Primul club dintre cele care au activat în Liga 2, ediția 2023-2024, fără să aibă drept de promovare în prima ligă, care au rămas în campionat și își schimbă forma de organizare înaintea noului sezon este CSM Reșița.
Trupa din Valea Domanului anunțase de ceva timp că a făcut tot posibilul pentru a-și schimba forma de organizare, iar acum Federația Română de Fotbal a aprobat mutarea.
În urma deciziei Comitetului Executiv al FRF din 23 iulie 2024, CSM Reșița se numește, mai nou, ACSM Reșița.
Demersul înființării unei asociații sportive de drept privat care să preia CSM Reșița a fost făcut în prima parte a acestui an, s-a primit Certificatul de Identitate Sportivă (CIS) din partea Agenţiei Naţionale pentru Sport, conducătorii clubului au depus actele la FRF, Departamentul Juridic a analizat documentele, și-a dat acordul, iar membri Comitetului Executiv al FRF au aprobat în unanimitate decizia.
Astfel, Asociației Club Sportiv Muncitoresc (ACSM) Reșita a cesionat activitatea sportivă și dreptul de participare în competițiile organizate de FRF de la Clubul Sportiv Muncitoresc (CSM) Reșita, astfel că clubul din Valea Domanului a urmat aceiași pași din ultimii ani făcuți de Campionii FC Argeș sau Gloria Buzău, dând cele mai noi exemple, fentând regulamentul, trecând pe o asociație de drept privat și obținând dreptul de a promova în prima ligă.
”Aprobă cu unanimitate de voturi cesionarea activității sportive și a dreptului de participare în competițiile fotbalistice organizate de FRF, de la Clubul Sportiv Muncitoresc Reșița, club de drept public în favoarea Asociației Club Sportiv Muncitoresc Reșita, club de drept privat”, sună decizia CEx din 23 iulie 2024.
Decizia a fost salutată imediat de CSM Reșița, devenită de acum ACSM Reșița.
”Moment important pentru clubul nostru!
Comitetul Executiv al Federației Române de Fotbal, întrunit la data de 23 iulie 2024, a aprobat cu unanimitate de voturi cesionarea activității sportive și a dreptului de participare în competițiile fotbalistice organizate de FRF, de la Clubul Sportiv Muncitoresc Reșița, club de drept public în favoarea Asociației Club Sportiv Muncitoresc Reșita, club de drept privat!
Decizia de astăzi a Comitetului Executiv al Federației Române de Fotbal recompensează eforturile conducerii clubului nostru, alături de membrii fondatori ai ACSM Reșița, de a obține dreptul de promovare!”, a transmis clubul reșițean prin intermediul paginii sale de Facebook.
Revenind la ceea ce spuneam la începutul articolului, CSM Reșița este prima echipă dintre cele opt care au activat în ediția 2023-2024 de Liga 2 care și-a schimbat forma de organizare și va avea drept de promovare din următorul sezon, 2024-2025. Corvinul va fi următorul, în situația sa fiind o chestiune de timp, deoarece trebuie să iasă din competițiile europene în care reprezintă România ca deținătoare a Cupei României în 2024 și apoi FRF îi va aproba modificarea. Celelalte șase au fost Steaua, CSC Șelimbăr, CSM Slatina, CSC Dumbrăvița, CS Tunari și CSM Alexandria. Ultimele două au retrogradat în Liga 3.
La finalul lunii iunie a acestui an, Cristian Bobar, directorul CSM Reșița, transmitea că clubul are actele necesare pentru ca FRF să-i aprobe cesionarea activității către asociație de drept privat.
”Pe plan administrativ nu a fost vacanță anul acesta, am lucrat foarte mult la schimbarea statutului. Au fost depuse actele la federație și se pare că suntem în regulă. Deci, din acest campionat vom avea drept de promovare. A fost o muncă făcută într-un timp foarte scurt, documentația a fost foarte mare. Nu a fost deloc ușor, dar felicit juriștii și echipa cu care am lucrat, pentru că s-au mișcat foarte foarte bine”, spunea Cristian Bobar.
Același conducător vorbea în urmă cu trei zile, pentru Liga2.ro, despre aprobarea mult-așteptată dinspre FRF, dar spunea și că la Reșița or fi așteptări mult mai mari din momentul în care se obține dreptul de promovare în prima ligă.
”S-a muncit foarte mult în ultimele trei luni la schimbarea formei de organizare a clubului pentru a avea drept de promovare, din club de drept public în unul de drept privat. Actele sunt gata, sunt depuse la Federația Română de Fotbal și așteptăm Comitetul Executiv de săptămâna viitoare. Sper să înțeleagă și jucătorii că ne-am zbătut foarte mult și așteptăm de la ei mult mai mult decât în sezonul trecut. Obiectivul este să prindem play-off-ul. Avem un grup bun, un grup unit și pe asta marșăm cel mai mult, pe acest grup, pe jucători care își doresc să ajungă mai sus și pe un vestiar foarte unit făcut Flavius Stoican”, declara Bobar.
Pe parcursul acestui an, la Reșița s-a vorbit în mai multe rânduri despre această schimbare care se dorește la club, pentru a se putea obține dreptul la promovarea în prima ligă.
La mijlocul lunii aprilie, Cristian Bobar spunea că în noua asociație sportivă vor fi implicate Consiliul Județean Caraș-Severin, Consiliul Local Reșița, SC Piețe Reșița SRL, dar și asociația ”Toți pentru Metalul Reșița”!
Într-o convorbire telefonică cu redactorul Liga2.ro petrecută la finalul lunii iunie, Bobar spunea că în noua asociație sunt membri Consiliul Local Reșița, Consiliul Județean Caraș-Severin, SC Piețe Reșița SRL și AquaCaraș, unul dintre sponsorii clubului începând din vara anului 2023, o societate care se ocupă de apă și canal în municipiu.
După aprobarea de la FRF, care a venit acum, în noua asociație pe care va funcționa CSM Reșița se dorea includerea și asociației înființate de suporteri, ”Toți Pentru Metalul Reșița”, dar și atragerea unui ”privat”, a unui om de afaceri.
Foto: CSM Reșița