Super-golul lui Păun decide derby-ul! Farul i-a produs Chindiei prima înfrângere în acest an. Replica târgoviștenilor, extrem de slabă fără ajutor din partea arbitrilor

Marius ANGHEL 30 Mar. 2019, 16:30 Campionat
Super-golul lui Păun decide derby-ul! Farul i-a produs Chindiei prima înfrângere în acest an.** Replica târgoviștenilor, extrem de slabă fără ajutor din partea arbitrilor

Fără sprijinul suporterilor și, în primul rând, fără ajutor din partea arbitrilor, așa cum a tot beneficiat în ultimele meciuri, Chindia nu a arătat la Constanța, în fața unei echipe care luptă pentru evitarea retrogradării, deloc a favorită la promovare. Cu doar trei ocazii pe toată durata meciului și dominată aproape în întregime de fariști, trupa lui Viorel Moldovan a cedat pierdut pentru prima dată în 2019, scor 0-1, și bate pasul pe loc. În schimb, „marinarii” au rezistat cu bine arbitrajului pro Chindia în finalul primei reprize, au luat trei puncte mari după super-execuția lui Georgian Păun și au egalat la puncte Daco-Getica, prima clasată deasupra locurilor care duc în Liga 3.

Fariștii au dominat începutul de meci, însă nu au reușit să se apropie de poarta lui Aioani, păzit bine de defensiva condusă de Leca și Șandru. Ușor – ușor, târgoviștenii au prins curaj și s-au apropiat de careul advers, împinși inclusiv de la spate de arbitrul Florin Andrei, care a luat câteva decizii pro Chindiei, ce au încins spiritele în tribune, dar și pe banca gazdelor. Chiar dintr-o astfel de lovitură liberă ușor acordată în marginea careului Liviu Mihai (39) putea deschide scorul, însă Avram a scos în corner. În schimb, în partea opusă, făcut sandviș de Dumitrașcu și Leca, Surdu nu s-a ales cu nimic în careu advers. Liviu Mihai a avut apoi un nou șut bun, e la distanță, dar și de această dată Avram s-a întins bine și a respins, pentru ca apoi să bată slab o altă lovitură liberă acordată ușor de arbitru în marginea careului.

În partea secundă, arbitrii s-au cumințit și n-au mai ieșit în prim-plan, și nici Chindia din propria jumătate, decât foarte rar, cu excepția finalului de joc. Jucătorii lui Petre Grigoraș au avut posesia, însă nu și-au creat deloc ocazii. Cherchez (52) ar fi putut înscrie după un contraatac, însă a luftat din centrul careului.

Intrarea lui Georgian Păun avea însă să decidă meciul. Mijlocașul a prins un șut senzațional de la 25 de metri central, direct în vinclul din dreapta, iar Aioani n-a mai avut ce face. Imediat după aceea, Mihai Neicuțescu (81) a văzut al doilea galben la zece minute după ce a intrat pe teren și și-a lăsat echipa în inferioritate. Moldovan a mutat rapid, cu Florea în locul fundașului Dumitrașcu și chiar atacantul putea scoate penalty. A tras însă de aproape în cotul lui Ehmann, întors cu spatele, iar arbitrul a dictat corner. Pe contră, Panait (90) a salvat din fața lui Moise.

Ultima ocazie a meciului putea schimba din nou tabela. Liviu Mihai (90+3) a centrat în fața careului mic dintr-o lovitură liberă, Valentin Alexandru a reluat cu capul în stânga lui Avram, care a scos salvator de pe linie în față, iar Neguț a trimis din doar 2 metri peste transversală. S-a terminat 1-0 și Farul se impune și cu noroc în fața Chindiei.

Cu 57 de puncte, Chindia rămâne pe locul 4 și bate pasul pe loc, în timp timp ce SSC Farul face 29 de puncte, o egalează pe Daco Getica, însă rămâne pe loc retrogradabil, pe 16, ultimul, fiindcă are un golaveraj mai slab.


 

Cu pași greșiți făcuți de Aerostar (1-2 la FC Argeș), ASU Politehnica (0-1 la CS Mioveni), Luceafărul Oradea (0-5 la Academica Clinceni) sau Daco Getica (0-0 cu Energeticianul), adică toți adversarii aflați în clasament deasupra, SSC Farul poate profita la maximum în această etapă, când, cu un succes în fața Chindiei (sâmbătă, de la ora 14:30), se poate apropia de toți adversarii amintiți, o parte dintre cei care luptă pentru evitarea retrogradării. Nu-i va fi însă deloc ușor echipei constănțene, care întâlnește una dintre principalele favorite în acest sezon la promovarea în Liga 1. Chindia se află pe locul 4, la egalitate cu „U” Cluj, care e pe 3, și nu-și permite pas greșit după ce, mai devreme, Academica Clinceni a câștigat și a urcat pe primul loc.

