Liber la fentat regulamentul! Chindia și-a primit înapoi punctele scăzute, chiar dacă nu a respectat termenul de stingere a litigiului cu Căbuz. A făcut clubul ”blat” cu jucătorul pentru a păcăli comisia FRF?

Marius ANGHEL 25 Oct. 2023, 15:45 Liga 2
Liber la fentat regulamentul! Chindia și-a primit înapoi punctele scăzute, chiar dacă nu a respectat termenul de stingere a litigiului cu Căbuz. A făcut clubul ”blat” cu jucătorul pentru a păcăli comisia FRF?

Decizie scandaloasă a membrilor Comisiei de Disciplină și Etică a Federației Române de Fotbal, prin care se crează un precedent și se dă liber cluburilor rău platnice.

La o săptămână după ce decideau sancționarea clubului Chindia Târgoviște cu două puncte pentru neplata la timp a litigiului cu portarul Cătălin Căbuz s-a decis revizuirea deciziei, astfel că trupa dâmbovițeană își primește înapoi punctele și situația din clasament se mai îmbunătățește.

Chindia are acum 13 puncte, cele obținute pe teren în acest sezon, și urcă pe locul 10 în Liga 2.

Chindia, sancționată cu 2 puncte din cauza litigiului cu portarul Căbuz

În data de 18 octombrie 2023, Comisia de Disciplină și Etică a FRF decidea sancționarea clubului Chindia cu două puncte și interdicție la dreptul de a transfera și/sau legitima jucători în calitate de club cesionar din cauza litigiului pe care îl avea cu fostul său portar Cătălin Căbuz. Trecuseră deja cinci zile de la termenul limită până la care Chindia trebuia să-și rezolve problema cu goalkeeperul legitimat acum la FC Hermannstadt.

Sancțiunea venea pentru perioada 28.09.2023 – 13.10.2023, iar noul termen până la care clubul trebuia să-și achite datoria către Căbuz era 1.11.2023, altfel primea o nouă depunctare de două puncte.

”Căbuz Cătălin Vasile vs. AFC Chindia Târgoviște – Neexecutare Hotărâre CNSL –
În temeiul art. 85.1.b din RD, se sancționează clubul AFC Chindia Targoviste cu interzicerea dreptului de a transfera și/sau legitima jucători în calitate de club cesionar și i se vor scădea puncte. Scăderea de puncte se aplică celor acumulate în campionatul de categoria cea mai ridicată, urmând ca, la fiecare 15 zile calendaristice de întârziere de plată, echipei în cauză să i se scadă câte două puncte, respectiv, pentru perioada 28.09.2023 – 13.10.2023, s-au scăzut două puncte. Termen 1.11.2023”, suna decizia Comisiei de Disciplină și Etică a FRF.

Clubul a făcut plata la 5 zile după încheierea termenului limită, Comisia de Disciplină și Etică a FRF i-a anulat sancționarea Chindiei

Chindia a fost luată prin surprindere de această depunctare și nu a avut o reacție oficială despre acest lucru nici până în ziua de astăzi. A preferat să meargă ”pe burtă” și să rezolve cum poate această situație.

În ziua în care CDE a dictat sancționarea Chindiei s-a trezit și președintele clubului că nu a achitat litigiul, mai ales că avea bani publici destui să rezolve problema. Lorin Petrescu primise peste 1 milion de euro pe mână de la Consiliul Județean Dâmbovița și Consiliul Local Târgoviște pentru a achita datoriile și a stinge litigiile care ard.

Dovadă stă faptul că, după anunțarea sancțiunii, din informațiile Liga2.ro, Căbuz nu avea banii în cont, iar ceva mai târziu, după circa două-trei ore, portarul era mai avut cu aproximativ 25.000 de euro. Conform regulamentului, pentru Chindia era deja prea târziu, fiindcă termenul limită de achitare a datoriei expirase cu cinci zile în urmă.

