Ciprian Marica, anunț despre locul Farului în Liga 2: ”În Liga a doua va activa din noul sezon Fotbal Club Marina!” Totul stă la decizia FRF, după ce planurile fostului internațional au fost trădate chiar de declarațiile sale

Marius ANGHEL 03 Jul. 2021, 10:12 Liga 2
Ciprian Marica, anunț despre locul Farului în Liga 2: ”În Liga a doua va activa din noul sezon Fotbal Club Marina!” Totul stă la decizia FRF, după ce planurile fostului internațional au fost trădate chiar de declarațiile sale

Fostul internațional român Ciprian Marica (35 de ani) susține că în noul sezon de Liga 2, ediția 2021-2022, printre cele 20 de participante se va afla și o anume Fotbal Club Marina.

Aceasta va lua locul echipei redevenite în această vară SSC Farul Constanța, căreia îi este principal acționar și pe care a abandonat-o după ce și-a luat brandul FC Farul și s-a asociat cu Viitorul Constanța, în Liga 1, formând noul Farul Constanța, încă nerecunoscut de Liga Profesionistă de Fotbal până la aprobarea pe care trebuie să o dea Federația Română de Fotbal.

Tot FRF este cea care va fi sau nu de acord, respectând regulamentul, cu această nouă mutare de la malul mării în care este implicat Marica, cu FC Marina în Liga 2 în locul SSC Farul.

Regulamentul interzice vânzarea de loc într-un campionat organizat de forul condus de Răzvan Burleanu.

”Transparentul” Ciprian Marica: ”În Liga a doua va activa din noul sezon Fotbal Club Marina!”

Vineri seară, Ciprian Marica a făcut marele anunț privind locul echipei SSC Farul în ediția 2021-2022 de Liga 2. Din punctul său de vedere, în eșalonul secund va activa Fotbal Club Marina, o echipă inexistentă până acum. Aceasta va fi condusă de Nuredin Altay, ”un om dedicat, ambițios”, așa cum îl descrie fostul internațional.

Marica susține că prin acest anunț este ”transparent”, însă mesajul comunicat bagă și mai mult în ceață iubitorii de fotbal din România, neexplicând și cum este posibilă această mutare din punct de vedere regulamentar, sau cum a ajuns la această cedare de loc!

”Vă salut, prieteni!
Majoritatea celor de aici sunt iubitori ai fotbalului, așa că fac unele precizări!
În Liga a doua va activa din noul sezon Fotbal Club Marina!
De destinele grupării se va ocupa în totalitate președintele Nuredin Altay,un om dedicat, ambițios.
Am ținut să vă anunț aici fiindcă am fost mereu transparent și de fiecare dată am ales sa aflați de la mine orice este de interes public! Așadar,cu prietenie le urez multă baftă președintelui Nuredin Altay și echipei sale!
Pt mine exista doar Farul !
Va mulțumesc”, sună mesajul lui Ciprian Marica, comunicat prin intermediul paginii sale de Facebook.

În meciul social circulă informația că FC Marina este o echipă din Mangalia, care îl va avea ca antrenor principal pe Ianis Zicu, chiar fostul antrenorul al Farului.

  • Farul a încheiat sezonul regular al Ligii 2, ediția 2020-2021, pe locul 7 și a ratat din nou accederea în play-off-ul de promovare. În play-out a jucat în Grupa A, unde a terminat pe locul 1 din 7, în fața celor de la ”U” Cluj, altă mare perdantă a acestei ediții de campionat recent încheiate. Ultima participare în Liga 1 a avut-o în sezonul 2008/2009, de atunci și până acum activând în Liga 2, desființându-se, luând-o de la zero din Liga a 4-a și revenind mai apoi în eșalonul secund.

Ce spunea Marica: ”Cu siguranță că nu vom pierde cel puțin gratis acel loc”

Modalitatea cedării, din punctul său de vedere, al locului din Liga 2 al echipei SSC Farul poate fi explicabilă printr-o declarație dată chiar de Ciprian Marica în cadrul conferinței de presă în care se anunța ”fuziunea” dintre Viitorul și Farul.

”Locul Farului în Liga a 2-a a fost obținut prin muncă, sacrificiu și încercăm ca toate lucrurile pe această unitate să le aducem la un loc. Tot ce e bun într-o parte, tot ce a fost construit și folositor nu se pierde. Cu siguranță că nu vom pierde cel puțin gratis acel loc”, spunea Ciprian Marica.

