Ziua de 11 martie 2018 rămâne una dintre cele mai negre din istoria fotbalului arădean. Nu pentru vreun rezultat sportiv sau o tragedie de natură umană, ci pentru că am văzut suporteri utiști învrăjbiți unii împotriva altora. Pe de-o parte, galeria Campioanei Provinciei nu e de acord nici în ruptul capului cu revenirea lui Ionuț Popa în „alb-roșu” și a luat și atitudine. Una radicală, chiar dură, dacă ținem cont că l-au înjurat pe noul director tehnic al UTA-ei pe toată durata partidei cu FC Hermannstadt, luându-i în colimator inclusiv familia. De partea cealaltă, sunt destui suporteri care sunt de partea lui Ionuț Popa, care – de altfel – a și debutat cu un rezultat bun, 1-1 cu FC Hermannstadt, și i-au huiduit pe ultrașii din peluză.
Tabloul dezbinării este complet în acest moment, în „oală” intrând și conducerea clubului, cu care Suporter Club UTA a plecat la drum cu ceva timp într-un nou proiect. De altfel, pe 14 martie 2018, se fac exact 4 ani de când într-o Adunare Generală ținută la Old Lady ‘s Pub, SCU a decis, cu o majoritate de 72%, cedarea dreptului de folosință a siglei, numelui și culorilor UTA-ei către ONG-ul „UTA Bătrâna Doamnă”.
Luni seară, invitat la TV Arad, în emisiunea Glasul Tribunei, Daniel Proca, președintele SCU, a reiterat poziția de forță pe care galeria o are vis-a-vis de Ionuț Popa și cei care l-au rechemat la UTA. Șeful asociației suporterilor susține ferm că (re)venirea lui Popa la club nu se justifică.
„Conducerea clubului știa despre părerea noastră vis-a-vis de acest personaj și tot a mers pe mâna lui. De aici, putem înțelege că a fost o mutare în ciuda noastră, una care aruncă în aer stabilitatea din punct de vedere a organizării pe care am avut-o până acum. Nu am avut pretenția să fim consultați în toate deciziile manageriale care s-au luat de-a lungul timpului, privind diferiți antrenori și jucători, dar aceasta a fost una specială, ce încălca principiile cu care s-a pornit la drum în acest proiect. Am aflat și punctul de vedere al conducerii, în care s-a invocat partea de rezultate, dar nu credem că UTA ar avea sau ar trebui să aibă probleme la retrogradare, ținând cont de valoarea lotului și de celelalte echipe. Așadar, până la acest episod nu am intervenit în politica managerială, deși s-au făcut și altfel de greșeli în trecut. Politica low-cost este generată de deciziile manageriale. Deoarece banii de la primărie nu pot fi folosiți la salarii, clubul a trăit din banii luați pe vânzările lui Man și – ulterior – Petre. Din păcate, acei bani au mers la niște jucători și antrenori care nu au confirmat. S-au pierdut bani, mulți, puțini, datorită greșelilor manageriale. Noi nu am intervenit în politica managerială, am condamnat ca suporteri unele veniri, dar ca asociație nu am spus noi că jucătorul X este bun sau nu la UTA. Acum este, însă, cu totul altceva”, a spus Proca, citat de Sport Arad.
„Din perspectiva noastră, a suporterilor, fotbalul a căzut pe plan secund”
Președintele Suporter Club UTA a recunoscut și că membrii galeriei au fost interesați prea puțin de evenimentele de pe teren, de la meciul cu FC Hermannstadt, focusându-se pe protestul împotriva lui Popa și cei care l-au readus la echipă. „Din perspectiva noastră, a suporterilor, din păcate, fotbalul a căzut pe plan secund la acest meci. Ne-am bucurat, ne-am dorit și noi ca UTA să obțină un rezultat bun, mai ales că situația din clasament nu este cea mai fericită într-adevăr. Fiecare punct s-ar putea să conteze, dar nu putem fi de acord cu încălcarea unor principii. Apoi, s-a văzut că Aradul nu are o practică a protestelor și a unui meci întreg fără a cânta. Și noi am fost, poate, un puțin stingheri, pentru că nu ne stă în fire. Foarte rar am făcut astfel de manifestări și astfel de proteste. Și mai știm și regretăm acest lucru și anume faptul că jucătorii sunt la mijloc. Chiar dacă nu am susținut echipa ieri, cu ei nu avem absolut nimic. La salutul de la final, când am cântat împreună, chiar le-am spus că le-am rămas alături, dar i-am rugat să ne înțeleagă punctul de vedere”, a adăugat Daniel Proca.
La conferința de presă de după meci, antrenorul echipei sibiene, Alexandru Pelici, arăta cu degetul înspre câțiva dintre suporterii utiști de la tribuna I, care i-ar fi înjurat, scuipat și „bombardat” cu monede pe cei de pe banca tehnică a FC Hermannstadt. „Sunt regretabile aceste gesturi. Nu am agreat niciodată astfel de manifestări, ba chiar le-am condamnat. Când pui o astfel de presiune pe adversari lucrurile sunt interpretabile, noi nu suntem de acord cu ele. Aceste manifestări nu sunt specifice pentru Arad, poate în alte părți să fie firești”, a mai comentat Dani Proca.
