Veste bombă pentru Corvinul! FRF păsuiește clubul hunedorean participant în Europa și îi permite schimbarea formei de organizare, ca să poată promova în prima ligă. ”Portița” din regulament găsită de federație

Marius ANGHEL 23 Jul. 2024, 18:05 Liga 2
Veste bombă pentru Corvinul! FRF păsuiește clubul hunedorean participant în Europa și îi permite schimbarea formei de organizare, ca să poată promova în prima ligă. ”Portița” din regulament găsită de federație

Federația Română de Fotbal, impresionată de rezultatele Corvinului în ediția trecută a Cupei României și în actualul sezon european, a decis să-și încalce regulamentul și să păsuiască clubul hunedorean, printr-o ”portiță” secretă găsită, ca acesta să-și schimbe forma de organizare sub care activează acum, una de drept public, care nu-i permite să promoveze în prima ligă nici la finalul campionatului Ligii 2 care stă să înceapă.

FRF, prin Comitetul Executiv din 23 iulie 2024, a decis să-i amâne meciurile din campionatul Ligii 2 Corvinului, momentan primele două, pentru a avea timp să treacă pe noul club, unul de drept privat, care permite promovarea în prima ligă în situația în care încheie sezonul pe un loc care să-i ofere acest prilej.

Răzvan Burleanu a dat marea veste pentru Corvinul: echipa nu începe noul sezon de Liga 2 până când nu-și schimbă forma de organizare!

Anunțul a fost făcut chiar de către președintele Federației Române de Fotbal, Răzvan Burleanu, după ședința de astăzi, 23 iulie 2024, a Comitetului Executiv.

”Trebuie să recunoaștem că suntem impresionați de parcursul clubului Corvinul Hunedoara în ediția precedentă de Cupa României, dar și de calificarea în Turul 2 din Europa League. De aceea, ca urmare a inechității determinată de prevederile legislației interne, aceeași prevedere care nu permite clubului Steaua București să promoveze, Comitetul Executiv de astăzi a luat decizia pentru amânarea primelor două etape ale Corvinului Hunedoara din următorul sezon, astfel încât clubul să-și poată modifica forma de organizare din drept public în drept privat dacă se va opri în Turul 3 din Conference League, înainte de începerea competiției din Liga a 2-a.
Dacă clubul va continua seria pozitivă a rezultatelor sportive în Europa, atunci ne vom așeza din nou la masă cu reprezentanții clubului și cu UEFA pentru a vedea dacă putem să identificăm și alte soluții”, a declarat Răzan Burleanu.

Meciurile Corvinului cu CSC Șelimbăr și Unirea Ungheni, amânate de FRF

Astfel, Corvinul nu va debuta în Liga 2, ediția 2024-2025, odată cu celelalte echipe, ci FRF îi amână startul în noul sezon oricât timp va fi nevoie pentru ca hunedorenii să-și schimbe forma de organizare din club de drept public într-unul de drept privat.

Liga 2 începe în data de 3 august, iar Corvinul, prin calificarea în Turul 2 al Europa League, și-a prelungit parcursul în competițiile europene cu încă cel puțin două jocuri, deci după data la care are debutul campionatul eșalonului secund, până la care hunedorenii puteau să-și schimbe forma de organizare ca să obțină dreptul de promovare în prima ligă.

Meciurile cu CSC Șelimbăr, de acasă, din 3 august, și Unirea Ungheni, din deplasare, din 10 august, adică din primele două etape ale sezonului 2024-2025 de Liga 2 sunt, în acest moment, amânate pentru o dată nestabilită încă, programarea lor depinzând de calificarea sau nu mai departe în competițiile europene a echipei antrenate de Florin Maxim.

Conform spuselor lui Burleanu, FRF va găsi o nouă soluție pentru Corvinul, de amânare a debutul său în noul sezon de Liga 2, în situația în care trupa hunedoreană va merge și mai departe în competițiile europene.

”Aprobă cu unanimitate de voturi amânarea primelor două jocuri ale CS Corvinul 1921 Hunedoara din cadrul Ligii a 2-a, astfel încât, în situația în care clubul părăsește competițiile europene anterior etapei a 3-a din cadrul Ligii a 2-a, să se poată aproba solicitarea sa privind modificarea formei juridice”, a fost anunțul FRF cu deciziile din ședința din 23 iulie a CEx.

Asociaţia Club Sportiv FC Corvinul Hunedoara 1921, căreia CS Corvinul își va cesiona activitatea și locul din Liga 2, are CIS din 17 iulie

În ziua dinaintea meciului retur din Turul 1 al Europa League contra maghiarilor de la Paksi FC, Corvinul a anunța că a primit Certificat de Identitate Sportivă (CIS) pentru noua asociație aprobată de politicienii locali încă din ultima zi a lunii ianuarie a anului 2024. Prin trecerea la această asociație, una de drept privat, prin implicarea și a unei societăți, dar după ce Federația Română de Fotbal aprobă, Corvinul va putea avea drept de promovare în prima ligă.

