Regina iernii în fotbalul județean din Arad răspunde la numele de Viitorul Arad. Surprinzător și nu prea, ”roș-albii” sunt peste echipe ceva mai bine cotate, prima dintre ele fiind Unirea Sântana.
La fel de adevărat este că o echipă ce contează pe jucători care cândva au jucat și în Liga 1, precum Cristian Munteanu, Tibi Bier sau Ovidiu Vezan, își poate cere oricând partea leului și asta au făcut elevii lui Flavius Pavel și Flavius Moisă în această primă parte a sezonului.
Din 14 meciuri, adică din 42 de puncte, Viitorul Arad a luat 35. A pierdut un singur meci, cel cu Păulișul, iar Felnacul și Curticiul i-au impus remiza. Vorbim despre trei dintre cele cinci echipe ce s-au desprins de restul și sunt răsfirate în șase puncte până la primăvară. Cu Sântana a fost victorie pe ”neutrul” din Curtici. Golaverajul echipei este 45-13.
”Ne-am propus ca în fiecare să facem câte un pas, doi, în față. În primul an în Liga 4-a am terminat pe un onorabil loc 4, iar în vară am pornit de la niște transferuri importante și iată-ne pe primul loc. Nu a fost ceva programat, nu e obligatoriu să promovăm. Eu zic că suntem meritat pe primul loc, am fost echipa cea mai constantă dintre toate, cu al treilea atac și cea mai bună apărare la egalitate cu Sântana, parcă. Am făcut un mix bun de jucători cu experiență și tineret, copii născuți între 2004 și 2009. Se știe că doar cu copii nu poți promova sau să te bați acolo sus. Ne bucură că juniorii din pepiniera noastră au prins destule minute oficiale și au și realizări, goluri pase. Și mă refer acum doar la cei mai mici, Rosza, Narsesovici, Pavel, Ghergar, Zvenca sau Cijevschi. La început au jucat în special în Cupă, dar treptat au apărut și în campionat. Au fost meciuri în care ne-au permis și rezultatele, de exemplu chiar în ultima etapă cu Zăbraniul, dar mai fost și altele. Acesta trebuie să fie scopul, să ne pregătim tot mai mult copiii noștri. Avem o gaută la generațiile 2006 și 2007, apoi ne vin un ciclu de jucători de la 2008 în jos, în care trebuie să credem și să le dăm tot mai multă încredere. Pentru noi, dacă promovăm în Liga 3-a, dar am putea să ajutăm și alte cluburi din Arad și nu numai”, a spus Giovanni Catanzariti, președintele celor de la Viitorul, care a înființat clubul specializat în creșterea copiilor și juniorilor în 2014.
Italianul fusese președinte al clubului UTA între anii 2008 și 2013, dar asocierea cu Adrian Marțian a dus la falimentarea clubului fanion, care apoi a renăscut ca Pasărea Phoenix sub forma actualului ONG care se află de trei ani și jumătate în SuperLigă.
În fiecare perioadă de transferuri din vara promovării (2022), Viitorul s-a întărit cu nume importante în fotbalul arădean, cele din vară fiind cele ale lui Robert Kocsis, Ionuț Pașcu, dar mai ales Cristian Munteanu.
Fundașul de 43 de ani s-a întors acasă cu un ”bagaj” de 250 de meciuri în primul eșalon al României. ”Inițial, era o discuție pentru Cristi să meargă antrenor – jucător la Cermei, dar el a luat referinte de la băieții pe care i-a cunoscut la noi și a vrut să vină. Are și o grupă de copii la Viitorul, cea de 2018. E un băiat extraordinar, serios, se pregătește, iar la meciuri nici nu transpiră, joacă mult din experiență și poziționare. Dar și ceilalți băieți sosiți în vară au fost un câștig clar. Să nu uităm că pe Ionuț Pașcu l-am folosit atacant și ne-a surprins pe toți cu calitatea sa. Are vreo zece goluri cred, iar Robi Kocsis a jucat și el mai mereu pe orice post la mijlocul terenului. Să nu uităm nici de revenirea la echipă a lui Claudiu Popa, a fost unul dintre juniorii mai mari pe care ne-am bazat mereu până la accidentarea sa de la Sebiș”, a mai spus șeful ”roș-albilor”.
