UPDATE: Corvinul Hunedoara a aflat adversara pe care o va întâlni în turul 1 al preliminariilor Europa League!
Sorții au decis ca echipa din Liga 2 să dea, în dublă manșă, peste formația maghiară Paksi FC!
Câștigătoarea Cupei României a fost în urnele tragerii la sorți a UEFA, pe listă cu un coeficient de 4.275, iar în categoria non-favoritelor s-au mai regăsit IF Elfsborg (Suedia), Botev Plovdiv (Bulgaria), Zira FK (Azerbaidjan), MFK Ruzomberok (Slovacia) și KF Llapi (Kosovo).
Echipa din Hunedoara ia startul în turul 1 preliminar al Europa League, iar dubla manșă cu maghiarii va avea loc la 11 și 18 iulie, turul pe terenul maghiarilor, returul în România, la Sibiu.
În privința adversarilor din care s-a ales echipa pe care o va întâlni Corvinul, în urna capilor de serie s-au mai aflat Sheriff Tiraspol (Moldova), NK Maribor (Slovenia), Tobol Kustanai (Kazahstan), Wisla Cracovia (Polonia) și Pafos FC (Cipru).
În cazul în care va pierde dubla cu Paksi FC, Corvinul Hunedoara va mai juca încă două meciuri, cel puțin, în Conference League, unde va fi ”retrogradată” și va fi în urnele pentru turul 2.
Știrea inițială:
Corvinul Hunedoara, câștigătoarea Cupei României în 2024, din postură de divizionară secundă, își află astăzi, 18 iunie 2024, adversarul pe care îl va întâlni în primul tur preliminar al Europa League!
Tragerea la sorți va avea loc de la ora 16:00, la Nyon, în Elveția, iar reprezentanții clubului la evenimentul UEFA sunt preşedintele Dan Colesniuc şi directorul sportiv Anton Heleşteanu.
Adversarul Corvinului va fi ales, prin tragere la sorți, dintre FC Sheriff Tiraspol (Moldova), NK Maribor (Slovenia), FC Tobol (Kazahstan), Wisla Cracovia (Polonia), Pafos FC (Cipru) și Paksi FC (Ungaria), din grupa favoritelor.
Singura reprezentantă a României în Europa League, Corvinul, face parte din urna a doua valorică, alături de IF Elfsborg (Suedia), PFC Botev Plovdiv (Bulgaria), PFC Zire (Azerbaidjan), MFK Ruzomberok (Slovacia) și KF Llapi 1932 (Kosovo).
Hunedoara va avea o reprezentantă într-o cupă europeană după o pauză de 42 de ani.
În precedenta, și singura, experiență pe care a mai avut-o într-o competiție europeană, în sezonul 1982-1983, Corvinul, calificată din postura de clasată pe locul 3 în prima ligă, juca două tururi în Cupa UEFA. În primul a trecut de Grazer AK (1-1 în deplasare și 3-0 acasă), iar în al doilea a pierdut contra FK Sarajevo (4-4 acasă și 0-4 în deplasare).
Atunci, echipa îl avea ca antrenor pe Mircea Lucescu (foto), iar în lot se aflau ca fotbaliști: Niculai Alexa, Marian Ioniță – Ioan Andone, Mircea Rednic, Ioan Bogdan, Dumitru Gălan, Florin Dubinciuc, Michael Klein, Constantin Dumitriu, Victor Oncu, Dorin Nicșa, Dorin Mateuț, Ioan Petcu, Romulus Gabor, Florea Văetuș, Florea Dumitrache și Mircea Lucescu.
În prezent, stadionul din Hunedoara, numit ”Michael Klein”, nu îndeplinește condițiile de a organiza jocuri în cupele europene, din acest motiv clubul fiind nevoit să joace acasă pe un alt stadion.
Are asigurate două jocuri pe teren propriu, iar pe ambele le va organiza pe stadionul Municipal din Sibiu, locul unde a și reușit să scrie istorie și să câștige Cupa României, învingând la lovituri de departajare prim-divizionara SC Oțelul Galați. Atunci a pus primul său trofeu important în vitrina clubului cu un istoric de peste 100 de ani!
Inițial, era stabilit ca jocurile din competițiile europene să fie disputate la Sfântu Gheorghe, însă Anton Heleșteanu a explicat cum s-a reușit trecerea la Municipalul din Sibiu.
”Cred că cel mai important lucru care trebuie menționat acum pleacă de la inițiativa comunității locale, pe care am văzut-o propagată în spațiul public, și care se referă la dorința de a evolua în cupele europene pe o arenă cât mai apropiată de localitatea noastră, de preferință la Sibiu. Nu în ultimul rând, și dorința jucătorilor și staff-ului a fost în concordanță cu cea a hunedorenilor, ținând cont că pe această arenă s-a obținut cea mai importantă performanță din istoria de peste 100 de ani a fotbalului din Hunedoara. Pe cale de consecință, am acționat în două direcții, concomitent. Am făcut toate diligențele necesare pe lângă Federația Română de Fotbal, Departamentul Internațional, pentru a putea certifica UEFA, în timp util, arena din Sibiu. Pe de altă parte, ne-am adresat domnului primar, Dan Bobouțanu, cu rugămintea de a intermedia obținerea acceptului din partea Consiliului Local, Sibiu, ținând cont de faptul că stadionul “Municipal” se află în subordinea acestei entități. Astăzi, în momentul când stăm de vorbă, ambele direcții au convers, în sensul în care putem anunța toată suflarea corvinistă că toate jocurile din competițiile continentale se vor disputa pe arena “Municipal” din Sibiu! Clubul nostru dorește să mulțumească domnului primar, Dan Bobouțanu, inițiatorul proiectului nostru, precum și administrației locale din Sibiu, condusă de doamna primar Astrid Fodor, care au discutat și s-au implicat, necondiționat, pentru a soluționa acest demers. Nu mai puțin important a fost și sprijinul și asistența permanentă pe care l-am primit din partea Federației Române de Fotbal, prin Departamentele Licențiere și Internațional, în obținerea Licenței UEFA, prin procedură extraordinară, și în mutarea locului de disputare a jocurilor echipei noastre la Sibiu, în conformitate cu ceea ce și-a dorit întreaga comunitate hunedoreană”, a explicat Heleșteanu, fost arbitru, acum director sportiv la Corvinul.
În funcție de rezultatele din cele două tururi pe care le are asigurate în competiții europene, Corvinul va putea să-și schimbe sau nu forma de organizare a clubului pentru a avea drept de promovare la finalul sezonului 2024-2025 de Liga 2. Momentan, Corvinul este un club de drept public, fără drept de promovare.