AFC Odorheiu Secuiesc a fost la un pas de retragerea din Liga 3 după ratarea promovării în Liga 2. Patronul Attila Berkeczi spune cine l-a făcut să se răzgândescă și ce i-a produs o mare dezamăgire: ”Simt că lor nu le pasă dacă dispărem sau nu”

Marius ANGHEL 17 Jul. 2022, 14:15 Liga 3
AFC Odorheiu Secuiesc a fost la un pas de retragerea din Liga 3 după ratarea promovării în Liga 2. Patronul Attila Berkeczi spune cine l-a făcut să se răzgândescă și ce i-a produs o mare dezamăgire: ”Simt că lor nu le pasă dacă dispărem sau nu”

AFC Odorheiu Secuiesc a fost aproape de o realizare istorică pentru ea în această vară: promovarea în Liga 2. Echipa harghiteană a dominat Seria a 5-a a Ligii 3 și a mers la barajele pentru promovare, unde în prima fază a trecut de Viitorul Dăești (cu dublă victorie cu 1-0), iar apoi a întâlnit CSM Slatina, căreia i-a fost egală în ambele întâlniri (0-0 în tur, la Slatina, și 1-1 după 90 și 120 de minute în retur), însă în fața căreia a cedat la lovituri de departajare, cu 3-4.

Pierderea promovării în eșalonul secund chiar pe teren propriu, în fața unui public numeros venit să încurajeze echipa antrenată de Mihai Ianc i-a provocat o dezamăgire profundă patronului echipei, Attila Berkeczi.

Patronul-președinte Attila Berkeczi, dezvăluiri despre cum a fost aproape să nu mai înscrie AFC Odorheiu Secuiesc în Liga 3

Deranjat de lipsa de interes a factorilor locali față de AFC Odorheiu Secuiesc, Berkeczi a anunțat că are de gând să nu mai înscrie echipa în noul sezon de Liga 3, ci să o retragă în Liga 4.

Ne-a trecut prin minte să renunțăm și să nu începem în Liga 3. Oamenii din Odorheiu Secuiesc sunt iubitori de sport și merită să aibă o echipă bună de fotbal în oraș. Totuși, la sfârșitul sezonului precedent, nimeni din administrația orașului nu m-a întrebat cum am terminat anul și nici măcar cât a costat. M-a enervat faptul că nimeni nu a întrebat despre aceste lucruri.

Aș dori să mulțumesc presei pentru că și-a informat cititorii despre succesele noastre. Desigur, le suntem recunoscători și sponsorilor, precum Melinda Impex, Melinda Steel, Eurato, Rakoczi Sportcentrum, Amigo & Intercost – cu ajutorul lor am obținut acest succes neobișnuit, că ne-am aflat la poarta Ligii 2. De asemenea, suntem recunoscători pentru sprijinul primit din partea orașului”, a spus Attila Berkeczi într-o conferință de presă organizată de club în această săptămână și redată pe pagina de Facebook a echipei în limba maghiară.

FK Miercurea Ciuc i-a întins o mână de ajutor echipei din Odorheiu Secuiesc

Între timp, a revenit asupra deciziei, în special după ce președintele de la FK Miercurea Ciuc l-a contactat și l-a asigurat de sprijinul său dacă va continua să mențină formația în al treilea eșalon.

Attila Berkeczi voia să retragă echipa din Liga 3 și din cauza frustrării că jucătorii buni din lot au preferat să meargă la alte echipe, dar și că formarea unui nou lot prin propriile forțe se anunța o povară.

”În entuziasmul meu, am spus ceva de genul că nu știu cine va fi antrenorul și că echipa de seniori ar putea fi desființată. Anunțul a avut un ecou mai mare decât mă așteptam, dar am reușit să dau un șoc orașului. Când m-am liniştit, m-am răzgândit. Imediat ce a aflat, m-a sunat bunul meu prieten Zoltan Szondy, președintele FK Miercurea Ciuc, cu care am o relație foarte strânsă. I-am spus că decizia a venit dintr-un impuls brusc, că o să trag un pui de somn și apoi o să-i spun care e decizia mea. Szondy ne-a asigurat de sprijinul suplimentar al FK Miercurea Ciuc.

De asemenea, am fost foarte frustrați că jucătorii noștri existenți, cu care am lucrat sezonul precedent, s-au dispersat brusc. În sport, dacă echipa este în creștere, atunci sunt din ce în ce mai multe cereri pentru jucători, lucrurile s-au petrecut foarte repede. Fotbaliștii noștri stabili au fost semnați de alte cluburi cu oferte mai mari. Suntem blocați de unde să luăm jucători. Faptul că FK Miercurea Ciuc a trebuit să-și rețină tinerii jucători din cauza campionatelor de tineret și a Ligii Elitelor ne-a îngreunat situația, din cauza asta ne-au lăsat fără jucători tineri, dar și asta este normal.

Marți, în cadrul conducerii clubului, am vorbit despre faptul că, din moment ce nu suntem capabili să aducem tineri de calitate în echipă, am prefera să ne gândim la un nivel de amatori în viitor și să ne retragem în Liga 4. Pe de altă parte, Szondy a promis că va ajuta cu jucătorii, așa că ne-am schimbat decizia și ne înscriem în continuare în Liga 3”, a mai spus patronul clubului din Odorheiu Secuiesc.

