După ce a găzduit sărbătoarea de 73 de ani a Universităţii Craiova, Filiaşiul a bifat o calificare istorică în şaisprezecimile Cupei României

Cosmin STAICU 08 Sep. 2021, 19:40 Cupa României
După ce a găzduit sărbătoarea de 73 de ani a Universităţii Craiova, Filiaşiul a bifat o calificare istorică în şaisprezecimile Cupei României

Filiaşiul parcurge o perioadă fastă din punct de vedere fotbalistic. Pe 5 septembrie, în urbea doljeană, Universitatea Craiova a celebrat 73 de ani de existenţă, printr-un meci demonstrativ de old-boys contra unei selecţionate locale, reeditare a primei partide din istoria Ştiinţei, care a avut loc în 1948.

Astfel, la Filiaşi au poposit glorii din mai multe generaţii ale Ştiinţei, oameni de fotbal, artişti, sărbătoarea beneficiind de fastul potrivit. După câteva zile, pe stadionul „Orăşenesc”, echipa locală, ACSO Filiaşi, a reuşit o calificare istorică în şaisprezecimile Cupei României, după ce a eliminat spectaculos, cu 3-2, după ce la pauză era 0-2, una dintre semifinalistele ediţiei precedente, Viitorul Pandurii Târgu Jiu.

În precedentele partide din competiția KO, formaţia antrenată de Mario Găman trecuse de CS Cârcea şi Vediţa Coloneşti.

Răsturnare spectaculoasă de scor

Favorita duelului de la Filiaşi, divizionara secundă Viitorul Pandurii, şi-a confirmat statutul în prima repriză, reuşind să conducă după o jumătate de oră cu 2-0.

Gorjenii au deschis scorul după o acţiune a lui Dulca, finalizată cu un şut din careu al lui Dodoi. Oaspeţii şi-au majorat avantajul prin fostul jucător al Filiaşiului, Răzvan Vulpe, care a marcat singur cu portarul. După pauză, calculele hârtiei şi scorul de pe tabelă au fost răsturnate. Fotescu a redus diferenţa, după o combinaţie cu Duriţă şi Zamfir, iar Dina a confirmat revenirea gazdelor, cu o reluare în bară. Căpitanul Filiaşiului, Cosmin Calu, a egalat, iar, în minutul 90, Eduard Dina a transformat o lovitură de la 11 metri, dictată după o intrare a lui Madikapa asupra lui Fotescu.

Mario Găman: ”Este o zi istorică!”

Antrenorul gazdelor, Mario Găman, a savurat succesul istoric, declarând după meci, pentru Gds: ”Este o zi istorică! Vom aduce o echipă de primă ligă în acest oraş. Este nemaipomenit, fantastic! Le mulţumim susţinătorilor noştri. Băieţii mei merită toată stima, jos pălăria în faţa lor pentru cea de-a doua repriză! A fost impecabilă! Am întâlnit o echipă a Ligii 2, pe care o studiasem foarte bine şi am avut multe discuţii cu băieţii despre adversari. Au fost două reprize diametral opuse. Prima a fost favorabilă lor. În cea de-a doua repriză le-am fost superiori. Am avut ocazii multe, i-am sufocat şi i-am ţinut în jumătatea lor. La pauză am avut o discuţie cu ei şi mă bucur că au avut puterea să revină. Asta înseamnă să ai o mentalitate pozitivă, valoare. Mă bucur că le-am implementat jucătorilor mei mentalitatea aceasta. Este posibil ca adversarii să se fi crezut deja învingători.”

Vespe s-a transferat de la Filiaşi la Viitorul Pandurii

Antrenorul Filiaşiului a anunţat şi transferul lui Răzvan Vespe chiar la Viitorul Pandurii: ”Răzvan Vespe a plecat la Viitorul Pandurii. Îi mulţumim pentru tot ce a făcut pentru noi, care i-am dat şansa să crească lângă aceşti băieţi minunaţi. Asta este şi o morală pentru cei tineri: Filiaşiul poate să dea jucători pentru ligile superioare.”