SSC Farul vine după o înfrângere suferită la București, weekendul trecut, cu Metaloglobus, scor 1-2, una care i-a oprit ascensiunea în clasament. Antrenorul Petre Grigoraș a remarcat o creștere în joc a elevilor săi în ultimele etape și e convins că împotriva Chindiei nu au cum să piardă. „Putem să batem pe absolut oricine. Greu ne va mai învinge cineva”, spune antrenorul Farului înaintea întâlnirii cu a patra clasată din Liga 2.

„Ne doream să avem continuitate și în joc și în rezultate. Nu s-a întâmplat lucrul ăsta. Este un joc extrem, extrem de important, pentru că trec etapele și e o anumită distanță de locurile care ne salvează. Nu e nimic pierdut, este clar. Mie, jucătorii îmi dau încredere mare că putem să batem pe absolut oricine. Nu îmi fac niciun fel de problemă, nu mă gândesc acum că jucăm cu Chindia Târgoviște. Cu oricare echipă din Liga a 2-a am jucat, eu zic că avem șansele noastre și avem șanse mari. Repet, echipa este în creștere și sunt convins că greu ne va mai învinge cineva. Dar este o declarație puțin optimistă, dar am totală încredere în jucători și, poate pentru prima dată în acest campionat, vă spun sincer că îmi este extrem – extrem – extrem de greu să aleg primul „11”, pentru că echipa s-a prezentat bine, toți jucători sunt valizi și sper să reușim un joc bun și un rezultat bun, pentru că asta așteptăm, chiar dacă întâlnim un adversar care de vreo trei ani de zile se luptă să promoveze în prima ligă, ajunge pe la baraj, nu și-au schimbat foarte mulți jucători, au și mulți jucători cu experiență la nivelul Ligii a 2-a. Un lucru care trebuie specificat. Este extrem de important de specificat, jucători care cunosc ritmul a ceea ce se joacă în Liga a 2-a, o echipă puternică, într-adevăr, o echipă care în ultimele etape înscrie foarte mult. Dar asta nu mă oprește pe mine să sper ca sâmbătă vom face un meci bun și vom obține victoria. Pentru că am văzut atitudinea echipei în meciurile anterioare, chiar și în jocul pierdut la București, în care, vă spun sincer, cam ne-am bătut singuri”, a spus Grigoraș, care nu a dorit să vorbească despre faptul că adversarul este printre cei mai favorizați de arbitri și FRF în acest sezon, mai ales în 2019, fiindcă așa s-ar înțelege că el și jucătorii și-ar găsi alibiuri pentru un eventual eșec.

Marica se teme că Chindia va fi ajutată de arbitri: „Președintele lor este un membru influent în Comitetul Executiv al FRF”

În schimb, Ciprian Marica, finanțatorului Farului, a spus că se teme de jocuri de culise la meciul cu Chindia. Fostul internațional a revăzut meciul târgoviștenilor cu Daco Getica și nu înțelege cum se fac astfel de greșeli de arbitraj.

„Cât am stat în străinătate mi-am propus că dacă vreodată voi activa în fotbalul românesc să stau deoparte de tot ceea ce-mi displăcea mie: scandaluri, acuzații, găsirea de vinovați doar în prestațiile arbitrilor. Am revenit în fotbalul românesc și, din păcate, realitatea te împinge să nu reușești chiar tot ce ți-ai propus. Mai exact, am revăzut azi meciul Chindia – Daco Getica. Mă doare să o spun, dar așa greșeli de arbitraj cum au fost cele împotriva celor de la Daco Getica eu nu credeam să văd la un meci de fotbal în 2019. Meciul a fost televizat, a văzut toată lumea, dar a trecut totul într-o liniște suspectă. Am înțeles de la colaboratorii mei că au tot fost greșeli pentru târgovișteni și că o explicație ar fi că Marcel Ghergu, președintele lor, este un membru influent în Comitetul Executiv al FRF.