”Nu se va pierde cel puțin gratis”, adică prin vânzare, prin obținere de bani. La momentul respectiv existau zvonuri că Marica este în discuții cu Baia Mare pentru vânzarea acestui loc, pe care avea să joace retrogradata Fotbal Comuna Recea, care va deveni CS Dacia Maramureș. Existau zvonuri că ar fi vorba de 400-500 de mii de euro. Regulamentul interzice însă vânzarea, totul putând fi făcut doar ”pe dedesubt”, fiindcă neînscrierea SSC Farul în noul sezon aducea un loc vacant, pe care automat îl ocupa echipa din nord-vestul țării, ca prima aflată sub linia retrogradării.

Marica spunea și că se ia în calcul ca în Liga 2 să joace echipa secundă a noului Farul

Ulterior, Ciprian Marica, unul dintre cei trei acționari ai noului Farul Constanța, alături de Gheorghe Hagi și Zoltan Iașko, dezvăluia pentru Liga2.ro că în plan există și înscrierea echipei a doua în campionatul Ligii 2, pe locul câștigat sportiv de vechiul Farul.

”În urma fuziunii, totul se păstrează, adică inclusiv înțeleg că poate rămâne și locul de Liga a 2-a. Poate jucăm cu echipa a doua a Farului acolo. Echipa a doua este în Liga a 3-a în acest moment. Vedem în ce formă se poate face.

Există discuții. Încă nu s-a hotărât. În funcție de bugetul pe care îl vom face, și dacă ne vom permite.

Unii cred că în urma acestei fuziuni rămâne locul liber, că ne retragem automat sau ceva de genul ăsta. Exclus. Dacă noi nu vom avea un buget strict, special pentru Liga a 2-a, atunci vom face ca echipa under 19 să joace acolo. Ne uitam că avem cheltuieli cu deplasarea la elită cam aceleași care sunt și cu o echipă de Liga a 2-a, ca și transport, cu meciuri în toată țara. Să vedem dacă trebuie să participăm obligatoriu la elită sau să mergem cu ei în partea cealaltă. Mai sunt mici detalii de decis”, spunea fostul atacant al naționalei pentru Liga2.ro.

”M-au mai sunat cluburi, că, domnule… Care mai de care are un interes. Deocamdată nu am luat o decizie în acest sens (n.r. – referindu-se la situația în care Farul va avea o echipă secundă în Liga 2), mai spunea Ciprian Marica.

Anul cesionărilor în Liga 2! Este regulamentar cazul FC Marina?

În această vară, pe lângă așa-zisa fuziune dintre Viitorul Constanța și Farul Constanța, de fapt doar un rebranding al clubului lui Gică Hagi, FRF trebuie să analizeze și să aprobe mai multe schimbări petrecute în campionatul Ligii 2.

SCM Gloria Buzău, Corona Braşov și Viitorul Şelimbăr și-au cesionat locul în liga secundă nou-înființatelor FC Buzău, FC Brașov Steagul Renaște, respectiv CS Comunal Șelimbăr, posibil chiar cesionarea locului celor ASU Politehnica Timișoara către societatea pe acțiuni SSU Politehnica Timișoara.

La Buzău este vorba despre schimbarea organizării clubului, pentru a avea drept de promovare, la Brașov este un lucru asemănător, dar și ambiția autorităților de a readuce la viață FC Brașov. La Șelimbăr este o asociere cu autoritățile locale, chiar în sensul invers ca la Buzău și Brașov, adică transformarea clubului într-unul cu drept de promovare în altul fără drept. Iar la Timișoara ar fi o reorganizare pentru a se trece la un alt nivel, în special din punct de vedere financiar.

În schimb, la Constanța este cu totul altceva, după cum chiar Marica a declarat luna trecută: ”Cu siguranță că nu vom pierde cel puțin gratis acel loc.” Locul SSC Farului în Liga 2 este cedat, teoretic, de fostul internațional către o echipă FC Marina, care urmează să nu aibă nicio legătură cu formația care a evoluat în sezonul trecut în eșalonul secund. Va avea alți acționari și nu va evolua nici măcar la Constanța, ci la Mangalia. O spune, din nou, chiar Marica: ”Pt mine exista doar Farul.”

