Corvinul a scris istorie în acest sezon al Cupei României și continuă să o facă și după meciul câștigat miercuri seară, pe teren propriu, în fața unui stadion plin, împotriva prim-divizionarei FC Voluntari.
Este prima echipă dintr-o ligă inferioară care iese din faza grupelor, de când competiția are un nou format, a trecut de sferturi, după ce a umilit multipla campioană din ultimii ani, CFR Cluj (scor 4-0), a câștigat și semifinala cu FC Voluntari (scor 3-1), iar acum se pregătește de prima finală din istoria clubului. Clubul Corvinul a mai jucat în penultimul act al Cupei în 1983 și în 1984, însă a pierdut întâlnirile cu Politehnica Timișoara și Dinamo.
Totul, sub bagheta ”vrăjitorului” Florin Maxim!
Antoniu Manolache (20′), Alexandru Neacșa (61′) și Marius Coman (72′) au ridicat în picioare publicul hunedorean prezent miercuri seară pe stadionul ”Michael Klein”, cu golurile lor, în timp ce ilfovenii și-au făcut câteva minute de speranță după egalarea reușită de Daniel Florea (33′).
Până la golul egalizator al Voluntariului, Corvinul a jucat de parcă ea era echipa din prima ligă și adversara venea din Liga 2, apoi au urmat câteva momente bune ale trupei lui Florin Pârvu, pentru ca partea secundă să fie dominată autoritar de elevii lui Florin Maxim, mai ales după golul de 2-1. Diferența de pe tabelă putea fi și mai mare, balonul lovind în două rânduri bara, însă și Lefter a salvat în prelungiri și a menținut tabela la două goluri diferență.
După meci, Florin Maxim și-a lăudat jucătorii pentru modul în care s-au concentrat și au tratat acest meci.
”A fost o atmosferă extraordinară în tribune. Băieții s-au mobilizat, că nu e ușor să joci împotriva unei echipe de Liga 1, pe teren propriu, cu un stadion plin. Așteptările sunt mari, pentru că, așa cum le-am spus, ei au făcut acest lucru. A fost o presiune pe umerii lor după meciul câștigat în data de 2, cu CFR, astăzi suntem în 17 și am avut un total de cinci meciuri. Nu e ușor cu lotul nostru, dar băieții s-au pregătit bine, s-au odihnit. Nu-mi place să spun că s-au autodepășit, pentru că au făcut atât cât au putut. Au avut voință, au avut suflet în ei, viață, au interpretat foarte bine tactic jocul. Prea multe nu prea mai sunt de spus”, a declarat Maxim în cadrul conferinței de presă.
”Am dat golul undeva în minutul 20, am pus stăpânire pe joc și după gol, nu au venit peste noi cu o presiune foarte mare. Am luat acel gol pe o tranziție, prea ușor, din punctul meu de vedere, unde puteam să ne luăm om în marcaj. S-au implicat mai bine după pauză, am mai discutat ce mai era de discutat cu jucătorii. Mi-a plăcut potența lor și disponibilitatea, faptul cum au înțeles să joace acele spații între fundașii lor centrali. A dus niște faze cursive și în prima repriză, cu construcția de jos, de la portar. Au fost niște faze fluide și cred că meciul a plecat tuturor”, a mai spus antrenorul Corvinului despre meci.
Maxim a îngroșat în calendarul din vestiar data de 15 mai, cea în care are loc finala Cupei României. A făcut asta la momentul în care a luat start în actualul sezon al competiției. S-a visat la o calificare în finală, iar obiectivul a devenit realitate. Acum, cei de la Corvinul speră să câștige finala, nu doar să o joace.
”Este o finală. Vorba aceea: finalele nu se joacă, se câștigă! Și, de ce nu? Dacă am crezut până în momentul acesta, fiindcă noi ne-am notat în calendar data aceasta, de 15 mai, de când am început Cupa. Era singurul obiectiv de care puteam să ne legăm și noi. E bine să ai vise, pentru ce lupta și, de aceea, până la acel meci, de pe 15, de la Sibiu, ne mai așteaptă niște meciuri, pentru că nu va fi ușor, mental. Fiindcă m-am legat de data de 2 (n.r. – data la care a fost meciul cu CFR Cluj), nu era ușor să remontezi jucătorii. Noi, imediat după acel meci, am jucat la Șelimbăr, cu o echipă grea acasă, am reușit să facem un meci bun 75 de minute. Fizic nu era problemă, dar mental… Am fost bine. Am jucat acasă cu liderul, am câștigat, am fost în deplasare la Miercurea Ciuc, cu puțină atenție puteam să facem un rezultat bun. Deci băieții, cumva, s-au remontat, și eu știu, pentru că am jucat și eu astfel meciuri. Nu e simplu, totuși, să te remontezi la trei zile. Pe tot parcursul anului, cei care au venit proaspeți, în vară, au fost niște profesioniști desăvârșiți, nu am avut probleme cu ei, au muncit bine, au crezut și ei în visul nostru și, drept dovadă, suntem la un pas să-l atingem”, a spus Maxim despre calificarea în finala Cupei României.
Antrenorul Corvinului a fost întrebat și dacă ploaie aduce noroc echipei sale, ținând cont că a plouat atât la meciul cu CFR, cât și la cel cu FC Voluntari, ambele câștigate în fața unor adversari dintr-o ligă superioadă.
”Soția mi-a spus că e vremea vrăjitorului. Mi-a purtat noroc. Noi am făcut meciuri bune pe ploaie. Și cu FCSB, acel meci (n.r. – din 2021, pierdut cu scorul de 3-5 în reprizele de prelungiri), și cu CFR, acum cu Voluntari. Cumva ne priește vremea”, a răspuns Maxim.
Corvinul, în victoria cu FC Voluntari: Lefter – Fl. Iacob, Lică, Ant. Manolache (D. Pop 90′), Velisar – Hrezdac (M. Chindriș 88′), Bradu – Lupu (Hergheligiu 90+3′), Al. Neacșa (cpt.), Nic. Pîrvulescu – M. Coman (T. Mitran 90+3′). Rezerve neutilizate: Blaga – Ad. Nicolae, Predică, Seb. Ion, Câmpan.
Corvinul este prima finalistă din acest sezon al Cupei României, iar joi se decide cine îi va fi adversara, între SC Oțelul Galați și Universitatea Cluj, ambele participante în prima ligă. Final este programată și în acest sezon la Sibiu, pe stadionul Municipal, în data de 15 mai 2024.
Foto: Călin Corpaciu (Corvinul Hunedoara) și Iosif Vajnar (Sport Pictures)
https://liga2.prosport.ro/cupa-romaniei/declaratiile-lui-florin-parvu-dupa-corvinul-fc-voluntari-3-1-19312669
https://liga2.prosport.ro/cupa-romaniei/alexandru-neacsa-a-inscris-pentru-corvinul-impotriva-voluntariului-19312663
https://liga2.prosport.ro/cupa-romaniei/corvinul-fc-voluntari-prima-semifinala-din-acest-sezon-de-cupa-romaniei-19312596