Rapidul, calificare dramatică în fața Gazului. Aventura sucevenilor în Cupă continuă

Marius ANGHEL 24 Sep. 2014, 12:44 Cupa

Aventura Rapidului în Cupa României continuă. Ieri, într-o atmosferă superbă creată de 5.000 de spectatori avizi de fotbal și de spectacol de calitate, formația suceveană a învins cu scorul de 1-0 gruparea de prima ligă Gaz Metan Mediaș și s-a calificat în optimile de finală ale competiției. Această performanță reprezintă o premieră pentru gruparea „alb-vișinie”, extraordinarul public de pe Areni fiind văduvit cam de mult timp de o asemenea bucurie. Ultimul rezultat notabil pe plan național datează din anul 2005, când defuncta Cetatea a răpus Sportul Studențesc, pregătit pe atunci de Dan Petrescu, tot în șaisprezecimile Cupei României.

Mulțumirea fanilor după acest meci constă în faptul că victoria sucevenilor n-a fost una întâmplătoare, așa cum se întâmplă de obicei când o formație dintr-un eșalon inferior întâlnește un adversar mai bine cotat, ci a venit pe fondul unei prestații consistente și eficiente, care a reușit să blocheze total jocul ofensiv al ardelenilor.

Primul sfert de oră a reprezentat singura perioadă a meciului în care oaspeții au reușit să-și impună cât de cât jocul, însă pericolul la poarta lui Rohețki n-a venit decât în urma unor șuturi de la distanță expediate de Fl. Dan, Curtean și Todea. Odată scăpați de tracul de debut, „ceferiștii” și-au dat seama că adversarii lor nu sunt cu nimic mai presus și au început să capete din ce în ce mai mult curaj. Astfel, la mijlocul primei reprize, la prima acțiune mai închegată de atac a sucevenilor, fundașul medieșan Trtovac a respins cu mâna, în propria suprafață de pedeapsă, o minge centrată de Matei, iar centralul Horațiu Feșnic, deși se afla foarte bine poziționat, a lăsat jocul să continue, spre disperarea băncii tehnice sucevene.

Sucevenii reclamă neacordarea unei noi lovituri de pedeapsă

Fotbaliștii pregătiți de Bogdan Tudoreanu, Mihai Guriță și Laurențiu Andrieș n-au disperat însă după această nedreptate, ci au început să joace și mai îndârjit, spre satisfacția celor câteva mii de inimi din tribune. Astfel, prima repriză s-a încheiat cu un șut al lui Negru, care l-a pus la grea încercare pe Buchta, tot sucevenii fiind cei care s-au dovedit mai periculoși în atac și în partea secundă. O altă fază controversată a avut loc în minutul 60, când Marinkovic a reclamat o nouă lovitură de pedeapsă, pentru ca după alte câteva zeci de secunde același jucător să fie blocat la doar 3 metri de poartă, cu o intervenție la sacrificiu, de goal-keeper-ul Mediașului. Ultima ocazie de gol în timpul regulamentar de 90 de minute i-a revenit lui Negru, aflat poate la cel mai bun meci din carieră, care a reluat cu capul, puțin peste poartă, o minge centrată din corner de Semeghin.

Gol și superioritate numerică

Sucevenii au intrat în prelungiri cu toate cele trei schimbări efectuate din considerente medicale, în timp ce Cristi Dulca a decis să fortifice atacul prin introducerea în teren a consacraților C. Petre și D. Roman. Rapidiștii au continuat însă să evolueze la fel de hotărât, așa că raportul de forțe din teren nu s-a modificat câtuși de puțin. Efortul sucevenilor avea să fie răsplătit în minutul 103, când Negru a inițiat o acțiune de atac de la centrul terenului, iar Trtovac n-a putut să-l oprească nici cu prețul unei accidentări, care avea să se dovedească una serioasă, fundașul sârb în vârstă de 28 de ani nemaiputând să continue partida după respectiva intervenție ratată.

