Aerostar Bacău a fost o echipă paradoxală în acest sezon al Ligii 2. Formația antrenată în ultimul an de Cristian Popovici, Florin Bratu sau Andrei Vatră a obținut cele mai mari victorii la diferență de scor în această ediție de campionat, a dat golgheterul sezonului, însă a retrogradat în Liga 3.
Aerostar deține cea mai clară victorie obținută în sezonul recent încheiat. În etapa a 32-a a trecut pe teren propriu cu 9-0 de Dacia Unirea Brăila. Și are și al doilea cel mai bun rezultat, 9-1 cu Metaloglobus (etapa 21), la egalitate cu cel înregistrat de Petrolul, 9-1 cu Brăila (etapa 34). La o diferență de opt goluri a câștigat și „U” Cluj, 8-0 cu Brăila (etapa 31), iar Aerostar mai e în top și cu un 7-2 cu CS Balotești (etapa 38), dar nu bate Clinceni – Brăila 7-0 (etapa 4).
Cu toate că se află în topul celor mai mari victorii obținute, și nu doar cu un rezultat, Aerostar a terminat această ediție de campionat cu un golaveraj negativ, 60-68, și a retrogradat în Liga 3 de pe locul 17, cu doar 38 de puncte acumulate după chiar 38 de meciuri.
Dacă în privința apărării, cu 68 de goluri primite, Aerostar a avut cea a treia cea mai slabă defensivă (mai prost s-au aflat doar CS Balotești – 88 și Dacia Unirea Brăila – 123), în atac, lucrurile au stat mai bine. Cu 60 de goluri marcate, trupa băcăuană a avut al șaselea cel mai bun atac, după „U” Cluj (85), Chindia (79), Academica Clinceni, Petrolul (ambele cu 77) și CS Mioveni (63).
Sezonul cu Aerostar, dulce și amar pentru Buhăcianu
În ultimul joc desfășurat în Liga 2, în victoria 7-2 de pe teren propriu cu CS Balotești, cinci dintre reușite i-au aparținut atacantului Valentin Buhăcianu. Astfel, jucătorul originar din Vatra Dornei în vârstă de 25 de ani a ajuns la borna 25 de goluri marcate în 37 de partide și a urcat pe primul loc în topul marcatorilor eșalonului secund, cu trei în plus față de atacantul Universității Cluj, Cristian Gavra.
„Finalul de sezon a avut un gust dulce-amar pentru mine. Dulce pentru că am câștigat titlul de golgheter al ligii secunde. Amar pentru că echipa mea a retrogradat”, a declarat, pentru Deșteptarea, Buhăcianu, care a semnat cu Aerostar în vara trecută și de care se desparte acum, fiindcă e la final de contract.
„M-am simțit foarte bine la Aerostar. Am avut condiții bune, am format un grup unit, iar oamenii s-au purtat ok cu mine. Repet, e păcat că nu am reușit să evităm retrogradarea, cu atât mai mult cu cât am avut al șaselea atac al campionatului, cu 60 de goluri marcate. Asta ca să nu mai spun că am stabilit în două rânduri scorul sezonului”, a mai spus Buhăcianu, care în cariera sa a mai jucat în Liga 2 pentru Bucovina Pojorâta și Știința Miroslava, iar în Liga 3 la Atletico Vaslui.
Ceilalți golgheteri ai echipei Aerostar au fost Cătălin Vraciu (16 goluri) și Alexandru Ciocâlteu (3 goluri).
Felicitări de la principalul contracandidat, Cristian Gavra
Valentin Buhăcianu l-a depășit în clasamentul golgheterilor chiar în ultima etapă pe fostul lider Cristian Gavra. Atacantul celor de la „U” Cluj n-a putut marca în meciul cu Pandurii, câștigat cu 2-0 după dubla lui Dorin Goga, astfel că a rămas cu 22 de reușite. Gavra a fost fair-play la finalul întâlnirii cu gorjenii și l-a felicitat pe vârful Aerostarului.
„Nu a fost un obiectiv impus la începutul campionatului, dar, acum, pe final, când am văzut că am mari șanse… Asta e. E meritul lui, îl felicit. Pentru noi contează să promovăm acum și aici e tot focusul. Am o promovare la activ cu Gaz Metan Mediaș și încă una cu Viitorul, dar acolo eram copil și nu am jucat. La Mediaș, atunci, erau două serii. Acum, campionatul acesta, mi s-a părut greu, pentru că sunt echipe de tradiție, bune, care au investit, cu jucători care au fost în Liga 1, meciuri frumoase. Deci e un campionat mai puternic. S-au terminat cele 38 de meciuri, suntem la baraj și mergem să promovăm”, a spus Gavra.