Corvinul a eliminat Paksi (4-2 la general) și, astfel, s-a calificat în Turul 2 al Europa League, prelungindu-și cu încă două meciuri parcursul european și anulându-și, conform regulamentului, posibilitatea de a-și schimba forma juridică la FRF, posibilă până la data de start a noului sezon de Liga 2.

Acum, cu ajutorul primit din partea FRF, Corvinul poate participa în Europa League sau Conference League, unde reprezintă România, fără grija că depășește termenul limită până la care putea să depună actele pentru a trece pe noua asociație.

Corvinul anunța încă din 31 ianuarie 2024 înființarea Asociaţiei Club Sportiv FC Corvinul Hunedoara 1921, în urma aprobărilor consilierilor din Consiliul Local al Municipiului Hunedoara și Consiliul Județean Hunedoara, de a se uni în această nouă entitate alături de Ecoserv SRL Hunedoara, o ”societate subordonată Primăriei”, după cum anunța chiar instituția condusă de Dan Bobouţanu. În fapt, două entități publice și o altă privată, dar suportonată uneia dintre cele publice, dădeau mâna pentru a înființa o asociație care să fenteze actuala Lege a Sportului, respectiv regulamentul FRF, care interzice cluburilor de drept public să promoveze în prima ligă.

Trecerea pe noua asociație, prin cesionarea activității, trebuie aprobată și de Federația Română de Fotbal, însă acest lucru poate fi făcut doar până la startul noului sezon competiționat în care activează echipa, respectiv Liga 2, care începe în jurul datei de 3 august. Altfel, Corvinul trebuia să aștepte încă un sezon pentru a produce această modificare.

De la anunțul înființării ACS FC Corvinul Hunedoara 1921 au trecut șase luni și jumătate, iar CIS-ul acestei asociații abia acum, la 17 iulie, motiv pentru care clubul a avut un nou anunț.

”Agenţia Naţională pentru Sport a emis „Certificatul de identitate sportivă” pentru „Asociaţia Club Sportiv FC Corvinul Hunedoara 1921”. Este vorba despre o structură sportivă de drept privat ale cărei baze sunt puse de Primăria Hunedoara în parteneriat cu Consiliul Judeţean Hunedoara.
Ne dorim ca parcursul european actual Corvinului să fie cât mai lung. (Pentru cine nu ştie, Corvinul a obţinut licenţa UEFA din postura de club de drept public, statut care îi permite să joace în competiţiile europene, dar nu îi permite să promoveze în Liga I, din cauza unei prevederi a Legii Sportului emisă în 1998). Imediat după ce vom încheia parcursul european (care, repetăm, ne dorim să fie cât mai lung), vom depune toate documentele necesare pentru a ne transforma în club de drept privat şi pentru a avea astfel drept de promovare în Liga I.
Vă mulţumim pentru susţinere!
Hai Corvinu’!”, a transmis Corvinul.

Corvinul poate ieși din competițiile europene în data de 15 august, când ar juca în Turul 3 al Conference League

Corvinul a reușit calificarea în Turul 2 din Europa League, trecând în dublă manșă de echipa maghiară Paksi FC, cu scorul general de 4-2, după 4-0 la Paks și 0-2 la Sibiu.

A devenit prima echipă din liga secundă din România care trece de un tur dintr-o competiție europeană și în Turul 2 al Europa League va întâlni HNK Rijeka, vicecampioana Croației și finalista Cupei. Manșa tur are loc joi, 25 iulie, la Sibiu, iar returul are loc în data de 1 august, la Rijeka, în Croația.

Campionatul Ligii 2 ar fi început pentru Corvinul, în mod normal, la 3 august, însă acum are primele două jocuri amânate.

În funcție de rezultatele cu NK Rijeka, Corvinul a juca în Turul 3 al Europa League, dacă se califică mai departe, sau în Turul 3 al Conference League, dacă este eliminată de croați.

În cazul unui succes, echipa lui Florin Maxim va întâlni învingătoarea dublei dintre FC Sheriff Tiraspol (Moldova) și IF Elfsborg (Suedia). Dacă va pierde dubla cu Rijeka va pica în Conference League, unde va întâlni, în Turul 3 al întrecerii, învingătoarea din duelul FC Milsami Orhei (Moldova) și FC Astana (Kazahstan).

Aceste meciuri sunt programate pentru data de 8 august, la Sibiu, și 15 august, în deplasare.

Etapa 3 din Liga 2 este stabilită pentru data de 17 august, iar Corvinul joacă acasă cu nou-promoata CS Afumați.

Foto: Marius Tudor

Marius ANGHEL 23 Jul. 2024, 18:05 Liga 2
Pe aceeași temă