Florentin Petre este noul antrenor al echipei CSM Ceahlăul Piatra Neamț. ”Am acceptat fără să mă uit la bani sau la lucruri materiale. Mi-a plăcut ideea”

Marius ANGHEL 17 Jan. 2022, 15:42 Liga 3
Florentin Petre este noul antrenor al echipei CSM Ceahlăul Piatra Neamț. ”Am acceptat fără să mă uit la bani sau la lucruri materiale. Mi-a plăcut ideea”

Florentin Petre (46 de ani) și-a găsit o nouă echipă unde să antreneze, după ce în ultimele zile ale anului 2021 s-a despărțit de Dacia Unirea Brăila, formație pe care a condus-o în ultimii trei ani și jumătate, perioadă în care a retrogradat în Liga 3 și a promovat în Liga 2, lăsând formația pe ultimul loc în eșalonul secund după 16 etape, cu șanse aproape de zero să se mai salveze sportiv.

Fostul dinamovist a semnat cu CSM Ceahlăul, astăzi a fost prezentat oficial în noua sa postură și are ca obiectiv mai întâi calificarea în play-off-ul Ligii 3, iar apoi prinderea barajului de promovare.

Florentin Petre a semnat cu CSM Ceahlăul

Florentin Petre a fost flancat la prezentarea la CSM Ceahlăul pe președintele Cătălin Roca și de Anton Măzărianu, CEO al firmei Comes SA, principalul finanțator al clubului din Piatra Neamț.

  • Cei doi îl anunțau cu mare fast, la începutul sezonului, ca antrenor pe Constantin Ilie, însă renunțat rapid la el, după doar șase etape, după ce rezultatele nu au fost cele așteptate. Ulterior a fost readus ca antrenor Gabriel Rădulescu, pe care clubul îl dă din nou deoparte acum, după 15 etape scurse în total din acest campionat.

”Nu a fost o negociere, ci o discuție prietenească. A durat maximum o oră. În momentul în care am văzut ce se vrea, proiectul pe care îl au în desfășurare, am acceptat fără să mă uit la bani sau la lucruri materiale pe care foarte mulți antrenori sau jucători se axează în primele discuții. Mi-a plăcut ideea, mi-a plăcut că sunt doi oameni tineri, oameni de afaceri, în care am încredere și mă pot baza pe viitor. Suntem conștienți cu toții că începem un drum lung, greu. Am vorbit cu antrenori care antrenează în grupa noastră și, exact cum a spus și domnul Anton, la începutul campionatului era cel mai bun lot și toată lumea se speria că Ceahlăul va promova la pas, însă, cum se întâmplă în fotbal, niciodată ceea ce pui pe hârtie nu se materializează în teren. Vă spun sincer că am venit cu sufletul, am venit cu aceeași ardoare pe care o știți cu toții, exact cum am fost ca jucător, cu aceeași pasiune, respect și disciplina pe care vreau să o impun în viața de antrenor pe care o am înainte. (…)

Am venit să câștig, am venit să fac performanță. Am făcut performanță la Brăila din foarte puțin, cu un grup de oameni, mă refer atât administrativ, cât și cel pe care l-am condus, la grupul de jucători. Asta a făcut diferența, nu au făcut-o banii, lucrurile materiale de care am beneficiat acolo, cu toate că au fost foarte puține. Grupul, vestiarul au făcut diferența. Din punctul ăsta de vedere nu va fi nicio problemă. Eu sunt responsabil de tot ce se va întâmpla în vestiar, eu voi răspunde de rezultatele pe care le vom avea. Mi se pare un lucru normal. Voi face totul posibil să creez un grup de jucători cu caractere exact după felul și modelul cum am fost eu ca și jucător”, a declarat Florentin Petre în conferința de presă de prezentare a sa la CSM Ceahlăul.

La finalul anului trecut, Anton Măzărianu anunțase să se retrage de la echipă, însă totul pare a fi fost o tactică pentru a renunța la o parte din jucători. Unul dintre cei plecați este Adrian Șter, chiar golgheterul echipei după prima parte a sezonului.

Florentin Petre crede, eronat, că antrenează originalul Ceahlăul

Florentin Petre face însă o mare confuzie. El nu va antrena echipa pe care o știe de când juca el fotbal și care a reprezentat ceva în fotbalul românesc. Actuala CSM Ceahlăul este o echipă înființată în vara anului 2016, are aproximativ 5 ani și jumătate vechime și se folosește de numele Ceahlăul pentru a-și atrage un capital de imagine și suporteri.

