E deranj mare la Dacia Unirea Brăila în acest final de an, după ce nou-promovata în Liga 2 a terminat 2021 cu doar 2 puncte acumulate în primele 16 etape ale campionatului și se află pe ultimul loc în clasament, cu șanse minuscule de a se salva de la retrogradare. Diferența de puncte față de locurile care adus menținerea în acest eșalon fotbalistic este un copleșitoare, de nu mai puțin de 19-20 de puncte, în condițiile în care până la finalul sezonului, incluzând play-out-ul, mai sunt 27 de puncte puse în joc pentru fiecare echipă.
Luni, 6 decembrie, Consiliul Director al clubului din Brăila s-a reunit de urgență și, ulterior, a anunțat că toți conducătorii și-au depus mandatul la dispoziția Adunării Generale, dar și că se va face o analiză și cei care nu au dar ”randamentul scontat” se vor alege cu rezilierea contractului. Totodată, s-a făcut invitație către persoane fizice sau juridice care doresc să preia preia managementul clubului să trimită ”propuneri concrete, însoțite de un scurt plan de acțiune pe termen scurt, mediu sau lung”.
Două zile mai târziu, miercuri, conducerea clubului și antrenorul Florentin Petre au organizat o conferință de presă prin intermediul aplicației Zoom, în care s-a vorbit despre situația echipei.
”Clubul se află la un moment de răscruce. În istoria de 102 ani au fost o mulțime de momente astrale, de când sunt eu aici au mai existat două astfel de momente. Acum 8 ani, într-un moment similar, conducerea de atunci ne-a găsit pe noi, pe mine și pe colegul Vali Avramescu. Azi vrem să găsim pe cineva dispus să preia ce noi am încercat să menținem în viață în decursul celor 8 ani. O spun cu toată responsabilitatea că în ultimii 8 ani n-am reușit decât să menținem clubul în viață prin diferite strategii. Am ținut clubul în viață cu speranța că cineva va veni și va dori să se implice să conducă clubul. Relativ pot spune că-mi iau adio. Nu suntem atât de iresponsabili dacă nimeni nu vine să ia clubul. Dacia Unirea e un brand al orașului comparabil cu brandul Insula Mare a Brăilei”, a spus vicepreședintele clubului Dacia Unirea, Vasile Popa (foto, primul din stânga, alături de reprezentanți ai partenerului finanțator Al Dahra-Agricost și de președintele clubului, Valentin Avramescu).
Tot acesta a vorbit despre lipsa susținerii financiare, cea care afectează parcursul echipei din punct de vedere sportiv. Dacia Unirea are un lot format în mare parte din jucătorii care au reușit în primăvară promovarea în Liga 2, deci care au un nivel bun de Liga 3, însă insuficient pentru eșalonul secund, drept dovadă și rezultatele, cumulat cu problemele financiare.
”Nu putem ieși din acest cerc vicios, mă refer la lipsa resurselor financiare. Această lipsă a condus la imposibilitatea de a construi loturi bazate pe juniori, să ne creștem copiii clubului sănătos, să aducem jucători. Lipsa resurselor ne-a dus către lipsa rezultatelor. Lipsa rezultatelor a dus la îndepărtarea suporterilor. Așa ne învârtim de câțiva ani.
Acum fac un apel să vină cineva să preia clubul. Din spatele tastaturii sunt foarte mulți oameni care ne cer demisia și caută să vină alții. I-am comunicat lui Florentin Petre această decizie, apoi și celorlalți. Domnul președinte (n.r. – președintele Consiliului Județean Brăila, Francisk-Iulian Chiriac) a spus că nu poate ține doi pepeni într-o mână, și fotbalul și handbalul”, a mai spus Popa.
Antrenorul Florentin Petre a transmis că nu era mai bine pentru club dacă ar fi rămas în Liga 3 și că ceea ce s-a realizat în actualele condiții se numește performanță. Fostul dinamovist a explicat neajunsurile de care se lovește zi de zi.
”Nu era bine deloc în Liga 3, pentru că am muncit enorm să realizăm această performanță. Suntem puțini, am fost puțini. Consiliul Județean ne-a susținut. Ce am făcut noi într-o perioadă scurtă se numește performanță, ținând cont de banii pe care i-am avut. Avem un grup de copii minunați pe care îi iubesc pentru performanța pe care au făcut-o și pentru unitatea de care au dat dovadă în toată perioada în care i-am antrenat.