Viitorul Arad încă nu și-a bătut în cuie strategia pentru stagiunea de primăvară. Obiectivul promovării nu este încă fixat. ”O să discut cu colaboratorii mei și am putea decide să facem tot ce ține de noi pentru a fi pe locul 1 și la vară și a participa la baraj. Știm deja unde trebuie să intervenim, eu zic că cu trei transferuri vom fi și mai competitivi. Pașcu e un băiat extraordinar, dar, dacă decidem că vrem să promovăm, atunci am mai avea nevoie de un atacant. Am putea să aducem înapoi și câțiva juniori mai mari pe care i-am împrumutat și care nu au jucat foarte mult în Liga a 3-a sau nu au nu știu ce obiective importante, precum Blickling și Bulboacă, de la Lipova sau Balazs, de la Cermei. De plecat nu cred că pleacă nimeni, poate cei care își doresc să joace mai mult, cu toate că toți au avut șansele lor în acest tur. Cea mai puternică contracandidată ar fi Unirea Sântana, lot, dorință și buget. Au și avut aceste ultime rezultate foarte bune pe final de an, în meciuri directe. Dar, mai sunt acolo Păuliș, Felnac, Curtici, oricare dintre aceste echipe, plus noi, bineînțeles, poate promova. Toate suntem în 5-6 puncte, îmi amintesc că anul trecut Sântana și Socodor au dus în doi lupta, acum e mult mai echilibrată și mai interesant campionatul. Singura mică supărare ar fi că am ieșit din Cupă, am fi dorit să ne apărăm trofeul. Ne-a eliminat Sântana la penalty-uri, se întâmplă”, a mai punctat Catanzariti.
Fost președinte la UTA între anii 2008-2013, italianul și-a dorit să-și facă propriul club ca alternativă pentru copiii Aradului, iar bilanțul la 9 ani de la înființare e unul bun.
”Cum am spus, în afară de generațiile de 2006 și 2007, la care am și renunțat, în rest sunt foarte mulțumit. La juniori A1 nu avem nicio înfrângere, cu un gol primit. La juniori C, suntem pe locul 2, dar tot pe 1, căci UTA folosește și jucători de la Liga Elitelor și nu pot merge mai departe în fazele superioare și acolo am luat două goluri. Și grupele mai mici la care nu se fac clasamente, noi știm ce valoare avem, am câștigat destule turnee tari în țară și chiar afară, mai ales la 2012 și 2013. Și grupa de 2016 e foarte bună. Chiar dacă s-a speculat că am putea pleca de la Sânleani, eu am discutat cu domnul primar Iosif Bimbo și dânsul apreciază mult Viitorul. Clubul nostru nu mai puțin de 56 de copii din Livada, iar mai nou sediul social al clubului e chiar la Livada. Prima echipă a plecat și anul trecut în anotimpul rece de la Sânleani pe terenurile sintetice din Arad, dar ne vom întoarce acolo, cum am spus avem mai ales multe grupe de copii și juniori legate de acel teren”, a mai afirmat ”Gio”, care are trei băieți, Alessandro (18 ani), Luca (14 ani) și David (9 ani), și toți activează la Viitorul Arad.
În fine, omul de afaceri nu a dorit să dea detalii prea multe despre bugetul clubului, ci a spus doar atât: ”Viitorul e una dintre echipele din județ și poate chiar din țară ce nu are datorii la nimeni. La noi, jucătorii și antrenorii sunt plătiți pentru luna în curs. De exemplu acum, peste trei zile, se iau banii pentru intervalul 10 noiembrie – 10 decembrie. Primele sunt și ele la zi, nu avem nicio problemă. Chiar a fost un an bun, chiar și din punct de vedere al sponzorizărilor. Am fost plăcut surprins, ne-au ajutat multe firme, iar M.M.M. Trans Company, Arman Sport, Porta Doors sau Pit Stop cel mai mult dintre toate.”
Lotul folosit de antrenorii Flavius Pavel și Flavius Moise în prima parte a sezonului a fost format din: Adrian Brutyo, Alexandru Vasii – Adrian Stoianovici, Cristian Munteanu, Emanuel Pantea, Tiberiu Bier, Andrei Topai, Patrick Pavel, Marius Rotar, Sergiu Popa, Florin Gîlcă, Cosmin Gîlcă, Ovidiu Vezan, Robert Kocsis, Claudiu Popa, Angelo Zvenca, Rareș Narsesovici, Ioan Pașcu, Eric Rosza, Alessandro Catanzariti, Nathan Bulzan, Abel Iancu, Tudor Cijevschi și Tudor Ghergar.
Golgheterul echipei este Sergiu Popa, cu 10 reușite, urmat fiind de Ionuț Pașcu – 9 și Ovidiu Vezan – 6.
Foto: Sport Arad
https://liga2.prosport.ro/liga-3/un-roman-a-marcat-golul-anului-in-cehia-19295440
https://liga2.prosport.ro/liga-3/minaur-baia-mare-poate-retrograda-in-liga-4-e-ultima-in-seria-10-din-liga-3-19294400
https://liga2.prosport.ro/seria-1/jucatorul-care-ii-aduce-clubului-fc-brasov-depunctari-s-a-retras-din-fotbalul-profesionist-19293467
https://liga2.prosport.ro/cupa-romaniei/patru-meciuri-se-disputa-miercuri-in-ultima-etapa-din-faza-grupelor-cupei-romaniei-19295539