Hoffenheim, Guingamp, Ross County, Moreirense sau, de ce nu?, chiar Fortuna Sittard. Ori, la noi, CS Otopeni, Victoria Brănești și, acum vreo 30 de ani, Unirea Tomnatic. Ce au în comun aceste formații? Sunt echipe de fotbal reprezentante ale unor comunități de cel mult câteva zeci de mii de locuitori, dacă nu chiar mai puțin. Cu toate, însă, activând în primele două divizii ale unor campionate mai puternice decât cel românesc.
Ei bine, foarte probabil, acestor nume li s-ar putea adăuga în curând un altul, FC Voluntari! 30.000 de locuitori are orașul din imediata vecinătate a Bucureștiului și a cărui echipă, Fotbal Club, activează în prezent doar în liga a treia. Nu însă prezentul este cel mai important la Voluntari, ci viitorul. Aici, sub conducerea profesorului Mircea Rădulescu, fostul șef al Școlii de Antrenori din cadrul FRF, s-a demarat începând de anul trecut un proiect grandios, al cărui final ar trebui să fie o adevărată academie de fotbal.
Începuturile sunt entuziasmante. Zece grupe de copii și juniori, plus o echipă a doua activând în liga a patra reprezintă pepiniera primei echipe, cea din liga a treia.
„La noi există o singură Academie. Restul e vrăjeală”
„Asta trebuie să fac eu, să construiesc această piramidă, al cărei vârf ar trebui să fie formația care să joace în prima ligă! Va fi greu, dar nu imposibil. Pentru a ajunge însă la produsul finit, trebuie pusă pe picioare această Academie de fotbal, pentru că acesta este scopul principal al prezenței mele aici. O Academie în adevăratul sens al cuvântului, pe model occidental. La noi există o singură Academie în prezent, cea a lui Hagi, restul sunt vrăjeli!”, spune profesorul Rădulescu.
Deocamdată se lucrează la infrastructură, iar copiii și juniorii clubului au deja la dispoziție două terenuri sintetice cu dimensiuni de 60 pe 40 de metri, plus un altul de minifotbal, de asemenea cu gazon artificial. Imediat lângă ele se ridică o clădire administrativă, care cuprinde biroul șefului centrului, vestiare, magazie, grupuri sanitare, cabinet medical, sală de ședințe video. „Bijuteria coroanei”, adică uriașa sală de sport care se construiește în același complex, a trecut și ea de jumătatea fazei de construcție. O sală imensă, de peste o sută de metri lungime, care va fi gata la primăvară și care poate gazdui partide de futsal, handbal, volei, baschet, sporturi de sală în general. Mai mult, fiind atât de lungă, se pot monta pereți despărțitori și desfășura două meciuri în același timp! Tribunele sunt gata, mai trebuie montată suprafața de joc, parchetul adică, dar și încheiate lucrările la exterior.
Gazon și condiții la nivel de Liga I
Ceva mai încolo, la câteva sute de metri, este situat terenul de dimensiuni normale, cu o mică tribună, unde joacă meciurile oficiale echipa a doua, dar unde mai intră și copiii și juniorii. „Anul viitor, aici se va pune nocturnă”, explică fostul selecționer al naționalei României. „Iar în spatele uneia dintre porți, unde e locul ăsta – arată cu mâna – mai facem un teren cu dimensiuni reduse”.
Calitatea gazonului este foarte bună, dar sub cea a arenei construite în Pipera, unde joacă prima echipă, divizionara „C” FC Voluntari. Un gazon „biliard”, cum au puține echipe din prima ligă, și tribune cu 3.000 de locuri, dar capacitatea acestora va fi extinsă. În spatele uneia dintre porți se află clădirea care găzduiește cantonamentul echipei – sunt camere cu câte două paturi -, bucătăria, sala de mese, una pentru conferința de presă, iar in viitorul apropiat vor mai apărea o sală de forță și, mai ales, un teren de dimensiuni normale, cu gazon artificial, în spatele celeilalte porți. Practic, un Pro Rapid, că tot alb-vișiniu sunt și culorile celor de la Voluntari, doar că aici terenurile sunt răspândite în mai multe locații.
Modelul Dortmund și nu numai
Până la a deveni Academie de fotbal, Voluntariul mai are însă de așteptat. „Noi sperăm că nu mult, că doar vedeți la ce nivel sunt lucările. Ideea este că va fi puțin dificil să aduci jucători tineri din provincie, vorbesc de valori. Trebuie să ai un departament de scouting foarte bun, e o problemă delicată aici. Dar celor care vor veni le vom asigura și școală, pentru că până la urmă asta înseamnă o Academie de fotbal. Avem liceul în apropiere, cu program special de fotbal, așa că și asta este rezolvată. Ne‑am inspirat și ne mai inspirăm și de afară. Până la sfârșitul anului o să mai merg să văd academiile celor de la Borussia Dortmund, Paris St. Germain și Standard Liege!”, spune Rădulescu.
Locația unde vor fi cazați tinerii care vor veni din provincie este imediat lângă baza sportivă, o pensiune care are nu mai puțin de 26 de camere.
Antrenori cu nume la copii și juniori
Centrul de copii și juniori al divizionarei „C” cuprinde la momentul actual 300 de puști, împărțiți în 10 grupe de vîrstă, cea mai mică dintre acestea fiind cea de 6 ani! Printre cei zece antrenori din cadrul centrului se găsesc și câțiva foști cunoscuți fotbaliști de primă divizie: Bogdan Andone (fost Sportul Studențesc și Rapid), Rodin Voinea (ex-Rapid), Octavian Chihaia (ex-Sportul Studențesc și CFR Cluj), dar și Mihai Iatan, fost jucător la Progresul în anii 70-80.
„Academia va deveni un brand în fotbal!”
Domnule Mircea Rădulescu, de unde și până unde la Voluntari?
A treia zi după pensionare – am împlinit 70 de ani și nu mai puteam activa în cadrul federației – am fost sunat de primarul de aici, Florin Pandele, care m-a invitat la o discuție. Mi-a expus planurile sale privitoare la o Academie de fotbal, la promovarea fotbalului de aici până la nivelul primei divizii într-un timp mai mult sau mai puțin apropiat, mi-a arătat baza, m-a dus pe la toate terenurile din comună. După ce am văzut ce e aici, în cinci minute am spus „da”! Aveam două oferte de director tehnic la nivelul primei ligi, dar mi-a plăcut perspectiva de aici.
Nu era mai comod la o echipă de Liga I?
Ba era, dar mie îmi place genul ăsta de provocări, în care să iau lucrurile de jos, să văd eu cum se ridică un edificiu. Îmi place parte asta de organizare, de construire a unui plan pas cu pas. Acum, după un an, sunt convins că nu am greșit în alegerea mea.
Totuși, Bucureștiul este la doi pași, credeți că veți găsi copii care să prefere Volunariul în dauna Stelei, a Rapidului sau a lui Dinamo?
Pe lângă faptul că nici unul dintre aceste cluburi nu are o Academie adevărată, mi-am pus și eu această întrebare și i-am pus-o și primarului. Știți ce mi-a răspuns? „Domnule profesor, e adevărat că aceste cluburi sunt brand-uri, dar în câțiva ani vom fi noi un brand!”. Și cred că are dreptate, în câțiva ani vom fi și noi un brand!
300 de copii activează în cadrul Centrului de formare al FC Voluntari
Articol scris de Ioan Viorel