Aniversarea la Ripensia, cu lansare de carte. S-a mai scris un capitol despre ultimul deceniu, dar nota a fost pesimistă

Anda DELIU 21 Oct. 2022, 23:59 Liga 2
Aniversarea la Ripensia, cu lansare de carte. S-a mai scris un capitol despre ultimul deceniu, dar nota a fost pesimistă

21 octombrie este data la care s-a înființat Ripensia, în 1928, în clădirea Primăriei vechi din Timișoara. La 94 de ani distanță de la ședința de fondare a primei echipe profesioniste, Ripensia a relansat, în ediție adăugită cartea ”Ripensia. Nostalgii fotbalistice”, a lui Cristofor Cristi Alexiu.

Capitolele adăugate îi aparțin actualului ofițer de presă al clubului, Levente Balint.

Lansare cu câteva persoane prezente

Lansarea cărții s-a făcut chiar în sala în care s-a ”pus la cale” fondarea Ripensiei.

Acum, în clădirea Primăriei vechi din Timișoara, una lăsată în paragină de autorități, se închiriază multe spații, unele pentru sedii de partide, cele mai multe, pentru Facultatea de Muzică și Teatru a Universității de Vest. Sala de ședință a primăriei este azi o sală de concerte, cu pian și orgă. Aici a avut loc evenimentul de lansare a ediției adăugite a cărții ”Ripensia. Nostalgii fotbalistic”.

Persoanele din conducere și staff administrativ, câțiva fani și ”antrenorul” Iulian Muntean au fost prezente, într-o atmosferă discretă.

Adăugiri statistice și despre ultimul deceniu în cartea despre Ripensia

Momentul relansării cărții a fost ales la un deceniu de la reînființare.

În cartea relansată sunt capitole despre statistică, perioada dintre 1948-2012, când a existat inclusiv tentativa botezării Politehnicii în ”Ripensia”, dar și povești din ultimii zece ani, plus informații despre președinții Radu Ienovan și Dumitru Mihu. De altfel, primul a și fost marele absent, fiind plecat cu afaceri din oraș.

Multe materiale au fost puse la dispoziție de suporterul Siegfried Scherer, care a purtat un dialog cu autorul noilor capitole, Levente Balint.

Autorul-ofițer de presă pare optimist. ”Mă bucur că am reușit să surprind perioada de renaștere a Ripensiei. Sper că această actualizare a acestei cărți speciale ne va conștientiza pe toți cei care suntem acum la Ripensia ce nume greu purtăm. Și îmi permit un vis: ca peste șase ani, când va fi centenarul clubului, să lansăm o nouă versiune a cărții, în prima ligă, într-un stadion nou!”, a punctat Balint.

Notă pesimistă de final

Conducătorii Erol Baeram și Dumitru Mihu au pomenit despre problema infrastructurii sportive din Timișoara la lansare, dar și despre atitudinea ne-binevoitoare a autorităților față de orice inițiativă sportivă.

Un membru fondator al clubului a avut o intervenție mai pătimașă, în care a spus că e revoltat că multe terenuri sportive din oraș au situații juridice lăsate nereglementate, la ani de zile de la Revoluție.

Altfel, deși pentru relansarea cărții a existat o finanțare de la Consiliul Județean Timiș, niciun reprezentant al instituției nu a venit la eveniment.

Reamintim, președintele Alin Nica a pus lacătul definitiv pe ”Dan Păltinișanu”. Nici din primăria (cea nouă, nu veche) nu a venit nimeni.

Nici viceprimarul Cosmin Tabără, soț al gimnastei Simona Amânar, care toată ziua se laudă ca este un susținător al sportului, nu a fost prezent.

Căci vremurile când Cornel Lazăr, fost primar al orașului, fonda echipa ce avea să fie de patru ori campioană a României sunt demult apuse.

 

https://liga2.prosport.ro/seria-1/nationala-u18-a-romaniei-joaca-impotriva-serbiei-intr-un-sat-de-langa-timisoara-capitala-banatului-nu-are-un-stadion-cu-conditiile-pe-care-le-are-localitatea-in-care-primar-este-un-fost-arbitru-19249751

Anda DELIU 21 Oct. 2022, 23:59 Liga 2
Pe aceeași temă