Sinteza lui Florin Maxim pentru eliminarea Corvinului de către Rijeka în preliminariile Europa League: ”E doar un joc al minții pe care l-am pierdut în primele 15 minute.” Antrenorul nu e supărat pe Sergiu Buș

Călin MNERIE 02 Aug. 2024, 01:07 Liga 2
Sinteza lui Florin Maxim pentru eliminarea Corvinului de către Rijeka în preliminariile Europa League: ”E doar un joc al minții pe care l-am pierdut în primele 15 minute.” Antrenorul nu e supărat pe Sergiu Buș

Povestea frumoasă a celor de la Corvinul Hunedoara în Europa League s-a încheiat în Croația.

După 0-0 în tur, la Sibiu, în manșa secundă a Turului 2, HNK Rijeka a câștigat cu 1-0 meciul cu divizionara secundă pregătită de Florin Maxim, grație golului înscris de Dejan Petrovic, în minutul 12. De altfel, în primul sfert de oră, croații au avut patru mari ocazii de a marca, însă și Antoniu Manolache a avut pe cap reușita de 0-1, în minutul 8.

Repriza secundă a aparținut aproape în totalitate celor de la Corvinul, care au pus presiune pe careul advers și au avut și mare așansă de a egala dintr-un penalty comis de portarul Posavec asupra lui Hrezdac. Dar Sergiu Buș a tras lamentabil peste poartă și hunedorenii au pierdut șansa să împingă meciul în prelungiri.

Florin Maxim, după eșecul Corvinului la Rijeka: ”Am făcut o a doua repriză consistentă, etalon pentru noi și viitorul nostru”

Iar eșecul le aduce coborârea în Turul 3 din Conference League, unde vor da tot în dublă manșă de kazahii de la Astana.

”Este genul de meci la care noi ne așteptam, știam că întâlnim o echipă puternică pe teren propriu. Am văzut multe jocuri ale lor și știam că începutul de meci le va aparține, pentru că au subordonat echipe mult mai bune și mai mari decât noi. Dar, știind aceste lucruri, trebuia să gestionăm altfel începutul de joc. Și, totuși, puteam balansa startul de partidă cu acea lovitură de cap a lui Manolache, din corner, știam că ne vom elibera pe bara a doua. Puteam marca noi atunci și poate ar fi stat acest joc. Adversarul a mai avut după gol vreo trei situații și am scăpat la pauză doar cu 1-0. Apoi, am făcut o a doua repriză consistentă, bună, o repriză etalon pentru noi, pentru viitorul nostru, acum că ne-am calificat în Conference. Băieții erau puțin supărați în vestiar, dar tocmai asta le-am spus că ne așteaptă un nou meci acasă joi și nu avem timp să ne lamentăm și să plângem. Trebuie să ne regrupăm și să câștigăm acel meci”, a spus Florin Maxim la finalul partidei de la Rijeka.

Antrenorul Corvinului nu e supărat pe Sergiu Buș: ”Mă bucur că și-a asumat…”

Momentul cheie al partidei a fost ratarea penalty-ului de către Sergiu Buș, cu un sfert de oră înainte de finalul partidei și în condițiile în care Corvinul își domina destul de clar adversarul.

”Echipa noastră a avut un avantaj, căci am luat-o din Liga a 3-a și am jucat sub presiune fiecare joc, am avut baraje de promovare și știam că în astfel de jocuri dacă nu reușești să marchezi e greu. Gândiți-vă că în cazul în care marcam mai erau de jucat încă 15 minute, plus alte 10 minute adiționale și se putea întâmpla orice. Echipa din Rijeka era egalată acasă și o stare de tensiune exista și asupra ei. Puteam tranșa acest meci dacă reușeam să marcăm. Nu sunt supărat pe ratare, chiar mă bucur că și-a asumat să execute acel penalty. Trebuie să învățăm și am încredere în jucători și nu vorbesc aiurea, căci am jucat la un nivel și îmi cunosc jucătorii pe care îi antrenez. Ne-a lipsit și Iacob, a trebui să încercăm pe Alex (n.r. – Neacșa), mai ales că el a terminat bine meciul tur, 40-45 de minute. Nu aveam alte soluții, doar cu Pîrvulescu, care ne ajuta și pe ofensiv, am avut de luat unele decizii. Vom învăța cu toții din astfel de meciuri”, a completat antrenorul hunedorenilor.