Într-adevăr, situația pe care am întâmpinat-o în toată această perioadă reprezintă un eșec. Totuși, sunt echipe de Liga 3 care au cheltuit miliarde și n-au promovat. Dacă începea ploaia, eu trebuia să găsesc teren pe la Galați sau să ne antrenăm trei zile prin parcuri.
Era normal ca atunci când am ajuns în Liga 2 să avem în cont cel puțin 500.000 de euro să putem începe. O echipă de Liga 2 nu poate începe campionatul fără un milion de euro în cont, ca să poți aduce jucători care fac diferența”, a spus Florentin Petre.
Altfel, ieri seară, Consiliul Director al Daciei Unirea Brăila a avut un nou comunicat, al doilea în această săptămână, în care a încercat să calmeze spiritele încinse pe pagina de Facebook a clubului, explicând greutățile prin care se trece și ceea ce se dorește în continuare.
”În viața oricarei echipe apar momente fericite, dar și momente triste, iar în acest an deosebit de greu, am avut parte din plin de ambele variante. Este o etapă și un ciclu care se încheie în acest moment, cu lucruri bune, însă, inevitabil, si cu greșeli. În același timp nutrim speranța că următoarea etapă să fie abordată cu un alt entuziasm și cu o energie pozitivă.
Îndemnăm suporterii și opinia publică la calm și echilibru, pentru că până la urmă e o competiție sportivă, cu învinși și invingatori!
Este limpede că “socoteala de acasă nu s-a potrivit cu cea din târg”, planul și obiectivul minim cu care s-a plecat în vară la drum (la nivel sportiv, financiar, etc.) a fost supraevaluat și, pe cale de consecință, neconcretizat. Pentru acest lucru, bineînțeles că toată lumea (conducere, antrenori, jucatori) are o parte de vină in proporții diferite, iar cel mai important lucru este să ni le asumăm și, mai ales, să învățăm din aceste greșeli;
Lăsăm, în continuare, staff-ul tehnic și jucătorii să explice rezultatele strict din punct de vedere sportiv, rezultate care, din păcate, nu ne fac cinste și aruncă o intensă umbră negativă asupra muncii noastre, mai ales că “ultima impresie contează“;
Ținând cont de toate condițiile existente (buget, nucleu de jucatori etc.) am încercat, în toată aceasta dificilă perioadă, în pofida rezultatelor negative repetate, să păstrăm o atmosferă de echilibru și calm, lucru care, din păcate, nu a adus revirimentul așteptat.
Așteptăm propuneri serioase și concrete pentru un nou management al activității pe orice palier dorit (management, finanțare, etc.) din partea oricarei persoane interesate de fotbalul brăilean, actual sau fost suporter, critic sau simpatizant, reînnoind invitația de a ieși din poziția deosebit de confortabilă de „etern critic din spatele tastaturii“. Este momentul pentru o implicare cu responsabilitate, pentru fapte concrete și nu numai pentru cuvinte, mai mult sau mai puțin civilizate;
Nu putem încheia fără rememorarea satisfacțiilor deosebite aduse în această vară odată cu promovarea în eșalonul secund, imaginea gardului stadionului din Însurăței “dărâmat” la propriu de entuziasmul nostru, al tuturor brăilenilor pasionați de fotbal, ne fac sa mulțumim actorilor principali – jucători, antrenori, suporteri și tuturor celor ce și-au adus aportul la aceste momente deosebite, care vor rămâne în sufletul nostru și a numelui Daciei Unirea Brăila!”, a transmis conducerea clubului din Brăila.
După 16 etape din sezonul regular, cu trei runde până la finalul acestuia, Dacia Unirea Brăila este pe ultimul loc în Liga 2, cu 2 puncte și cu cel mai slab golaveraj, atât la goluri marcate, 7, cât și la cele primite, 48.
În 2022, în sezonul regular, Brăila va mai întâlni echipele Unirea Slobozia (locul 8, acasă), Ripensia (locul 13, deplasare) și Unirea Dej (locul 10, acasă). Ulterior va merge în play-out, unde o așteaptă încă șase meciuri și șanse poate zero la acel moment de a se mai salva de la retrogradare.
https://www.youtube.com/watch?v=WZZdMbDeFJQ
Foto: Sorin Pană (Sportul Ilustrat) și Dacia Unirea Brăila
https://liga2.prosport.ro/seria-1/schimbari-drastice-la-dacia-unirea-braila-mai-multi-fotbalisti-vor-fi-dati-afara-iar-postul-lui-florentin-petre-e-in-pericol-19213520