Berkeczi susține că autoritățile locale nu sunt în stare să cedeze un loc unde să se contruiască un teren pe banii ungurilor

Berkeczi s-a plâns și că primăria din Odorheiu Secuiesc oferă clubului mai puțini bani decât i-ar fi necesari pentru susținerea activității echipelor de juniori, dar și că de doi ani și jumătate factorii locali nu au fost în stare să cedeze gratis un teren unde să se contruiască un teren de antrenament din bani de la Guvernul Ungariei, prin academia de fotbal coordonată de FK Miercurea Ciuc.

Terenul stadionului orașului rămâne în stare precară. Infrastructura noastră este la nivel mediu. Am avut o licitație câștigătoare la Academia de Fotbal Szekelyfold, cu sprijinul statului maghiar am fi putut construi un teren de antrenament 40×60 metri. Nici în 2 ani și jumătate nu au reușit să rezolve din partea orașului să predea terenul la SZFC sau FK gratuit. Dacă s-ar rezolva asta ar fi trei terenuri de fotbal utilizabile, deci echipele de fete s-ar putea antrena, toată lumea ar avea un loc de antrenament.

Am avut și eu un gând că retragerea mea va da un șoc, poate ajunge la conducătorii orașului. Dar simt că lor nu le pasă dacă dispărem sau nu. Chiar dacă locuitorii orașului sunt foarte flămânzi de succesul sportiv, au dovedit acest lucru cu ultimul meci: o mulțime de omanie au venit la stadion. Și asta motivează pe cineva să meargă înainte, dar necesită mai mulți bani. Participarea în Liga 2 necesită cel puțin 800 de mii de euro, ceea ce este dublu față de suma operată în sezonul precedent”, a declarat Berkeczi.

Attila Berkeczi: ”Sportul de calitate are nevoie de bani, nu merge fără susținere financiară”

Patronul echipei AFC Odorheiu Secuiesc a mai spus că speră în continuare la o implicare mai importantă din partea autorităților locale și a dat câteva exemple din alte părți unde s-au dat bani mult mai mulți către fotbal, în Liga 3.

Dintre cele 100 de echipe care au debutat în Liga a 3-a sezonul trecut, AFC Odorheiu Secuiesc a primit cea mai mică sumă de bani de la oraș sau județ. În practică, am primit jumătate din cât a primit ca sprijin următoarea echipă după noi (n.r. – FC Pucioasa s-a clasat sub AFC Odorheiu Secuiesc în clasament). În sezonul încheiat, bugetul nostru a fost de 420.000 de euro, echipele promovate în Liga 2 reușind să gesioneze 7-800.000 de euro. Am primit 300.000 de lei de la autoritățile locale din Odorheiu Secuiesc, ceea ce nu este suficient nici măcar pentru educația copiilor. Costă 350 de mii de lei. Adversarul nostru din semifinala de promovare, Dăești, a primit 450.000 de euro doar de la conducerea satului, în timp ce Zalău și Bistrița nu au ajuns în play-off cu un buget de 700.000 și 600.000 de euro.

În Odorheiu Secuiesc, sportul se sprijină oricum cu foarte puțini bani, în total vorbim de o sumă neînsemnată dacă te uiți la ce se întâmplă în alte orașe și sate. A menține un club ca acesta, care are o echipă de seniori și a-l aproviziona serios, costă o sumă uriașă de bani. Pentru asta este necesară și o infrastructură de calitate, este singura modalitate de extindere și dezvoltare. Vrem doar ca echipa să meargă înainte. Dar depinde și de atitudinea orașului față de noi, deoarece sportul de calitate are nevoie de bani, nu merge fără susținere financiară. Pot să spun cu mândrie că am încheiat anul fără să datorăm nimănui niciun fier de călcat!”, a mai spus Berkeczi.

  • AFC Odorheiu Secuiesc are din această săptămână un nou antrenor, pe Gabriel Rădulescu (45 de ani), fost la CSM Ceahlăul Piatra Neamț, iar luni, 18 iulie, sună adunarea pentru începerea pregătirii noului sezon de Liga 3. Harghitenii și-au adus și un nou antrenor cu portarii, pe Daniel Paul Harnagea.

Foto: Erdely Balint Elod / AFC Odorheiu Secuiesc

https://liga2.prosport.ro/liga-3/afc-odorheiu-secuiesc-continua-in-liga-3-si-si-a-numit-un-nou-antrenor-harghitenii-vor-fi-condusi-de-un-profesor-de-sport-din-piatra-neamt-fost-si-pe-banca-celor-de-la-csm-ceahlaul-19237491

https://liga2.prosport.ro/seria-1/afc-odorheiu-secuiesc-a-fost-aproape-de-o-promovare-istorica-in-liga-2-ratata-acasa-la-lovituri-de-departajare-mihai-ianc-dupa-returul-cu-slatina-ne-a-lipsit-un-pic-doza-aia-de-19234678

https://liga2.prosport.ro/cupa-romaniei/cupa-romaniei-noua-echipa-a-orasului-targu-mures-printre-castigatoarele-celor-sapte-finale-din-faza-regionala-cluburile-calificate-in-turul-1-al-competitiei-19237648

https://liga2.prosport.ro/liga-3/campionatul-liga-3-ramane-neschimbat-tot-cu-100-de-echipe-impartite-in-zece-serii-editia-2022-2023-se-va-desfasura-cu-aceleasi-coordonate-ca-precedentul-sezon-in-trei-faze-19236145

Marius ANGHEL 17 Jul. 2022, 14:15 Liga 3
Pe aceeași temă