”Nu poți să arăți într-o repriză într-un fel și în alta în alt fel”

Întrebat de ce echipa sa a jucat mai slab în prima repriză, în condițiile în care jocul croaților era binecunoscut de cei de la Corvinul, Maxim a spus: ”Au un joc corect, pe care l-au etalat și la Sibiu, cu căutarea jucătorilor între linii și noi trebuia să-i contracarăm încă din prima repriză. Nu am făcut-o, trebuie să fim mai reactivi…Poate și teama de a reuși, că tot mă leg de ea. Adică nu poți să arăți într-o repriză într-un fel și în alta în alt fel. E doar un joc al minții pe care l-am pierdut în primele 15 minute.”

”Cu Astana vom juca ofensiv, e o dublă manșă pe care trebuie să o tranșăm”

În Turul 3 al Conference League, Corvinul are dublă cu FC Astana (Kazahstan), manșa tur urmând să aibă loc joi, 8 august, la Sibiu. Iar Maxim promite un joc axat pe faza de atac.

”Asta le spun jucătorilor, dacă vor să atragă atenția asupra lor, trebuie să practice un joc ofensiv, curajos. Nu e genul meu de a juca la ce-o ieși, adică să stăm pe două linii și să prindem un contraatac sau o fază fixă. De aceea și în repriza a doua am apelat la doi jucători care evoluează de la mijloc în sus, ca să avem controlul și să putem dezvolta atacuri. Ne așteaptă o dublă manșă, pe care trebuie să o tranșăm. Au trecut patru meciuri deja și nu uităm că am eliminat-o pe Paksi, o echipă puternică ce merge și ea mai departe în Conference și căreia i-am marcat patru goluri în deplasare”, mai transmite Maxim.

”Am făcut un lot în care avem mare încredere, mi-a plăcut cum au intrat cei de pe margine”

Întrebat dacă i-ar fi plăcut să aibă jucători mai buni sau mai experimentați pe bancă, cu care – eventual – să schimbe soarta calificării, tehnicianul corvinist concluzinat: ”Nici schimbările nu le fac doar de dragul de a face, dar e greu să găsești niște jucători pe care să-i și introduci și să dea randament. Adică să le știi nivelul de pregătire. Dar, am făcut un lot în care avem mare încredere. Mi-a plăcut și cum a intrat Lucas Câmpan, este un jucător născut în 2007, mi-a plăcut și Cărăruș, de aceea l-am adus pentru că e un jucător în care eu cred. Bradu, la fel, a fost o primă opțiune pentru noi. A câștigat și el un război pentru că a mai avut momente când nu era introdus de la început și credea că se termină fotbalul după acel meci. Am avut de câștigat cu astfel de meciuri, ăsta este rezultatul, cineva trebuia să câștige, n-am fost noi în seara asta.”

  • Corvinul, în returul cu Rijeka: Lefter – Al. Neacșa (cpt.), Lică, Ant. Manolache, Velisar (Bradu 46′) – Roger Junio, Hrezdac (Cărăruș 84′), Ubbink (Hergheligiu 90+5′) – Lupu, Sg. Buș (Câmpan 90+5′), Nic. Pîrvulescu. Rezerve neutilizate: Blaga – I. Pop, Predică, D. Grigore, T. Mitran, Gîrbiță, Chukwu, M. Chindriș.

Așadar, odată cu eliminarea câștigătoare Cupei României, România rămâne fără echipă în preliminariile Europa League, dar încă le are pe FCSB în Turul 3 al UEFA Champions League și pe CFR Cluj și Corvinul în același tur al Conference League.

Foto: Marius Tudor, NK Rijeka și Corvinul Hunedoara

Călin MNERIE 02 Aug. 2024, 01:07 Liga 2
Pe aceeași temă