Eu refuz să cred că ne întoarcem la arbitraje dirijate de influențe. Sper din tot sufletul să nu avem parte de astfel de greșeli in meciul de sâmbătă, cu Chindia, pentru că noi, Farul, facem eforturi uriașe pentru a readuce oamenii in tribune, pentru a le reda bucuria și încrederea în fotbalul românesc. Și sper să fie ultima dată când voi aduce în discuție acest aspect”, a spus Ciprian Marica înainte meciului cu Chindia.

În schimb, ultima achiziție a Farului, atacantul Romeo Surdu a transmis că nu se teme de adversar și are încredere că se poate obține o victorie. „Va fi un meci cu o echipă care își dorește să ajungă în Liga 1 și va fi foarte dificil, dar noi ne dorim foarte mult să câștigăm, să adunăm puncte și să rămânem în Liga a 2-a. Pot să aduc un plus de experiență, determinare și sper ca sâmbăta asta să se vadă pe teren. Nu vreau neapărat să marchez, ci să câștigăm. Avem o echipă cu potențial. Trebuie să muncim mai mult, mai mult decât o fac alții și atunci vor veni și rezultatele”, a spus Surdu.

Șerban și Alexandru, optimiști că echipa lor va câștiga la Constanța

De partea cealaltă, cu opt goluri marcate în ultimele două meciuri, 4-1 la Mioveni și 4-2 cu Daco Getica, Chindia e în formă maximă înaintea meciul de la Constanța.

„Trebuie să abordăm meciul cu maximă seriozitate și să obținem toate cele trei puncte. Avem un mental foarte bun după ultimele etape. Trebuie să o ținem tot așa, să ne vedem de drumul nostru și cu coada ochiului să ne uităm și la celelalte. Le mulțumim mult suporterilor pentru sprijin, avem nevoie de ei, ne-au împins de la spate și sperăm să îi facem fericiți la final”, a spus Andrei Șerban (18 ani), autorul golului al treilea din succesul cu Daco Getica București și al cincilea în acest sezon.

Valentin Alexandru crede că Farul este în foame de puncte, dar Chindia trebuie să câștige pentru a ține ritmul cu primele clasate, care au înregistrat puțini pași greșiți în acest an. „La Constanța vom întâlnim un adversar foarte dificil, care e în foame de puncte. Vine după o înfrângere la Metaloglobus și vor dori, cu siguranță, să obțină punct sau puncte. Noi vom merge să obținem toate cele trei puncte, pentru a ne îndeplini obiectivul, pentru că, ați văzut, foarte – foarte rar se încurcă echipele din fruntea clasamentului. Cred că s-au pierdut foarte puține puncte”, a transmis și atacantul Valentin Alexandru, care a debutat cu gol la Chindia, în meciul cu Daco Getica.

Înaintea desfășurării meciului, Chindia se află pe locul 4, cu 57 de puncte, la egalitate cu ocupanta locului 3, „U” Cluj. SSC Farul e pe locul 17, cu 26 de puncte. În meciul tur, târgoviștenii au câștigat cu 5-1, prin golurile marcate de Andrei Șerban (5), Alin Dudea (27), Cristian Cherchez (50 – pen., 58) și Cristian Neguț (89), respectiv Lamine Diakite (19).

Înaintea desfășurării etapei a 27-a, Chindia se află pe locul 4, cu 57 de puncte, iar SSC Farul e pe locul 17, retrogradabil, cu 26 de puncte.

În meciul tur, târgoviștenii au câștigat cu 5-1, prin golurile marcate de Andrei Șerban (5), Alin Dudea (27), Cristian Cherchez (50 – pen., 58) și Cristian Neguț (89), respectiv Lamine Diakite (19).

Partida care se dispută pe stadionul „Gheorghe Hagi”, din Constanța, de la ora 14:30, va fi arbitrată de centralul Florin Andrei (Târgu Mureș) și de asistenții Adrian Vornicu (Iași) și Constantin Mihai Cantemir (Făgăraș). Rezervă este Sergiu Anton (București), în timp ce observatori au fost delegați Cornel Sorescu (Pitești) și George Constantinescu (Slatina).

