Retrospectivă: Cronica unui deces așteptat

18 Feb. 2012, 09:52 Analize
Retrospectivă:** Cronica unui deces așteptat

Unul dintre hibrizii huliți ai ultimilor ani și-a dat obștescul sfârșit în plin campionat, spre bucuria rivalelor de competiție. Vorbim aici de desființarea Săgeții Năvodari, ex-Stejaru, care neoficial a capitulat joi, atunci când primarul localității constănțene a anunțat că nu va contribui cu bani la sponsorizarea acestei echipe pentru partea a doua a turului. Și cum datoriile existente se ridică la câteva sute de mii de euro, colapsul echipei este imposibil de evitat. Și să nu uităm că vorbim aici de echipa care în vară a jucat barajul pentru promovarea în Liga I, iar acum este pe al doilea loc promovabil din seria I!

Adio Șunda, bun venit Gache!

Gruparea patronată de machedoni a ajuns la fundul sacului, după ce în vară a ratat găina cu ouă de aur numită Liga I. Primele semnale că sunt probleme cu banii au venit din sezonul trecut când se vorbea pe la colțuri de salarii restante, dar mirajul primului eșalon i-a făcut pe jucători să rabde și să strângă din dinți. Aurel Șunda, al cărui contract expirase înainte de baraj și a fost prelungit pe perioada dublei cu Voința, a fost urmat pe postul de principal de Constantin Gache. „La Năvodari, am găsit oameni serioși, Primăria și acționarii clubului. Faptul că preiau Săgeata din postura de echipă care a jucat barajul de promovare în Liga 1 mă obligă foarte mult să țin în continuare ștacheta performanței ridicată”, declara acesta la numirea în funcție

Transferuri de top pentru Liga a II-a

Aveau să apară și primele lovituri pe piața transferurilor după ce veteranul Dorel Zaharia semna cu Săgeata, urmat de tulcenii Emil Nanu și Nicu Crețu, dar și de promițătorul internațional de juniori Andrei Vaștag, nimeni altul decât fiul cel mic al fostului campion la box Feri Vaștag. O ultimă lovitură părea să fie aducerea eternei promisiuni Ochiroșii, ajuns la Năvodari sub formă de împrumut. Săgeata se anunța o contracandidată serioasă la promovare prin prisma lotului, mai ales că golgheterul Chițu rămăsese la echipă.

Recordul campionatului cu Brăila

După un debut destul de mulțumitor de campionat, avea să vină meciul de pomină cu Brăila, în care elevii lui Gache au dat recital. 6-0 a fost scorul final, ceea ce reprezintă și acum scorul campionatului. În plus, mașina de goluri Chițu a stabilit un alt record neegalat până acum, reușind patru goluri de unul singur. Tabela de marcaj avea să fie completată de dubla veteranului Zaharia. A fost meciul care a anunțat revirimentul constănțenilor, astfel că din etapa a VI-a aceștia nu au mai ieșit din primele trei ale clasamentului

Scandal monstru cu Snagov și Teo Crăciunescu

Un alt meci de pomină al turului avea să fie derbyul cu Snagov din etapa a 11-a. Meciul a început cu aproape jumătate de oră întârziere după ce unul din oficialii Săgeții, Mihai Terzi a intrat la vestiare tunând și fulgerând împotriva oaspeților pe care i-a acuzat de tentativă de blat. Meciul avea să fie cu scântei după ce portarul gazdelor Fl. Olteanu a fost eliminat în minutul 42 la o fază la care s-a dat penalty după ce inițial se arătase corner! Centralul Teo Crăciunescu avea să fie primadona partidei până la final, după ce a acordat un al doilea penalty pentru oaspeți la o fază la care doar el a văzut henț la un șut în zidul făcut de jucătorii Săgeții la o lovitură liberă indirectă din careu! Bonus, Săgeata a terminat meciul cu doi jucători mai puțin după ce și Fl. Popa a fost eliminat în prelungiri

Vicecampioni de iarnă, dar cu salarii restante de jumătate de an

Jocul rezultatelor avea să îi propulseze pe elevii lui Gache pe locul al doilea la finalul turului, e drept la egalitate de puncte cu Delta Tulcea, dar un golaveraj mai bun. Lumea se gândea cât de aprig va fi duelul din retur pentru promovarea în Liga I, dar lucrurile nu erau așa de roze la Năvodari. Jucătorii fierbeau din cauza datoriilor mari ale clubului față de ei, salariile nefiind plătite de la startul campionatului! Mai mult, se pare că unii jucători mai aveau de luat bani și din sezonul trecut.


Revelația Vaștag s-a alăturat „evadaților norocoși

În aceste condiții, lucrurile s-au precipitat și o parte dintre jucători au căutat soluții pentru a pleca de la gruparea din Năvodari, conștienți că nu mai există speranțe, mai ales că promisiunile conducerii că se vor da bani nu s-au concretizat. Lipsă de oferte nu s-a dus Jianu a dat lovitura după ce a semnat cu Viitorul Constanța, în timp ce internaționalul de juniori Vaștag – revelația turului de campionat – l-a prins pe Dumnezeu de picior după ce a ajuns în curtea celor de la Dinamo. Petean și Ochiroșii au ales Liga a III-a luân ddrumul „El Dorado”-ului Prahova Tomșani, iar juniorul Constantin a revenit la Pandurii.

Punct final în scurta istorie a Săgeții Năvodari

Cum termenul din 7 februarie pentru plata unei părți din datorii a trecut fără niciun semnal pozitiv din partea oficialilor echipei, astfel că jucătorii au decis să nu se mai prezinte la antrenamente de o săptămână. Punctul final avea să fie pus joi, atunci când întâlnirea finanțorului Dumitru Rida cu primarul Năvodariului Nicolae Matei a fost un eșec total, acesta din urmă anunțând public dispariția echipei.

Ce se va întâmpla mai departe? În cel mai fericit caz jucătorii vor primi legitimațiile și vor pleca spre alte cluburi cât mai repede posibil ținând cont că vineri se încheie perioada de transferuri. În cel mai rău caz, oficialii constănțeni nu le vor da drumul, dar nu se vor prezenta la primele două runde, ceea ce va duce la excluderea echipei, dar va bloca jucătorii timp de încă o lună tocmai pentru a le face rău. Sper totuși că în al 24-lea ceas le va veni mintea la cap celor de la Săgeata și vor avea bunul simț să aleagă prima soluție.


VEZI CIFRELE TURULUI PENTRU SĂ‚GEATA STEJARU

Articol și statistică de Mihai ANDRIEȘ

18 Feb. 2012, 09:52 Analize
Pe aceeași temă