-a consfințit și apariția parlamentului modern a Ungariei.
Revoluția maghiară din 1948 a început la data de 15 martie cu evenimente sângeroase în Pesta și Buda, actuala Budapesta de astăzi. În acea zi, revoluționarii au prezentat o proclamație cu 12 puncte, care, ulterior, avea să fie acceptată de guvernatorul imperial, confruntat atunci și cu revoluția de la Viena. Revoluționarii au preluat puterea, au înființat primul parlament modern maghiar și au format un guvern condus de Lajos Batthyany.
După înfrângerea revoluției austriece și înlocuirea împăratului Ferdinand I cu nepotul său, Franz Joseph (2 decembrie 1848), monarhia Habsburgică s-a întors împotriva revoluției maghiare. Noul împărat a ordonat dizolvarea Guvernului de la Budapesta. Profitând de conflictele dintre maghiari și celelalte minorități din Imperiul Habsburgic, în special români, sârbi și croați, Viena a reușit să înfrângă Revoluția Maghiară (1849).
La punctul 12 al proclamației era trecut ”Uniune”, ceea ce implica alipirea Transilvaniei la Ungaria.
Foto: FK Miercurea Ciuc
https://liga2.prosport.ro/liga-3/analiza-inca-9-echipe-si-au-asigurat-accederea-in-play-off-ul-ligii-3-altele-12-mers-in-play-out-dupa-prima-etapa-disputata-in-2023-19263346
https://liga2.prosport.ro/seria-1/sapte-echipe-din-liga-2-si-doua-din-liga-3-dau-cate-doi-jucatori-la-nationala-u19-a-romaniei-pentru-turul-de-elita-din-franta-steaua-si-unirea-slobozia-au-cate-doi-convocati-19263319
https://liga2.prosport.ro/seria-1/trei-jucatori-din-liga-2-convocati-la-nationala-u18-19263281
https://liga2.prosport.ro/program-tv/play-off-ul-incepe-joi-cu-steaua-ca-gazda-iar-prima-etapa-se-incheie-tot-la-bucuresti-jocurile-din-prima-runda-a-play-out-ului-se-disputa-toate-in-acelasi-timp-19263225