Au jucat cu inima pentru Dunărea Călărași, la barajul cu FC Voluntari. Răzvan Began și Baudouin Kanda, impresii despre jocul cu ilfovenii și situația financiară prin care trec. Portarul uimește după ce a semnat cu Sepsi

Marius ANGHEL 30 May. 2021, 13:00 Liga 2

Portarul Răzvan Began (24 de ani) și mijlocașul Baudouin Kanda (28 de ani) au fost printre jucătorii Dunării Călărași care s-au remarcat în manșa tur a barajului cu FC Voluntari, pentru promovarea/menținerea în Liga 1. Primul a avut o mulțime de intervenții prin care și-a salvat echipa de la primirea a și mai multe goluri, iar al doilea a fost cel care a deschis scorul în jocul disputat sâmbătă la Călărași.

  • FC Voluntari s-a impus cu 2-1 în deplasare la Dunărea Călărași, în manșa tur a barajului de promovare/menținere în Liga 1, prin golurile marcate de Jefte Betancor (43′), cu o reluare simplă din 9 metri, și Alexandru Vlad (73′), cu un gol direct din lovitură liberă, pentru ilfoveni, respectiv Baudouin Kanda (31′), după ce a trecut de Gabi Tamaș și l-a lobat pe Victor Rîmniceanu, pentru călărășeni.

Răzvan Began, după manșa tur a barajului dintre Dunărea și FC Voluntari: ”Diferența a făcut-o un an de Liga 1, pentru ei. Noi am luptat doar cu inima”

Răzvan Began a confirmat forma bună pe care o traversează în 2021 și a parat mai multe ocazii de gol ale Voluntariului. Chiar antrenorul prim-divizionarei, Liviu Ciobotariu, a ținut să-l felicite pe goalkeeperul Dunării și să-i spună că este valoros.

La finalul partidei, Began a spus la flash-interviu ce crede că a făcut diferența în manșa tur a barajului. Portarul încă mai crede în promovarea Dunării, chiar dacă el deja a semnat cu o altă echipă și va merge oricum în Liga 1.

”Diferența a făcut-o un an de Liga 1, pentru ei, se vede, se simte. Noi am luptat doar cu inima, credeți-mă. Echipa asta a jucat doar cu inima, tot sezonul. Autoritățile ne-au promis foarte multe, dar, din păcate, s-a respectat foarte, foarte puțin. Țin să felicit și jucători, și stafful, pentru că am muncit și ne-am luptat aproape fără niciun ban.

Am avut o șansă să intrăm în Liga 1, de fapt, mai avem încă o șansă la retur, încă nu e nimic pierdut. Am intrat pe teren pentru că ni s-a achitat un sfert, părerea mea, din ce trebuia să ne dea și, totuși, suntem profesioniști și ne facem meseria.

Se va juca până în ultimul minut. Eu mai cred în promovare. Dacă nu credeam, nu eram aici, acum.”, a spus Răzvan Began la microfonul DigiSport.

”În a doua repriză, lucrurile s-au schimbat, am avut posesia, am avut foarte multe ocazii de a marca, am reușit să înscrie un gol, puteam să mai marcăm cel puțin două-trei goluri, dar am avut astăzi un portar foarte bun. Îl felicit pentru evoluția lui, a fost în formă și este un portar foarte bun”
Liviu Ciobotariu, antrenorul echipei FC Voluntari, despre Răzvan Began

Began merge la Sfântu Gheorghe să câștige Liga 1: ”Normal, ești la Sepsi! ”

Chiar dacă nu va reuși să promoveze în Liga 1 cu Dunărea Călărași, Răzvan Began va trece în această vară în prima ligă, deoarece a semnat un contract cu Sepsi OSK Sfântu Gheorghe. Portarul speră să-i fie acordată încredere și promite că-și va da viața pe teren.

Began vede Sepsi ca un mare club de fotbal în România. Chiar dacă trupa din Sfântu Gheorghe are în palmaresul ei doar titlul în Liga 2, iar în ultimii trei ani a prins de două ori play-off-ul în Liga 1, portarul e de părere că la Sepsi OSK câștigarea campionatului în prima ligă este ceva normal.