Fragmente din ”Regulamentul de organizare a activității fotbalistice” (ROAF) privind cesionarea locului:

”Articolul 4 | Principiile de promovare-retrogradare

5. Este interzisă modificarea formei juridice, a structurii unui club sau orice operaţiune care are ca scop transmiterea/dobândirea dreptului de participare în competiţii sau/şi facilitarea obţinerii licenţei. Constituie modificări ale formei juridice sau ale structurii unor cluburi ori operaţiuni care sunt interzise următoarele: comasarea sau divizarea unor cluburi, schimbul de locuri între ele, schimbarea sediului în altă localitate, transferarea acţiunilor între cluburi sau cesiunea dreptului de participare făcută cu titlu oneros sau cu titlu gratuit. Aceste modificări sau operaţiuni sunt interzise numai în măsura în care sunt făcute în detrimentul integrităţii competiţiei sportive şi numai dacă au ca scop obţinerea dreptului de participare în competiţii sau/şi a licenţei. În orice situaţie, modificarea formei juridice sau a structurii unui club va fi permisă numai dacă se face dovada achitării tuturor obligaţiilor financiare.

Vor fi considerate modificări acceptate ale structurii juridice a unor cluburi, de exemplu:
– comasarea prin absorbție a două cluburi din același nivel competițional;
– divizarea unui club polisportiv, dacă secția de fotbal va păstra Certificatul de Identitate Sportivă al clubului inițial, iar sediul social va fi păstrat în aceeași localitate;
– divizarea unui club care are atât echipe de fotbal feminin sau fotbal în sală, pe lângă echipele de fotbal masculin (seniori sau/și juniori), în situația în care echipele de fotbal feminin sau fotbal în sală devin cluburi de sine stătătoare, cu sediul în aceeași localitate cu a clubului inițial;
– cesiunea dreptului de participare în competiții de la un club de drept privat la un club de drept public cu sediul în aceeași localitate, doar în situația în care se face dovada că finanțarea clubului de drept privat a fost efectuată de către autoritatea publică prin a cărei decizie se înființează clubul de drept public cesionar;

Vor fi considerate modificări ale formei juridice care încalcă prevederile de mai sus:

– schimbarea denumirii, a sediului și asociaților/acționarilor clubului, dacă sunt efectuate concomitent sau la mai puțin de 24 de luni;
– cesiunea drepturilor de participare în competiții ale mai multor structuri sportive către o singură structură sportivă;
– cesiunea dreptului de participare de la un club sportiv de drept privat către un alt club de drept privat;

6. Orice cerere adresată FRF, având drept obiect modificarea formei juridice sau a structurii unui club precum şi/sau oricare dintre operaţiunile arătate la alin. precedent, însoţită de documentele aferente, este analizată de Direcţia Juridică a FRF, care emite un aviz juridic cu propunerea pentru aprobarea sau respingerea cererii de Comitetul Executiv al FRF. O astfel de cerere poate fi introdusă numai în perioada 1 – 30 iunie a fiecărui an. Cluburile interesate sunt obligate să însoţească cererile cu acte juridice şi alte documente care să le susţină şi, la solicitarea FRF, să le completeze, cu cel puțin 10 zile anterior datei la care urmează a se înscrie în competiția la care participă clubul solicitant.În caz contrar, cererea urmând a fi respinsă. Sancțiunea anterior menționată nu va afecta în niciun fel posibilitatea aplicării altor sancțiuni prevăzute de proceduri diferite, cum ar fi de exemplu, dar fără a ne limita la acestea: procesul de licențiere a cluburilor sau de monitorizare financiară.”

FRF, prin Departamentul Juridic, va decide dacă toate aceste cesionări anunțate în această vară sunt regulamentare și pot fi aprobate.

Foto: facebook Ciprian Marica

https://liga2.prosport.ro/seria-1/oficial-noul-sezon-de-liga-2-editia-2021-2022-se-va-desfasura-exact-pe-modelul-celui-recent-incheiat-in-play-out-se-joaca-tot-doar-meciuri-tur-19190633

https://liga2.prosport.ro/seria-1/viitorul-si-farul-constanta-conferinta-despre-fuziune-video-19189813

Marius ANGHEL 03 Jul. 2021, 10:12 Liga 2
Pe aceeași temă