VEZI CLASAMENTUL LIGII 2 și GOLGHETERII

VEZI celelalte REZULTATE înregistrate în ETAPA 27

COMENTARIUL LIVE:

â–ºSSC Farul: R. Avram (cpt.) – Joao Diogo, Ispas, Ehmann, Neciu – Celestino (Nic. Moise 59′), D. Toma – M. Fotescu (Doumbia 77′), Diogo Rosado, R. Miranda – Surdu (G. Păun 59′)
Rezerve neutilizate: G. Frunză – Antoche, Sabangeanu, Tud. Moldovan
Antrenor: Petre Grigoraș

â–ºChindia: Aioani – Martac, Leca, Bg. Șandru, D. Dumitrașcu (D. Florea 83′) – Andr. Șerban (Neicuțescu 71′), Liv. Mihai, D. Novac, D. Panait – Val. Alexandru, Cherchez (cpt.)(Cr. Neguț 63′)
Rezerve neutilizate: Ius. Popescu – Rață, C. Dinu, A. Mihaiu
Antrenor: Viorel Moldovan
Eliminat: Mihai Neicuțescu 81′ (cumul de cartonașe galbene)

â–ºMin 90+4 Final de partidă. SSC Farul câștigă cu 1-0 și obține trei puncte mari împotriva Chindiei. Târgoviștenii sunt la prima înfrângere în acest an. Chindia rămâne pe locul 4, cu 57 de puncte, în timp ce SSC Farul face 29 de puncte, o egalează pe Daco Getica, însă rămâne pe loc retrogradabil, pe 16, ultimul, fiindcă are un golaveraj mai slab.

â–ºMin 90+3 Ispas îl faultează la 25 de metri pe Alexandru, Liviu Mihai centrează în careu, Valentin Alexandru reia cu capul de pe linia de 6 metri, Avram respinge în lateral, iar Neguț reia peste poartă, incredibil, din 2 metri. Fariștii izbucnesc de bucurie

â–ºMin 90+1 Păun trece de doi adversari în fața careului, pătrunde, însă își face mingea prea lungă și Aioani iese și reține din fața sa

â–ºMin 90 Meciul e prelungit cu trei minute

â–ºMin 90 Rosado centrează din stânga careului, la bara a doua, acolo unde Panait ciupește mingea din fața lui Moise, care avea o jumătate de pas în față și ar fi putut majora scorul din 6 metri

â–ºMin 86 Daniel Toma primește degeaba un cartonaș galben, după ce mijlocașul Farului a urmărit în careul Chindiei un balon înalt și l-a șters ușor pe portarul, ieșit din careul mic

â–ºMin 84 Alexandru pasează în careu pentru Florea, care ține de minge și trage dintr-un metru în cotul lui Ehmann, întors cu spatele. Florea cere penalty, dar primește corner

â–ºMin 83  Moldovan face și ultima schimbare, una ofensivă. Iese Denis Dumitrașcu, un fundaș, și intră Daniel Florea, un atacant

â–ºMin 81 Mihai Neicuțescu intră prin alunecare, îl faultează pe Dorin Toma și vede al doilea cartonaș galben și este eliminat. Lui Neicuțescu îi sunt date cheile de la vestiar

â–ºMin 79 1-0 Miranda pasează din stânga în centru pentru Georgian Păun, care preia la 25 de metri și înscrie în vinclul din dreapta. Aioani a plonjat după mingea, însă n-a ajuns-o

â–ºMin 77 Farul face și ultima schimbare. Iese Marius Fotescu și intră Madikaba Doumbia

â–ºMin 73 Mihai Neicuțescu sare cu brațul sus într-un duel aerian cu Toma și arbitrul îi acordă cartonașul galben

â–ºMin 72 Miranda bate peste transversală o lovitură liberă din stânga careului

â–ºMin 71 Viorel Moldovan schimbă din nou. Iese Andrei Șerban și intră Mihai Neicuțescu

â–ºMin 68 Leca deviază cu capul din careu, după o lovitură liberă bătută din dreapta de Liviu Mihai, însă mingea trece destul de mult pe lângă bara colțului lung

â–ºMin 67 Neguț pătrunde în careu pe stânga, însă pierde din viteză și Joao Diogo respinge în el, iar mingea se duce din nou în aut de poartă

â–ºMin 66 Pasă pe culoar pentru Neguț, Ispas e mai rapid și respinge în piciorele atacantului Chindiei, iar balonul se duce în aut de poartă

â–ºMin 63 Cristian Cherchez, modest și în acest meci, este schimbat cu Cristian Neguț

â–ºMin 63 Denis Ispas primește și el cartonașul galben pentru proteste

â–ºMin 63 Păun bate lung lovitura liberă de la 35 de metri lateral stânga, pe lângă bara colțului lung, fără emoții pentru Aioani

â–ºMin 62  Andrei Șerban vede cartonașul galben după ce îl ia pe sus pe Neciu, după ce a ajuns la minge după jucătorul Farului

