E sensibilă jungla din Liga 2, vai! Cristian Scutariu, despre scrisoarea către FRF a clubului Dacia Unirea Brăila, în care cere forului fotbalistic să forțeze DigiSport

Marius ANGHEL 08 Apr. 2019, 16:53 Campionat
E sensibilă jungla din Liga 2, vai!** Cristian Scutariu, despre scrisoarea către FRF a clubului Dacia Unirea Brăila, în care cere forului fotbalistic să forțeze DigiSport

Știți foarte bine că atunci când presa o comite sunt primul care să remarce lucrul ăsta. Sunt nenumărate cazuri, nu cred că e nevoie să le reluăm. Însă, atunci când se cer acțiuni dure împotriva presei pentru motive tâmpite simt nevoia să spun ceva.

Cazul de azi e cazul în care clubul Dacia Unirea Brăila, ultima clasată din Liga 2, trimite o scrisoare către FRF în care cere forului fotbalistic să forțeze (???) DigiSport să își ceară scuze pentru modul în care comentatorul partidei a apreciat unele momente. Marius Anghel, colegul meu de la site-ul Liga2.ro, mi-a spus că pe durata jocului comentatorul Ioan Viorel a făcut glume legate de numele unor fotbaliști de pe teren, fotbaliștii Căruță, Izmană și Coteț. Și că ar fi apreciat drept penibilă prestația unui portar american de la Brăila. Găsiți toate detaliile pe site-ul liga2.prosport.ro.

OK, încep prin a spune că nu-l cunosc pe Ioan Viorel, deci nu îi iau apărarea din motivele astea.

Însă nu pot fi de acord cu sensibilitatea asta exagerată la ceea ce, în fond, sunt niște simple glume. Ioan Viorel n-a spus „Căruță e un nazist cu sete de sânge nevinovat care, dimineața, bea lacrimile bebelușilor pe care îi trezește din somn cu lovituri de curea”. Și nici „Coteț folosește krokodil ca să drogheze bătrânii transsexuali din Blaj pentru ca, mai apoi, să le fure pensia și să o joace la păcănele”. Omul a glumit la modul „îmi pare rău că e schimbat Coteț, ar fi fost interesant să vedem cum intră Izmană la Coteț” sau o chestie de tipul ăsta. Nimic jignitor. Și, da, poate nu suntem toți fani ai umorului ales de Ioan Viorel pentru înviorarea a ceea ce, sunt convins, a fost o mizerie de „spectacol fotbalistic”. Însă care este răul făcut? S-a simțit Căruță jignit de faptul că i-a zis Ioan Viorel… „Căruță”?

Uite, Izmană și Căruță ar trebui să se fi simțit jigniți dacă Ioan Viorel spunea că joacă la un club de blatiști. Dacă Ioan Viorel spunea că Liga 2 colcăie de blaturi, că jucătorii sunt niște farsori ordinari, că ar trebui eliminați pe viață din sport, atunci da. Băi, Ioan Viorel! De ce ne urăști pentru că ne cheamă așa și pui nenorocirile în cârca noastră?

Dar așa, ce s-a întâmplat? A găsit comentatorul amuzant să facă niște jocuri inofensive de cuvinte pentru că băieții ăia au nume amuzante. Sau ce, suntem așa de ipocriți încât să spunem că dacă auzeam comentariul „Căruță pasează la Izmană și Izmană e deposedat de Coteț” n-am fi râs? Eu aș fi râs și, dacă eram comentator, făceam și mai multe glume.

Suntem prea sensibili, prea ne inflamăm la orice mică ironie, prea ne scandalizăm când cineva presupune că suntem bărbați deși noi ne simțim femei. În general, în 2019, lumea „civilizată” și-o arde așa. Totul deranjează, totul e sensibil, fiecare frază e scotocită de urme de rasism sau discriminare, fiecare sinonim îndepărtat e folosit pentru a demonstra că autorul a vrut să spună, de fapt, ceva cu totul și cu totul deranjant. Taxăm derapajele, desigur, dar să fie derapaje. Nu niște glume nevinovate, glume care nu produc, în mod real, nicio atingere asupra credințelor sau demnității persoanelor vizate.

Vedeți-vă, bă, Unirea Brăila de treabă! Lăsați plângerile la FRF, vedeți că jucați într-o competiție despre care toată lumea din fotbal spune că e nenorocită de blaturi la pariuri. Vedeți că angajați niște clovni în loc de fotbaliști și vă pi*ați pe o competiție care, acum 30 de ani, furniza putere maximă pentru prima ligă.

Opinie scrisă de Cristian SCUTARIU

Marius ANGHEL 08 Apr. 2019, 16:53 Campionat
Pe aceeași temă