Dan Alexa și farmecul vieții: ”Pe Rapid i-am putut ajuta acum, nu anul trecut. Așa se leagă lucrurile în viață.” Dezvăluiri despre viitorul la ASU Poli Timișoara | INTERVIU

Daniel NAZARE 19 May. 2021, 16:18 Liga 2
Dan Alexa și farmecul vieții: ”Pe Rapid i-am putut ajuta acum, nu anul trecut. Așa se leagă lucrurile în viață.” Dezvăluiri despre viitorul la ASU Poli Timișoara | INTERVIU

Dan Alexa e un antrenor supărat. Cătrănit. A ratat promovarea cu ASU Poli Timișoara având unul dintre cele mai mici bugete din eșalonul secund. A dat bani și de la el, a chemat în ajutor un prieten, potent om de afaceri, a fost conducător, antrenor și prieten pentru fotbaliști. Toate la un loc. La ASU Poli, în sezonul 2020-2021.

ASU Poli Timișoara a ratat promovarea în Liga 1. Știe că era imposibil, dar a încercat. Nu are regrete, e pasionat, se consumă și respiră fotbal. Poți să-l acuzi de orice, dar cu siguranță s-a implicat sută la sută.

Are două mulțumiri: jucătorii săi au dat tot ce a fost mai bun și Rapidul a promovat. Restul nu mai contează acum.

Dan Alexa și farmecul vieții: ”Pe Rapid i-am ajutat acum, nu anul trecut. Așa se leagă lucrurile”

Dan Alexa a stat de vorbă cu ProSport. L-am simțit, pe parcursul dialogului, dezamăgit, trist, dar gata s-o ia de la capăt. Dacă nu cu ASU Poli, cu siguranță în altă parte. E pregătit să revină în iarbă, dar după o binemeritată vacanță.

Cum e o noapte pentru un antrenor care ratează promovarea?
Atunci când nu ești obiectiv e dezamăgitor. Rezultatele îmi dădeau speranțe pentru că echipa a jucat mai bine în playoff decât în sezonul regular… Am avut speranțe, am avut acel eșec cu Rapid la Buftea, apoi un meci „care pe care” cu Mioveni, o echipă foarte bine organizată. Din păcate a fost 2-2, după ce am făcut un joc bun.

Dar a promovat Rapidul, știm că ai o afinitate pentru giuleșteni.
O consolare e faptul că am ajutat Rapidul cu rezultatul nostru. Ne-am fi dorit o victorie, dar asta a fost să fie. Am dorit să creez o emulație la Timișoara, cred că am reușit în mare parte… Timișoara nu a avut performanțe de ani buni, am avut șansă să dau un refresh. Din păcate nu am reușit promovarea! Deși realistic era foarte greu!

Buget de ultimele locuri din play-out-ul ligii secunde, susține Dan Alexa

Vei continua cu Timișoara?
M-am angrenat total în proiectul ăsta, inițial am adus jucători, apoi m-am implicat ca și antrenor. Am adus și bani, am adus și pe cineva care avea bani… Am pus pe tavă tot ce aveam mai bun în mine. E o decizie grea, dar trebuie să mă gândesc și la viitorul meu.
E important ce va urma. Am avut cel mai mic buget din toată liga secundă, după Pandurii Târgu Jiu… La Recea se plăteau salarii de 9000 lei, am jucat cu fotbaliști care aveau 1000 lei lunar.

Chiar așa?
Mulți adversari nu credeau că așa ceva e posibil. Dar ăsta este adevărul! Am avut șansa că mulți jucători erau din Timișoara și au acceptat acești bani, ar fi fost ceva istoric dacă promovam în condițiile date. O mare minune!

Nu mi-ai răspuns la ce te-am întrebat…
Referitor la întrebarea ta, nu o ocolesc, rămân la Timișoara doar în anumite condiții! Trebuie schimbate multe lucruri. Oamenii trebuie să înțeleagă că dacă vor fotbal la Timișoara trebuie să se implice mai mult, nu doar așa din fotoliu. De acolo e ușor.

Dan Alexa e dur: „Oficialitățile nu trebuie să se folosescă de Poli doar când e vorba de imagine”

Fii mai exact.
E un grup de oameni care se ocupă de fotbal… Am adus un prieten care a fost lângă noi, dar a avut și el de suferit pentru că e din Horeca și știți care au fost problemele… Poli e echipa Banatului, iar oficialitățile nu trebuie să se folosescă de Poli doar când e vorba de imagine…

Simți că ai fost singur?
Nu e corect! Din păcate, anul acesta puțini au fost oameni lângă noi. Rămân la Poli doar dacă vor fi condiții de promovare. Altfel, plec! Noi am făcut o semiminune jucând play-off-ul, dar nu putem mai mult în condițiile actuale.

Și dacă am fi promovat ar fi fost greu, nu avem arenă, suntem cam singurul oraș mare, alături de Iași și Constanța, care nu are un stadion modern. Poli e cel mai mare brand al Banatului, dar nu ajunge să fie doar câțiva oameni lângă echipă. Toți vorbesc, dar trebuie să se ajute.

Ce faci acum? Care sunt planurile?
Am dat două zile libere jucătorilor, dar mergem la Miercurea Ciuc să respectăm competiția. Așa este corect! Api îmi voi lua o vacanță, am obosit, trebuie să recunosc. Prea mult fotbal, e nevoie și de deconectare. Fotbalul e un drog, dar oboseala psihică te omoară.

Ca antrenor ai prea multe responsabilități, depinzi de prea multe lucruri. Vreau să mă detașez puțin ca să văd lucrurile mai relaxat. Cu cât ești mai relaxat, totul e mai limpede.

A avut rezultate la Astra, dar la Dunărea Călărași a pierdut 7 meciuri după minutul 90

Cum și-ai caracteriza cariera de antrenor?
Am început să antrenez de 6 ani, e totuși, recunosc, foarte puțin. E drumul pe care mi l-am ales… Primii 3 ani au fost mai buni, dar am acumulat experiență. Am fost numai la echupe cu probleme financiare. Am trecut pe la Târgu Mureș, știți foarte bine, cu Concordia Chiajna ne-am salvat de la retrogradare.

Călărașiul a fost o perioadă excelentă cu prima promovare din istoria orașului, apoi retrogradarea în minutul 96, am avut atunci acolo 7 meciuri pe care le-am pierdut după minutul 90.

La Rapid am prins cinci meciuri, după pandemie, dar e prea multă loterie… Dar fac parte din viața antrenorului! Uite, pe Rapid i-am ajutat acum, nu anul trecut! Indirect! Ca să vezi cum se leagă lucrurile în viață…

Dan Alexa

Regreți ce ai început la Poli?
La Poli a fost o nebunie a mea, mi-o asum, dar logic și raținal nu aveam cum reuși. E greu să te bați cu jucători care câștigă 7.000 de euro… Îi poți bate o dată, dar pe termen lung e imposibil.

De acord cu doi jucători Under 21 pe teren?
Eu sunt de acord cu regula să fie unul Under 23 și Under 21. Ca să le dai șansa și celor de Under 21 să aibă continuitate… Sunt foarte dese schimbările în primele 10-15 minute, am făcut-o și eu când antrenam Astra Giurgiu.
Apropo de Astra, cred că am făcut mai multe lucruri bune decât proaste. Am bătut FCSB și CFR și Dinamo și am pierdut cu Chindia, cu cele mai slabe. Asta e viața!

Foto: Răzvan Păsărică / Sport Pictures

Daniel NAZARE 19 May. 2021, 16:18 Liga 2
Pe aceeași temă