Costel Enache îl critică pe arbitrul Andrei Moroiță pentru eliminarea lui Chatziterzoglou: ”Cartonașul roșu a fost foarte exagerat.” Ce spune despre eșecul cu FC Buzău și cine este ”luptătorul cu minte de copil” de la Poli Iași

Narcis POHOAȚĂ 12 Sep. 2021, 19:06 Liga 2

Politehnica Iași nu a reușit să continue și în fața Buzăului parcursul bun din ultima perioadă. După două victorii în campionat și o calificare în 16-imile Cupei României, Iașiul a cedat în Copou la limită cu FC Buzău, scor 0-1 (0-0), golul victoriei oaspeților fiind marcat în minutul 78 de Serge Ekollo.

Oaspeții, îmbrăcați cu tricourile vechi ale Politehnicii, cele negre de sezonul trecut, au profitat în partea a doua a meciului și de omul în plus de pe teren, după ce grecul Okan Chatziterzoglou a fost eliminat în minutul 50 după o intrare asupra lui Chică-Roșă, considerată de central în postura de ultim apărător.

Enache consideră că eliminarea lui Chatziterzoglou a fost dictată ”mult prea ușor”

După meciul care a contrat pentru etapa a 6-a a Ligii 2, antrenorul echipei ieșene, Costel Enache, a declarat că arbitrul Andrei Moroiță (Ploiești) a exagerat în momentul în care l-a eliminat pe Chatziterzoglou la o fază în care se impunea doar cartonaș galben.

”Personal am revăzut faza și cred că a fost foarte exagerat acest cartonaș roșu. Din punctul meu de vedere, nu se justifică eliminare, cred că era de ajuns cartonaș galben. Dar nu găsesc o scuză din asta. În timpul jocului am crezut că Okan a lovit cu talpa mai sus de genunchi și probabil a fost eliminat pentru duritate. Dar am revăzut faza și rămân la părerea că a primit roșu mult prea ușor”, a declarat antrenorul Costel Enache la conferința de presă, în contradicție cu Cristian Pustai, care a spus că eliminarea a fost corect decisă.

Cel mai slab meci al Politehnicii Iași, după cel cu Chiajna

Costel Enache a recunoscut la final că echipa sa nu a jucat așa cum și-ar fi dorit, spunând că rezultatul final reflectă ceea ce s-a întâmplat în teren.

”E dureros, e frustrant, pentru că îmi planificasem altceva. E frustrant să pierzi, dar chiar nu merităm să fim supărați după cum am arătat azi pe teren. Nu am controlat niciun moment de joc, nu am avut siguranță defensivă, nu am fost foarte periculoși ofensiv și, din păcate, am pierdut și siguranța de la fazele fixe. Cred că rezultatul e exact consencința a ceea ce s-a întâmplat în teren. Și eu mă așteptam la un meci mai bun, nu găsesc un cuvânt acuma care să explce de ce am jucat astfel. Nu cred că a fost cel mai slab meci de până acum, cel cu Chiajna a fost mai slab”, a mai spus Enache, care a invocat și absențele din tabăra sa, cele mai importante fiind Francisc Cristea, Pușcaș, Stoenac, Deretti și Târșa: ”Am tratat special acest joc, am încercat să aduc jucătorii într-o stare mentală bună, am încercat să fac totul. La modul general sunt supărat pe jucători, dar gândiți-vă că ne-au lipsit șase jucători. Nu o iau ca o scuză, dar pentru o echipă în formare și în căutări cum suntem noi contează foarte mult. Și am mai jucat și în zece. Nu am găsit soluții să ajut echipa pentru că sunt un pic închistat și blocat de regula 2003 și 2001, unde am rămas în căutări oarecum. Și cu o eliminare, și fără șase jucători importanți e greu să schimbi. Atât am putut.”

