Suporterii UTA-ei și ai lui Poli au vorbit ieri deschis despre protestul împotriva lui Mircea Sandu și Dumitru Dragomir. Reprezentanți ai Suporter Club UTA (Dan Proca și Giuliano Junc) și Druckeria (Sebastian Novovici și Cristian Brâncovan) au susținut o conferință de presă comună, referindu-se la nemulțumirile provocate de șefii fotbalului românesc. Nemulțumirile fanilor au culminat, la începutul săptămânii, cu anularea amicalului UTA – Poli.
Cei patru au menționat că organizațiile din care fac parte sunt incluse în Asociația Suporterilor Români, fondată la începutul acestui an. Cu mențiunea că idealul a fost comun, iată principalele idei ale reuniunii organizate în această seară la Old Lady’s Pub:
„ASR e o adunare a tuturor suporterilor români, pornită la drum după protestele din Piața Universității. Toată mizeria în care se scaldă fotbalul românesc trebuie cumva oprită. Noi, suporterii, putem să facem asta. Sunt alături de noi suporteri de la Steaua, Dinamo, Rapid, Craiova, poate pare cumva ciudată toată asocierea dintre așa-zis rivali, despre care se crede că sunt oameni care își dau în cap pe stradă. Nu e așa, iar dacă noi, cei de la Arad și Timișoara am fost în stare să discutăm, sunt sigur că și alții o pot face”
„De la începutul anului până astăzi, au avut loc mai multe acțiuni. Abuzurile pe care le săvârșeau cei doi au dus la crearea și nașterea unor legi total neconstituționale, s-a ajuns ca la meciurile României să nu mai poți intra cu tricolorul, erau pline tomberoanele de steagurile noastre, iar la meciul cu Uruguay Sandu și Dragomir nu au putut fi contestați, iar femei și copii au fost bătuți. Noi, nefiind la meci, am căzut de acord să luăm și noi atitudine, să organizăm un meci amical”.
„Inițial trebuia unul între suporteri, am găsit apoi înțelegere la cluburi pentru echipe, noi ne-am luat angajamentul și răspunderea pentru meci. Era bătut în cuie până luni, când Mitică Dragomir a spus clar că cele două cluburi vor fi dezafiliate, că se va găsi ceva în regulament. Știm cu toții cum funcționează regulamentele la noi, avem exemplul Craiova, al Sportului, al altor cluburi care au fost anti-sistem. Marți, din discuții cu cluburile, am aflat că, de fapt, nu se prea dorea meciul. Conducătorii au invocat presiuni mediatice, dar suntem convinși că nu a fost doar așa. Pe undeva îi înțelegem, ne pare rău că nu au reușit să reziste alături de noi. Conducătorii nu erau parte activă la protest, aveau avantajul că jucau un meci puternic. Amenințările au fost chiar absurde, nu cluburile au organizat un meci împotriva lui. Era un simplu meci. Am intenționat să obținem chiar și autorizația de la primărie”.
„Din păcate, și Timișoara, și Aradul, sunt la mâna LPF. Suntem dezamăgiți de Iancu. Poate Iancu a vrut să-i facă un serviciu lui Dragomir, pentru ajutorul pe care se presupune că l-a dat. El poate să fie prieten cu cine dorește, dar să fie clar că pe Dragomir nici Timișoara nici Aradul nu-l iubesc”.
„Suporter Club UTA are o poziție foarte tranșantă și din alte motive împotriva FRF. Principalul actor îl reprezintă suporterii, fotbalul nu are sens cu tribunele goale, televiziunile nu ar televiza vreun meci cu tribunele goale. Suporter Club UTA cere deimisia lui Sandu pentru că a gestionat catastrofal perioada anilor 90, a trăit din rezultatele generației de dinainte, nu a făcut absolut nimic pentru consolidare în zece ani de la începutul declinului. Suntem pe locul 54 în lume și perspectivele sunt sumbre”.
„Evoluăm într-un campionat absolut haotic, e inadmisbil ca în secolul 21 să nu știi câte echipe încep, câte retrogradează, că se promovează de pe locurile 4 și 5. Mitică nu trebuia să ajungă să conducă LPF, cineva care a fost președintele Victoriei București, o expresie odioasă a fotbalului comunist, cineva care a patronat cooperativa. Se spunea că blaturile sunt invenții, în 2000 au mărturisit, au spus că e momentul zero. Omul care s-a aflat în fruntea acestui sistem a rămas în continuare, nu ni se pare normal. Se adaugă abuzurile. Nu e problemă de grupurile din peluză, nici de un conflict cu jandarmeria, întregul sistem, aerul din fotbalul românesc a devenit irespirabil”.
„Singura schimbare poate să vină din partea noastră, care nu avem alt interes, decât să ne primim fotbalul înapoi. Campania poate trebuia făcută mai demult, important e să nu renunțăm până nu facem o schimbare cu adevărat”.
„E indamisibil ca pentru un banner cu Mitică la brutărie să fie oamenii scoși de pe stadion în România anului 2012. După Uruguay, nu un grup de derbedei l-a înjurat, ci tot stadionul. Nu e așa, toată România îl iubește, vine pe stadion la Timișoara, la meci la Arad, dă autografe pe stradă. E clar că e o sursă de venit la care nu vor renunța decât forțați. Cu riscul dezafilierii Federației preferăm un moment zero, ne gândim la un memoriu adresat FIFA și UEFA.”
Sursa: Sport Arad