Chindia și-a recâștigat, miercuri, 25 octombrie 2023, cele două puncte pierdute săptămâna trecută, în urma neachitării la timp a datoriei pe care o avea față de fostul său portar Cătălin Căbuz, acum legitimat la FC Hermannstadt.
Rămâne întrebarea cum a reușit Chindia să fenteze regulamentul și să determine Comisia de Disciplină și Etică a Federației Române să-și revizuiască decizia, din moment ce litigiul pe care clubul îl avea cu Căbuz a fost strins în ziua în care s-a dictat depunctarea, adică la data de 18 octombrie 2023, sancțiune care a fost aplicată pentru perioada 28 septembrie 2023 – 13 octombrie 2023, adică termenul limită fusese deja depășit de câteva zile bune.
Căbuz spune pentru Liga2.ro că nu a fost contactat de nimeni de la Chindia și că el nu a ajutat în niciun fel clubul pentru ca acesta să solicite revizuirea sancțiunii.
În schimb, Chindia tace! Nu a oferit nicio explicație despre această situație cu depunctarea și primirea punctelor înapoi, iar noul președinte al clubului, Lorin Petrescu, nu răspunde la telefon.
După retrogradarea în Liga 2, în vară, Chindia, club rău platnic, cu mai multe restanțe către staff, jucători și angajați, s-a ales cu o mulțime de memorii la Camera Națională de Soluționare a Litigiilor din cadrul FRF, iar unul dintre cei care au reclamat este portarul Cătălin Căbuz. Clubul a avut multe termene în care a încercat să se apere, în final nu a avut câștig de cauză și a fost pus să achite datoria către Căbuz, trei salarii restante și primele.
Fosta și noua conducere nu a stins litigiul, iar la 18 octombrie, Comisia de Disciplină și Etică (CDE) a FRF a sancționat echipa târgovișteană cu două puncte și interdicție la dreptul de a transfera și/sau legitima jucători pentru perioada 28 septembrie 2023 – 13 octombrie 2023, urmând ca depunctările să continue dacă Chindia nu-și achită datoria de circa 25.000 de euro.
Chindia, care primise de la începutul lunii octombrie peste 1 milion de euro de la Consiliul Județean Dâmbovița și Consiliul Local Târgoviște tocmai pentru a-și rezolva problemele cu datoriile și a nu ajunge în a avea contul blocat și a fi depunctat, a achitat suma pe care avea să i-o dea lui Căbuz chiar în ziua în care s-a dictat sancțiunea, demonstrând că uitase de acest litigiu. Fiindcă termenul limită fusese 13 octombrie, deci cu cinci zile în urmă față de când CNE a avut ședință, a constatat neplata și a aplicat sancțiunea, pentru Chindia era, teoretic, deja prea târziu.
Clubul dâmbovițean a făcut, însă, o adresă către Comisia de Disciplină și Etică, în care a cerut revizuirea sancțiunii, prezentând dovada plății, chiar dacă aceasta s-a exectuat după expirarea termenului limită.
Așa cum s-a procedat în cazul lui Daniel Popa, din informațiile Liga2.ro, care a intervenit la comisie pentru ca Chindia să nu fie depunctată în cazul său, exista varianta ca clubul să apeleze acum și la Căbuz, pentru a determina CDE să-și revizuiască decizia de depunctare.
Portarul spune că nu s-a întâmplat acest lucru, fiindcă nu a fost contactat de nimeni de la Chindia.
”Au făcut plata în ziua în care i-a depunctat, spre seară.
Nu s-a pus problema de așa ceva (n.r. – dacă a ajutat clubul să scape de depunctare, după ce depunctare fusese deja dictată și aplicată în clasament). Dacă vrei, poți să o suni și pe avocată, să vorbești cu ea.
Pe mine mă interesa să-mi recuperez banii, până la urmă, că e munca mea, pe care am depus-o acolo. Am stat atâta timp neplătit. Eu nu am vorbit cu nimeni din club. Două discuții am avut, cu Andrei Cordoș, atât (n.r. – cu fostul președinte al Chindiei). În rest, nu m-a sunat nimeni. Avocata poate spune exact cum a stat situația, fiindcă ea m-a reprezentat în tot ce a însemnat litigiul. Ea, tot ce a făcut, a făcut cu acordul meu, nu a fost să facă ceva fără acordul meu. Ce s-a întâmplat la comisie, nu știu. Ultima discuție cu ea a fost săptămâna trecută, când am primit banii. Ei au făcut dovada plății către mine și știu, din ce am înțeles, că au făcut o revizuire, că au făcut plata seara, și au trimis-o către comisiei.”, a spus Cătălin Căbuz pentru Liga2.ro.
Am contactat și avocata portarului pentru a ne oferi detalii despre încheierea litigiului, însă aceasta a spus că o caracteristică a ei este discreția și că nu dorește să ofere informații, dar și că nu are nicio problemă dacă jucătorul vrea să ofere informații.
L-am apelat din nou pe Cătălin Căbuz, iar acesta a întărit ceea ce afirmase în prima convorbire telefonică: ”Nu am niciun acord cu clubul, nu am luat legătura cu cineva de acolo.”
În aceste condiții, rămâne întrebarea cum de a reușit Chindia să convingă Comisia de Disciplină și Etică a FRF să-i anuleze sancțiunea de două puncte, cu toate că a depășit cu câteva zile bune termenul limită în care trebuia să achite datoria către Căbuz, iar regulamentul este același pentru toată lumea: cine nu achită la timp memoriul pierde puncte.
Temeiul în baza căruia CDE a revizuit decizia împotriva Chindiei, articolului 121, aliniatul 1 din Regulamentul Disciplinar, nu oferă nicio explicație concretă:
Tăcerea Chindiei în acest caz e suspectă și ridică și mai multe semne de întrebare privind decizia Comisiei de Disciplină și Etică a FRF de a-i anula sancțiunea.
Foto: Răzvan Păsărică / Sport Pictures
https://liga2.prosport.ro/seria-1/chindia-si-a-primit-inapoi-punctele-scazute-in-urma-litigiului-cu-cabuz-19290038
https://liga2.prosport.ro/seria-1/bilete-mai-ieftine-la-chindia-19289948
https://liga2.prosport.ro/seria-1/prima-reactie-a-chindiei-dupa-ce-echipa-a-fost-depunctata-19288929
https://liga2.prosport.ro/seria-1/chindia-depunctata-de-frf-19288910