Aproape să semneze cu UTA
Rămas liber de contract, Buhăcianu n-a dus însă lipsă de oferte. Agentul Bogdan Apostu este aproape să-l convingă să accepte să meargă la UTA, scrie Sport Arad, acolo unde mâine, 7 iunie, la ora 12:00, noul antrenorul principal Laszlo Balint va susține prima conferință de presă.
Până acum, masivul atacant a jucat doar pentru formații din Moldova, precum Bucovina Pojorâta, Atletico Vaslui sau Știința Miroslava, astfel că experiența de la Arad ar putea fi prima din cariera de fotbalist. Buhăcianu a avut o scurtă perioadă în care s-a și lăsat de fotbal și a plecat la muncă în străinătate. S-a întâmplat după ce Atletico Vaslui s-a desființat. Ulterior a semnat cu Miroslava.
Mai puține goluri marcate în acest sezon decât în precedentele două ale Ligii 2
Valentin Buhăcianu, golgheterul recentei ediții a Ligii 2, nu-i depășește însă pe cei precedenți de când eșalonul secund a fost modificat și a avut o singură serie.
Ediția 2016-2017 a fost unul foarte prolifică, vârful celor de la Juventus București, actuala Daco-Getica, ajungând să înscrie nu mai puțin de 30 de goluri, iar principalii săi urmăritori au avut amândoi câte 28 de reușite, Adrian Petre (UTA) și Attila Hadnagy (Sepsi OSK).
Tot golgheteri 2016-2017:
Bogdan Chipirliu (Juventus) – 30 goluri
Adrian Petre (UTA) – 28
Attila Hadnagy (Sepsi OSK) – 28
Cristian Cherchez (Chindia) – 19
Marian Vlada (CS Afumați) – 19
În ediția 2016-2017, principalul marcator a fost Vlad Rusu, atacantul celor de la Luceafărul Oradea, cu 26 de goluri. Acesta a rămas în Liga 2 și în acest sezon a evoluat pentru Energeticianul.
Tot golgheteri 2017-2018:
Vlad Rusu (Luceafărul Oradea) – 26 goluri
Valentin Alexandru (Dunărea Călărași) – 24
Mediop Nsiaye (Ripensia) – 19
Bogdan Rusu (FC Hermannstadt) – 18
În acest sezon, clasamentul golgheterilor a fost mai slab decât în precedentele două ediții. „U” Cluj a avut doi marcatori în top 3.
Tot golgheteri 2018-2019:
Valentin Buhăcianu (Aerostar Bacău) – 25 goluri
Cristian Gavra (Universitatea Cluj) – 22
Dorin Goga (Universitatea Cluj) – 19
Ciprian Rus (UTA Arad) – 18
Cristian Cherchez – 17
Vasile Buhăescu – 17
Cele mai drastice rezultate înregistrate în Liga 2, sezonul 2018/2019:
Academica Clinceni – Daco Getica București 5-0 (etapa 2)
Academica Clinceni – Dacia Unirea Brăila 7-0 (etapa 4)
CS Mioveni – Metaloglobus 5-0 (etapa 5)
Petrolul – Aerostar Bacău 5-0 (etapa 9)
Petrolul – Luceafărul Oradea 6-2 (etapa 11)
UTA Arad – Metaloglobus 6-1 (etapa 11)
Universitatea Cluj – Dacia Unirea Brăila 6-1 (etapa 12)
FC Argeș – ACS Poli Timișoara 5-0 (etapa 16)
SSC Farul – Luceafărul Oradea 5-0 (etapa 17)
Aerostar Bacău – Metaloglobus București 9-1 (etapa 21)
Pandurii Târgu Jiu – Dacia Unirea Brăila 5-2 (etapa 26)
Academica Clinceni – Luceafărul Oradea 5-0 (etapa 27)
Daco-Getica București – Universitatea Cluj 2-6 (etapa 29)
Dacia Unirea Brăila – Universitatea Cluj 0-8 (etapa 31)
Aerostar Bacău – Dacia Unirea Brăila 9-0 (etapa 32)
Petrolul Ploiești – Dacia Unirea Brăila 9-1 (etapa 34)
Metaloglobus București – Pandurii Târgu Jiu 6-0 (etapa 34)
Chindia Târgoviște – CS Balotești 6-0 (etapa 34)
Dacia Unirea Brăila – CS Mioveni 0-6 (etapa 35)
Luceafărul Oradea – SSC Farul Constanța 5-0 (etapa 36)
Daco-Getica – Dacia Unirea Brăila 5-2 (etapa 36)
Aerostar Bacău – CS Balotești 7-2 (etapa 38)
Luceafărul Oradea – Dacia Unirea Brăila 6-0 (etapa 38)
Articol scris de Marius ANGHEL
Foto: Ionuț BRÂNZEI