„Cel mai simplu este să plece domnul Popa”
Întrebat cum ar vedea rezolvarea „speței”, șeful SCU a fost franc. „Sperăm ca să se termine cât mai curând acest conflict, conducerea să-și dea seama de eroare și să o repare, mai departe nu mai ține de noi. Cel mai simplu este să plece domnul Popa. Le-am adus aminte oamenilor motivele pentru care cerem acest lucru, dacă le-au uitat. Sunt jucători care au jucat câteva meciuri la UTA, nu sunt mari utiști, dar când au vorbit despre UTA au făcut-o cu respect. Alții nu s-au bucurat când au marcat contra noastră. Domnul Popa nu a făcut asta, a tratat UTA cu ură, chiar el a spus că i-am fost dușmani. Nu poți să spui că ești utist când tu faci plângere la federație când era la Mioveni. Nu poți să spui că ești utist când vrei să furi un junior să-l duci la Iași sau să lași loc de suspiciuni când ai ratat promovarea în Liga 1 cu două meciuri dubiose. Sau dansezi la centrul terenului, faci semne obscene, îți razi mustața și spui că vrei să îi dai cât mai multe goluri UTA-ei. Așadar, soluția este plecarea și mai vrem să vedem din partea conducerii clubului și a orașului că respectă cu adevărat pilonul acela la care apelează doar atunci când au nevoie. Noi nu ne-am schimbat, suntem aceiași. Am pus întotdeauna interesul UTA-ei mai presus, indiferent de popularitatea pe care o avem”, a fost concluzia lui Proca.
Huiduit aproape tot meciul
În timpul meciului cu sibienii, cei aproximativ 60-70 de fani din galeria utistă l-au înjurat încă din primul minut pe Ionuț Popa. Suporterii au afișat și mai multe bannere pe acest subiect, respectiv: „Scopul și durata”, „Am luptat cu toții pentru un club curat / Acum ne întoarcem de unde am plecat?!”, „Meciuri vândute și obiective ratate / Ce caută bufonul cu mustață în libertate?”, „Meszar, Falcă și Popa plecați de la UTA!” și „Lingi unde ai scuipat / Caracter ce nu merită respectat”.
Cazierul moral al lui Popa pe Facebook
În fine pe pagina de Facebook Ultras Arad a fost postat luni „cazierul” moral al lui Ionuț Popa, ca justificare a acțiunilor și contestației destul de dure de la partida cu sibienii. Inclusiv la adresa „pilonilor” ce au girat revenirea experimentatului tehnician la gruparea fanion a Aradului. Vi-l redăm în întregime mai jos:
1. Ionuț Popa și-a făcut „intrarea” în fotbalul românesc cu scandalul „haina de blană”. Un club cu onoarea imaculată, UTA, a ajuns să fie murdărit în rușinea primului blat dovedit din fotbalul românesc. Ratarea promovării a fost uitată, implicarea lui Ionuț Popa în acel scandal a fost uitată și ea, în schimb pentru UTA a fost începutul unei ere de compromisuri și rușini pe care Ionuț Popa o personifică foarte bine.
2. La începutul anului 2009 în Arad se pregătea o crimă la adresa UTA-ei. Aflată într-o situație financiară foarte grea, Bătrânei Doamne i se pregătea un înlocuitor surograt. Mai mulți oameni de afaceri arădeni, susținuți de autoritățile locale, au încercat înființarea unei alte echipe care să ia locul UTA-ei. Proiectul nu s-a materializat însă nu putem uita că Ionuț Popa a fost printre primii care a binecuvântat proiectul FC Arad.
3. În sezonul 2009 – 2010 UTA a ratat promovarea în prima ligă, cu Ionuț Popa antrenor, după două meciuri controversate cu FCM Târgu Mureș și Universitatea Cluj. În loc să își asume deciziile tactice cu impact negativ, mai ales în cazul meciului de la Târgu Mureș, Ionuț Popa a făcut ceea ce știe el cel mai bine: a părăsit corabia înainte de finalul campionatului pentru ca după mulți ani să declare că „a fost vândut de jucători”. O atitudine care spune multe despre caracter și moralitate.
4. În vara lui 2012, în timp ce UTA se afla în discuții pentru prelungirea contractului cu Marius Chindriș, jucătorul a fost deturnat de Ionuț Popa, pe atunci antrenor la Poli Iași, printr-o operațiune demnă de un film de commando. Un transfer care în orice țară civilizată s-ar fi realizat fie prin negocierea dintre cluburi fie după ce jucătorul devenea liber de contract, a fost forțat (fără sorți de izbândă din fericire) în maniera clasică pentru Ionuț Popa: circ și scandal.
5. Vara trecută, în calitate de antrenor al echipei ACS Poli Timișoara, Ionuț Popa a provocat un scandal monstru după meciul tur al barajului de promovare pentru Liga 1. Antrenorul de atunci al UTA-ei, Laurențiu Roșu a fost ținta insultelor lui Ionuț Popa, acesta făcând afirmații jignitoare de asemenea, la adresa echipei și a suporterilor arădeni.
6. Și dacă mai era nevoie de încă o dovadă a ceea ce propune Ionuț Popa la UTA, am primit-o în această seară când, în cadrul unei emisiuni tv, noul director tehnic al echipei declara despre episodul barajului „mi-aș fi dorit SĂ‚-I bat mai rău”. Orice comentariu este de prisos!
Text și foto: Sport Arad