Chindia s-a adresat de urgență comisiei și i-a cerut să revizuiască decizia, arătând dovada plății.

Iar revizuirea a venit în data de 25 octombrie, în temeiul articolului 121, aliniatul 1, din Regulamentul Disciplinar.

”AFC Chindia Târgoviște vs. Căbuz Cătălin Vasile – Revizuire împotriva încheierii din 18.10.2023, pronunțată în dosarul nr. 18/CDE/2023 – În temeiul art. 121 alin.1 din RD, admite cererea de revizuire și dispune anularea încheierii din 18.10.2023, pronunțată în dosarul 18/CDE/2023”, a decis aceeași Comisie de Disciplină și Etică a FRF.

  • Ce spune articolul 121, aliniatul 1 din Regulamentul Disciplinar:
  • ”Articolul 121 | Revizuirea
    1. Revizuirea poate fi facuta după pronunțarea unei hotărâri irevocabile în materie disciplinară, daca apar acte, dovezi sau hotarari ce nu au putut fi prezentate mai devreme si care, dacă ar fi fost cunoscute, ar fi dus la o hotărâre mai favorabilă.”

Chindia, ”blat” cu Căbuz pentru a păcăli Comisia de Disciplină și Etică a FRF?

O posibilitate prin care Chindia putea scăpa de penalizarea primită, având în vedere că plata către Căbuz a fost făcută la câteva zile bune după expirarea termenului limită era un aranjament cu jucătorul. Altfel, Comisia de Disciplină și Etică a FRF nu avea niciun temei puternic pentru a dicta revizuirea sancțiunii.

Cel mai probabil, Chindia a ajuns la un acord cu Căbuz ca acesta să susțină că a primit banii mai devreme de termenul limită dictat în trecut de însăși Comisia de Disciplină și Etică a FRF, adică cel târziu la data de 13 octombrie. Dovada ”blatului” cu portarul a fost dată comisiei, care a înghițit aranjamentul și a anulat depunctare.

Căbuz, care obținut ceea ce și-a dorit, plata restanțelor, nu avea de ce să își mai dorească și sancționarea clubului.

Chindia are din nou 13 puncte și se află pe locul 10 în Liga 2

În acest moment, cu cele două puncte scăzute primite înapoi, Chindia are în clasamentul Ligii 2 punctele câștigate pe teren în acest sezon, 13 la număr.

Astfel, în loc să fie pe locul 13, cu 11 puncte, în urma depunctării pentru că a fost rău platnică, trupa târgovișteană este acum pe locul 10, cu 13 puncte, și în continuare nu are nicio reacție față de deciziile Comisiei de Disciplină și Etică a FRF.

În etapa a 11-a a Ligii 2, Chindia joacă pe teren propriu, sâmbătă, de la ora 11:00, cu CSM Reșița (locul 16, 10 puncte). Ultima poziție calificabilă în play-off-ul de promovare, 6, este ocupată acum de CS Mioveni, care are 16 puncte.

  • Liga2.ro a încercat și de această dată să obțină un punct de vedere despre acest caz din partea președintelui Chindiei, Lorin Petrescu, însă nici acum nu a răspuns apelurilor telefonice. Nu a făcut-o nici la momentul sancționării clubului și nici nu a revenit cu apel telefonic.

Foto: Răzvan Păsărică / Sport Pictures

https://liga2.prosport.ro/seria-1/reactia-lui-cabuz-dupa-ce-chindia-a-primit-inapoi-punctele-scazute-19290044

https://liga2.prosport.ro/seria-1/bilete-mai-ieftine-la-chindia-19289948

https://liga2.prosport.ro/seria-1/prima-reactie-a-chindiei-dupa-ce-echipa-a-fost-depunctata-19288929

https://liga2.prosport.ro/seria-1/chindia-depunctata-de-frf-19288910

Marius ANGHEL 25 Oct. 2023, 15:45 Liga 2
Pe aceeași temă