Așadar, faza golului a plecat de la Negru, care l-a văzut liber pe banda dreaptă pe Bălan. A urmat o centrare în diagonală pentru Matei, care a încercat o reluare pretențioasă, din voleu, din colțul careului de 16 metri. Balonul a fost însă deviat de pe traiectoria sa inițială până la Mircea Negru de un apărător advers, atacantul Rapidului aflându-se exact la locul potrivit pentru a arunca în aer tribunele de pe Areni cu o execuție sigură, cu capul, din 4 metri.

Finalul s-a jucat într-o mare tensiune, însă sucevenii au găsit resursele să apere eficient, chiar dacă pe Semeghin l-au lăsat nervii în ultimul minut și a încasat cartonașul roșu.

VEZI REZUMATUL VIDEO al meciului din 16-imi

Ultimul fluier al arbitrului a venit în ovațiile publicului sucevean trezit din nou la viață, acest succes reprezentând practic certificatul de naștere al acestei echipe și începutul unei frumoase povești de dragoste între fanii suceveni și Rapid.

RAPID CFR SUCEAVA – GAZ METAN MEDIAȘ 1-0 după prelungiri
M. Negru 103

Rohețki – D. Bălan, Plecanciuc, Sava (Velescu 50), Semeghin – Sumanariu (Golofca 76), Ferariu, G. Apostol – M. Negru, M. Matei, Marinkovic (Burcea 87)
Antrenor: Bogdan Tudoreanu

Buchta – V. Crețu, Muth, Trtovac, R. Romeo – Todea, A. Enescu (I. Cristea 55) – Llullaku, Fl. Dan (C. Petre 74), Curtean (D. Roman 87) – Buziuc
Antrenor: Cristian Dulca

VEZI o GALERIE FOTO de la meci

Dulca: „Felicit Rapidul pentru această calificare meritată”

Chiar dacă se vedea cu ochiul liber că este supărat, antrenorul oaspeților, Cristi Dulca, a surprins plăcut la conferința de presă, prin modul sportiv și realist în care a judecat confruntarea cu Rapid. „Sunt foarte dezamăgit de rezultat. Am întâlnit o echipă ambițioasă, cu jucători care și-au dat viața pe teren și vreau să-i felicit pentru această calificare meritată. Sucevenii au avut și un penalty neacordat de arbitru în prima repriză, iar publicul a fost unul extraordinar. În ce privește prestația noastră, nu sunt prea multe de spus. Trebuia să ne respectăm mai mult, mai ales că suntem cu toate drepturile financiare achitate la zi. Mulți fotbaliști trebuie să-și revizuiască comportamentul după această partidă. Nu sunt adeptul pedepselor, dar voi lua anumite măsuri după eliminarea din Cupă. Ne-am crezut învingători dinainte, ne-a lipsit atitudinea și concentrarea”, a declarat Cristian Dulca.

Tudoreanu: „Mulțumim publicului care ne-a împins de la spate”

Așa cum era și normal, Bogdan Tudoreanu s-a prezentat în fața ziariștilor cu o stare de spirit total diferită. „A fost un meci extraordinar în care jucătorii mei s-au autodepășit și vreau să-i felicit pentru acest lucru. I-am studiat foarte bine pe cei de la Mediaș și nu cred că au reușit să ne surprindă în vreun fel. Practic, Gaz Metan n-a avut nici o ocazie de gol pe toată durata celor 120 de minute. Mulțumim și publicului care ne-a împins practic de la spate. Nu avem vreo preferință în privința viitorului adversar, cel mai important ar fi, dacă s-ar putea, să jucăm tot pe Areni”, a precizat antrenorul Rapidului.

Cele opt partide din optimile de finală se vor juca pe data de 29 octombrie. Meciurile din sferturi se vor disputa tot în 2014, pe 3 decembrie, în timp ce anul viitor se vor juca semifinalele, în sistem tur-retur, pe 4 martie și 1 aprilie, finala fiind programată în ziua de 31 mai.

Articol scris de Gabriel TODERAȘCU
Foto: Dan FILIPCIUC

Marius ANGHEL 24 Sep. 2014, 12:44 Cupa
Pe aceeași temă