â–ºMin 61 Moise centrează din careu, din dreapta, Miranda sare pe sub minge

â–ºMin 59  Petre Grigoraș face o dublă schimbare. Ies Romeo Surdu și Celestino și intră Georgian Păun și Nicolae Moise

â–ºMin 56 Constănțenii pornesc pe contraatac, cu Surdu în centru, însă experimentatul atacant pasează mult prea puternic în stânga, pentru Miranda, iar mingea iese în aut de poartă

â–ºMin 54  Diogo Rosado îl faultează pe Novac și primește primul cartonaș galben din acest meci

â–ºMin 52 Cherchez scapă pe contraatac, pasează în dreapta la Alexandru, primește înapoi și de la 12 metri central căpitanul Chindiei trimite slab, mult în stânga

â–ºMin 50 Tot Farul are posesia și în debutul acestei reprize, însă nu ajunge să șuteze la poartă

â–ºMin 46 S-a reluat meciul

â–ºMin 45+1 Pauză. Fariștii se năpustesc asupra centralului și îi reproșează fazele controversate. Grigoraș sprintează și el spre arbitru. Marica pare să fi avut dreptate. Chindia a fost favorizată în mai multe faze în acest meci și i s-au dat lovituri libere inexistente în marginea careului. Au noroc însă că Cherchez și compania sunt neinspirați la finalizare. De altfel, în afară de două șuturi ale lui Liviu Mihai, pe poartă nu a ajuns nicio altă minge

â–ºMin 45+1 Cherchez centrează în careu din lovitura liberă din dreapta careului și fariștii resping

â–ºMin 45 Toma îl deposedează pe Martac în dreapta careului, fundașul târgovitenilor pică singur, iar asistentul indică fault, deși nu a fost. Constănțenii protestează, Grigoraș e nervos pe margine

â–ºMin 44 Liviu Mihai trece ce Celestino și prinde un șut bun de la 25 de metri lateral dreapta, iar Avram plonjează bine și respinge în corner, în stânga

â–ºMin 44 Pasă pe culoar, Surdu urmărește mingea și este prins între Dumitrașcu și Leca și pică în careu. Târgoviștenii n-au avut nicio treabă cu mingea, în special Dumitrașcu, urmărind doar să-l blocheze pe atacantul Farului. Arbitrul nu dă nimic și lasă jocul să continue. Surdu ridică mâinile, spectatorii sunt din ce în ce mai iritați pe arbitraj, unul care e pe față favorabil oaspeților

â–ºMin 41 Miranda bate un corner din stânga, Șandru respinge, fariștii reintră în posesie, se centrează înalt în careu, Surdu deviază, însă Aioani iese și prinde fără probleme

â–ºMin 39 Liviu Mihai bate cu efect lovitura liberă din stânga careului și Avram scoate în corner de lângă bara din stânga sa. A fost primul șut pe poartă în acest meci

â–ºMin 38 Panait e atins ușor de Celestino, șold în șold, la un duel pentru minge în stânga careului farist, iar arbitrul indică imediat lovitură liberă pentru Chindia

â–ºMin 38 Leca șutează în corner o minge la care alerga și Fotescu, însă asistentul dă aut de poartă. Spectatorii „explodează”, iar Grigoraș îi arată asistentului că îi trebuie ochelari. Se încing spiritele

â–ºMin 34 Avram se întinde și respinge în lateral o minge centrată dintr-un corner de pe dreapta, care se ducea la colțul lung, la Valentin Alexandru

â–ºMin 27 Fotescu pătrunde în dreapta, pasează pe jos în careu, însă târgoviștenii interceptează și îndepărtează pericolul. Chindia a mai echilibrat meciul, însă ocaziile lipsesc în continuare

â–ºMin 21 Aioani iese la marginea careului și reține din fața lui Surdu. Meci destul de slab până în acest moment, fără ocazii la cele două porți

â–ºMin 14 Cherchez bate trei cornere din stânga într-un interval de un minut, dar pierd posesia în cele din urmă, după ce tot Cherchez faultează în careu, la un duel aerian

â–ºMin 6 Farul are controlul jocului în acest start de meci, însă e ținută departe de poarta lui Aioani

â–ºMin 2 Șandru îl busculează pe Diogo Rosado în stânga careului, însă arbitrul lasă jocul să continue

â–ºMin 1 A început partida de la Constanța. Farul joacă în albastru-alb, Chindia în roșu complet

Marius ANGHEL 30 Mar. 2019, 16:30 Campionat
Pe aceeași temă