”M-a determinat în primul rând pentru că este o echipă foarte, foarte bună din Liga 1. Am întâlnit niște oameni serioși la negocieri și, totuși, este Sepsi, este una dintre cele mai bune echipe din Liga 1, dacă nu cea mai bună. (n.r. – Ți s-a promis că vă veți lupta la titlu?) Normal, ești la Sepsi! Trebuie să te lupți pentru titlu! Merg la noua echipă, o să-mi fie foarte greu, pentru că schimb tot grupul, dar, cu muncă, cu seriozitate, dacă antrenorul o să mă bage și o să aibă încredere în mine, o să intru pe teren și o să-mi dau viața”, a spus Began, întrebat ce l-a convins să semneze cu Sepsi OSK, clasata pe locul 4 în acest sezon de Liga 1 încheiat în această săptămână.

  • 19 meciuri a jucat Răzvan Began în acest sezon de Liga 2 la Dunărea Călărași, în altele 12 apărând austriacul Stefan Krell
  • În cariera sa, Began a mai trecut în Liga 1 pe la CFR Cluj și FC Hermannstadt, fără să joace însă, iar în Liga 2 a evoluat pentru Farul Constanța, Luceafărul Oradea, Foresta Suceava, ACS Poli Timișoara și Daco-Getica București.

Baudouin Kanda: ”Ne căutăm motivația de la o zi la alta, pentru că ne este foarte greu în situația în care suntem”

Despre diferența dintre FC Voluntari și Dunărea Călărași a vorbit și mijlocașul Baudouin Kanda, cel care a deschis scorul în meciul tur al barajului și care inițial trebuia să fie rezervă în acest joc, însă accidentarea la încălzire a lui Valentin Alexandru l-a adus în primul ”11”.

Fotbalistul crescut de Dinamo e de părere că situația financiară a clubului de la Călărași a contribuit din plin la degradarea echipei în ultimul timp.

”Voluntari este o echipă cu un plus de experiență, echipă de Liga 1, până la urmă. Noi ne-am jucat șansa, ne-am antrenat, însă noi ne căutăm motivația de la o zi la alta, pentru că ne este foarte greu în situația în care suntem. Am încercat să dăm totul, dar, din păcate, am pierdut. Este foarte greu când nu suntem plătiți de atâtea luni să ne regăsim, fiecare avem probleme noastre acasă, e greu să ne concentrăm.

Avem un grup unit și motivația pe care ne-o găsim între noi, jucătorii. S-a creat o familia și, practic, de acolo pleacă toată motivația noastră”, a spus Kanda, care a vorbit și despre situația restanțelor: ”S-a primit o sumă, însă nu pot să spune că le-a acoperit pe celelalte. Mai sunt multe neplătite.”

Kanda mai crede în promovarea Dunării

Nu doar Began mai crede în promovare, ci și Kanda, semn că grupul unit de la Dunărea despre care vorbea portarul nu sunt simple cuvinte aruncate de ochii lumii. ”Cu siguranță credem în continuare în promovare. A fost un meci, mergem la Voluntari și ne jucăm șansa a doua”, a mai Kanda la microfonul DigiSport, aceste comunicând însă că nu știe ce va face după încheierea acestui sezon, fiind ”legat” contractual de clubul din Călărași: ”Încă nu știe ce va face mai departe. Mai are contract încă un an de zile cu Dunărea.”

  • Baudouin Tshitungi Dieudonne Kanda a revenit la Dunărea Călărași în iarna lui 2021, după ce a mai jucat la echipă în perioada 2015-2019, când a reușit promovări atât în Liga 2, cât și în Liga 1. În acest sezon a prins 13 meciuri în eșalonul secund și a marcat un gol. În cariera sa a mai evoluat pentru Dinamo 2, UTA Arad, Farul Constanța și Concordia Chiajna.

Foto: Cristian Stavri / Sport Pictures

Marius ANGHEL 30 May. 2021, 13:00 Liga 2
Pe aceeași temă