Căpitanul formaţiei ACSO Filiaşi, Cosmin Calu, a declarat după meci: ”Este o victorie frumoasă, o calificare frumoasă de care ne bucurăm cu toţii. Acum trebuie să aducem o echipă de Liga 1 la Filiaşi, ceea ce ne dă curaj pe mai departe. Nu e important cu cine vom juca, dar mi-aş dori să fie o echipă de tradiţie. Cele două goluri le-am luat din neatenţie. Mario ne-a spus în vestiar că nu este totul pierdut şi că putem să întoarcem rezultatul, ceea ce s-a şi întâmplat. Am sperat până în ultima clipă. Acum vrem să facem o figură frumoasă în continuare.”

Fundaşul Eduard Dina a spus: ”Am arătat că suntem o echipă cu caracter, cu un lot foarte valoros. S-a văzut clar asta în cea de-a doua repriză, când am întors rezultatul în faţa unei echipe de Liga 2. Bineînţeles că mai credeam în reviriment. Lotul arată în aşa fel încât putem să facem astfel de reveniri. Mă bucur că am putut să producem o mare bucurie aici, la Filiaşi.”

Jucătorii gorjeni, abandonaţi la Filiaşi

Potrivit Radio Accent din Târgu Jiu, jucatorii celor de la Viitorul Pandurii Târgu Jiu au fost abandonaţi la Filiaşi dupa eliminarea din Cupa Romaniei.

”Amărăciunea înfrângerii a fost dublată de gestul greu de anticipat făcut de conducerea Viitorului. Potrivit mai multor surse, șoferul autocarului a primit ordin să plece de la stadion, iar fotbaliștii s-au întors acasă prin diferite mijloace. Unii și-au chemat prietenii de la Târgu Jiu, alții au beneficiat de mașini împrumutate de oficialii grupării din Filiași, iar unii s-au întors în oraș cu trenul”, au anunţat cei de la Radio Accent.

ACSO FILIAŞI – VIITORUL PANDURII TÂRGU JIU 3-2

Alexandru Fotescu 48′, Cosmin Calu 79′, Eduard Dina 90′ – penalty / Gabriel Dodoi 24′, Răzvan Vulpe 28′

ACSO Filiași: Florin Şerban – Robert Dănescu, Ionuţ Tătaru, Cosmin Calu (cpt.), Vlăduţ Popa – Marius Duriţă, Ionuţ Zamfir – Robert Bubuioc, Daniel Rogoveanu, Florin Lungu – Alexandru Fotescu
Au mai intrat: Eduard Dina, Alex Armăşelu, Viorel Vîlcică, Alin Pencea, Cătălin Manolache
Rezerve neutilizate: Drago Constantinescu – Andrei Militaru, Robert Geru, Denis Boldu
Antrenor: Mario Găman

Viitorul Pandurii: Robert Geantă – Alin Buleică (cpt.), Ricardas Sveikauskas, Raul Godia – Darius Gheban, Alin Ţegle – Răzvan Vulpe, Gabriel Dodoi, Alexandru Dulca – Ciprian Rus
Au mai intrat: Alexandru Gîrbiţă, Alexandru Core, Andrei Micle, Makidaba Doumbia, Gabriel Ruican
Rezerve: Nicușor Grecu – Adrian Ciul, Paul Copaci, Paul Mitrică

Antrenor: Cristian Lupuț

Stadion: Orăşenesc (Filiaşi – Dolj); Arbitru: Ionuț Cătălin Ilie (Bucureşti); Asistenți: Ionuț Traian Neacșu (Bucureşti) și Lucian Tănase (Piteşti); Rezervă: Mădălin Alexandru Dumitru (Piteşti); Observatori: Cristina Babadac (Alexandria) și Constantin Pintilie (Râmnicu Vâlcea).

Foto: Gazeta de Sud

Cosmin STAICU 08 Sep. 2021, 19:40 Cupa României
Pe aceeași temă