  • Poli Iași în meciul cu FC Buzău: Laur. Popescu – Onea (Torres 85′), Cană, Fl. Plămadă (cpt.), Tib. Serediuc – Ov. Mihalache (Asăvoaei 85′), Chatziterzoglou – Al. Stan, Andr. Istrate (Mărieș 59′), Pelivan (Defta 59′) – S. Camara. Rezerve neutilizate: I. Brînză – Târșa, Aftanache, Corobuță, Al. Zaharia.

”Știm să jucăm un singur model de joc deocamdată bine”

Antrenorul Politehnicii a subliniat că echipa sa suferă în momentul în care jocul nu curge pe făgașul dorit și gândit inițial: ”Am spus de multe ori că o să fim fluctuanți. Când contextul de joc se schimbă, nu o să avem soluții. Știm să jucăm un singur model de joc deocamdată bine, dacă nu întâlnim contextul bun o să avem probleme. Am fost fluctuanți pe parcursul fiecărui joc, am avut momente mai puțin bune, dar le-am gestionat bine pe partea defensivă. Astăzi cu șansă și cu un Popescu într-o zi bună am gestionat bine partea defensivă, nu am primit gol, în schimb am primit la faze fixe. Dar dacă mă gândesc că în 6-7 meciuri am primit un singur gol din fază fixă, cred că e ok așa ca randament. Doar că a fost decisiv. Dacă era la 2-0 pentru tine și câștigi cu 2-1 nu e o mare pierdere, în schimb azi l-am pirmit la 0-0 și ne-a costat.”

Andrei Istrate, un copil cu calități, dar prea alintat

Costel Enache s-a referit și la meciul din etapa trecută dintre FC Buzău și Unirea Constanța, pe care echipa din Crâng l-a câștigat cu un incredibil 14-0, având în față o formație încropită din copii.

”Sunt conjucturi, dar nu sunt normale pentru un campionat. Gândiți-vă că astfel de lucruri se pot întâmpla în ultima etapă de campionat, pe final, când se pot decide lucruri. Nu e normal, nu e fair față de participanți, față de competiție. Poate victoria aceea cu 14-0 le-a dat moral adversarilor, poate nu au consumat energie și atunci nu e chiar fair-play. Nu cautăm o scuză, dar cine organizează competiția ar trebui să fie atent la aceste detalii și să le evite pe viitor, pentru că nu fac cinste”, a mai spus Costel Enache, care a lăsat să se înțeleagă că atacantul său Andrei Istrate are calități extraordinare, dar nu respectă anumite reguli, de aici și randamentul scăzut: ”Știți că eu nu vorbesc de jucători decât pozitiv și cu mare încredere. Așa o să fac și acum. Andrei Istrate e un luptător cu minte de copil. Și e un copil, are 18 ani. Educația noastră generală de bază și cea profesională lasă un pic de dorit. Ideea e următoarea: Un singur lucru dacă s-ar face în țara noastră, respectarea regulilor, ne-ar ajuta foarte mult pe fiecare dintre noi. Dacă am învățat de mici că o regulă scrisă trebuie respectată, atunci probabil am fi vorbit de o altă ținută, altă valoare, alt comportament al oamenilor și al jucătorilor în primul rând. Andrei are ce-i trebuie pentru fotbal, e dar e un copil un pic alintat. Cu foarte mare talent, cu calități fizice extraordinare. Un fel de Cristea mai mic cu un an.”

După acest eșec, Poli Iași a rămas cu 6 puncte și e pe locul 13 în Liga 2. Etapa viitoare, a 7-a, Poli Iași joacă sâmbătă, de la ora 11:00, la Unirea Constanța (locul 18, cu 1 punct).

Declarații Costel Enache după Poli Iași – FC Buzău 0-1:

Foto: Dragoș Pășcăneanu / Mediafax Foto

Narcis POHOAȚĂ 12 Sep. 2021, 19:06 Liga 2
Pe aceeași temă