Fostul Ceahlăul, înființat în 1919 și care a avut punctul de glorie în ”era” primarului Gheorghe Ștefan (Pinalti), s-a desființat în 2016, în timpul play-out-ul Seriei 1 a Ligii 2, intrând în faliment.

”Este un club cu tradiție, cu 102 ani de zile. S-a jucat și în Cupa UEFA aici, au avut oameni care au făcut performanță. Trebuie să îi respectă pe toți, dar acum e rândul nostru. Trebuie să facem în așa cel încât noi să dăm tot ce avem mai bun din noi și să promovăm”, a spus Florentin Petre.

Actualul CSM Ceahlăul are în palmares o promovare din Liga 4, în 2018, și următoarele clasări în campionatul Ligii 3, locul 10 din 15 în Seria 1 în 2018-2019 (30 de etape), locul 3 din 16 în Seria 1 în 2019-2020 (16 etape, campionat înghețat din cauza izbucnirii pandemiei) și locul 3 din 10 în Seria 1 în 2020-2021 (18 etape).

CSM Ceahlăul are șanse mari la accederea în play-off, însă are nevoie de victorii în ultimele trei etape ale sezonului regular

După 15 etape desfășurate din acest sezon, CSM Ceahlăul, un club nou-înființat, a nu se confunda cu fostul Ceahlăul care a evoluat în Liga 1 sau Liga 2, are acumulate 20 de puncte, fiind clasată sub Dante Botoșani (33), Foresta Suceava (32), Bucovina Rădăuți (24), Hușana Huși (22) și Șomuz Fălticeni (21).

În ultimele trei etape ale sezonului regular, echipa din Piatra Neamț mai are meciuri cu Știința Miroslava (locul 7, acasă, 12 martie), Sporting Juniorul Vaslui (locul 8, deplasare, 19 martie) și Foresta Suceava (locul 2, acasă, 26 martie).

Cu trei victorii, CSM Ceahlăul poate termina chiar pe locul 3, ulterior urmând a avea loc play-off-ul, în care se vor juca meciuri tur-retur-tur între cele patru echipe. La final, primele două clasate merg la barajele pentru promovare. Locul 1 din Seria 1 va întâlni locul 2 din Seria 2 (probabil CSM Focșani), iar locul 2 din Seria 1 va juca împotriva locului 1 din Seria 2 (probabil SC Oțelul Galați). Mai apoi, câștigătoarele acestor două baraje vor avea o nouă dublă manșă, de această dată între ele, iar învingătoarea va promova în Liga 2.

Dacă va reuși o minune cu CSM Ceahlăul și o va duce la barajul de promovare, Florentin Petre are ocazia de a da din nou peste SC Oțelul, pe care la finalul campionatului trecut o învingea la baraj cu Dacia Unirea Brăila și reușea o accedere în Liga 2 nesperată.

”Avem o listă cu jucători care vor veni, jucători pe care ne vom baza pe viitor. Pentru mine, cel mai important este să am calitate, cu acești jucători să putem să facem diferența. Cu siguranță, cei pe care îi vom alege vor fi cei care sunt obligați să câștige meciurile, pentru că de aia am venit. Am venit să câștig, să motivez și mobilizez toți jucătorii care vin, chiar dacă timpul este destul de scurt, meciurile și programul meciurilor nu ne oferă posibilitatea să spunem că mai e timp, să așteptăm 10-12 meciuri să profităm de greșeala adversarilor. Sunt doar trei meciuri, pe care trebuie să le câștigăm, iar adversarii noștri direcți, cei care sunt deasupra noastră, trebuie să ne rugăm și la Dumnezeu să mai și piardă. În fotbal nu se știe. Iar grupa o cunosc foarte bine. Am avut barajul pe care l-am dat cu Bucovina Rădăuți, o grupă bună, o grupă în care s-au investit și se investesc mulți bani, jucători cu calitate, dar, până la urmă, tot grupa cealaltă, unde a fost Brăila și Oțelul, a avut câștig de cauză”, a spus Florentin Petre despre șansele la play-off și grupa în care va antrena.

Florentin Petre a mai antrenat ca ”principal” echipele Dinamo 2 (iunie 2015 – iunie 2016), Foresta Suceava (octombrie 2017 – iunie 2018) și Dacia Unirea Brăila (august 2018 – decembrie 2021). Pe Foresta, echipă cu care a retrogradat în 2018 în Liga 3, o va avea acum ca adversară în lupta pentru promovare.

CLASAMENTUL Seriei 1 a Ligii 3

Conferința de prezentare a lui Florentin Petre la CSM Ceahlăul Piatra Neamț:

 

 

Marius ANGHEL 17 Jan. 2022, 15:42 Liga 3
Pe aceeași temă