CS Mioveni a avut un parcurs excelent în această primă parte a campionatului Ligii 2, echipa antrenată de Marius Stoica terminând pe locul 2 în clasament, poziție direct promovabilă. Galben-verzii au acumulat în 21 de etape zece victorii, șapte egaluri și trei înfrângeri. Trupa din Mioveni a fost ultima în acest sezon al Ligii 2 care a reușit să rămână invincibilă, prima înfrângere suferind-o în etapa a 13-a.
Prezent în emisiunea Repriza de Sport de la Antena 3 Pitești, antrenorul principal al CS Mioveni, Marius Stoica, a vorbit despre prima parte a campionatului și despre momentele grele prin care echipa a trecut, dar și despre secretul revenirilor, în momentele cheie.
„Chiar aveam discuții cu băieții în perioada de pregătire ca noi să fim o echipă precum Clinceniul, care a promovat”
Poate nimeni nu se gândea ca CS Mioveni să fie acolo sus, pe locul 2 în clasament, la finalul primei părți. Dar echipa a condus foarte mult în clasament și joacă fotbal. A fost o evoluție foarte bună a echipei cu Marius Stoica la timonă, cu 10 victorii, 7 egaluri și 3 înfrângeri. Cum a fost această primă parte?
Am avut o perioadă foarte bună, un început foarte bun de campionat! Dar noi ne-am pregătit foarte mult pentru acest lucru, chiar aveam discuții cu băieții în perioada de pregătire ca noi să fim o echipă precum Clinceniul, care a și promovat anul trecut (n.r. – Academica Clinceni a fost una dintre marile surprize ale sezonului trecut al Ligii 2, reușind să promoveze în fața unor echipa ca Petrolul sau „U” Cluj), să nu ne bage nimeni în seamă și să încercăm să lucrăm să ne pregătim din ce în ce mai bine pentru a avea niște rezultate, să surprindem pe toată lumea. Și chiar asta am făcut, am muncit enorm, am tăcut, nu am vrut să ne bage nimeni în seamă, însă este normal ca după un anumit timp când toată lumea te vede că nu pierzi, să atragi atenția. Se uită la tine cu alți ochi, au încercat să ne pună destul de multe piedici, dar n-am renunțat. Pot să spun că am rezolvat foarte multe jocuri pe această idee și mentalitate pe care eu le-am insuflat-o de a cîștiga indiferent de ce se întâmplă la fața locului, indiferent că arbitrajele, poate, în unele momente te dezavantajează. Nu am făcut o analiză ce înseamnă arbitrajele potrivnice, am făcut numai analize pentru ceea ce înseamnă jocul nostru și cum să facem să mergem din ce în ce mai bine.
Ați primit foarte multe penalty-uri contra și pe propriul teren și în ultimele minute de joc…
Într-adevăr, dacă nu aveam acele situații discutabile… penalty la ultima fază cu Reșița, la fel cu Metaloglobus, nu mai vorbesc de 11 metri de la Cluj, unde s-a încercat intrarea lor în joc, la Buzău… sunt momente cheie, momente în care, dacă nu ai o echipă cu personalitate, jucători puternici cât să treacă peste asemenea momente, te poți duce pe o pantă descendentă și să nu poți să ieși de acolo și astfel să pierzi foarte multe jocuri. Întotdeauna echipa a avut reacție! Chiar dacă am avut și momente grele, a venit și acea perioadă după 14 partide să pierdem și primul joc, într-adevăr cu o echipă destul de bună, Farul Constanța. Am pierdut, dar totuși pe un joc bun. Nu am putut să marcăm deși am avut situații foarte multe… Imediat am avut reacție (n.r. – 4-0 cu Pandurii), a venit jocul acasă foarte bun, pentru că și la Constanța am jucat bine. Și, dezamăgirea pe care eu o am și pentru care băieții au suferit foarte mult, la acel joc cu Rapid (n.r. – pierdut acasă cu 1-5), pentru că noi ne-am dorit și chiar ne făcuserăm planuri ca la jocul cu Rapid să ajungem pe primul loc și, să nu-i privim de pe acel loc, dar să creăm așa o ambianță plăcută și să ne aducem spectatorii într-un număr cât mai mare la stadion.
Umilința de acasă cu Rapid doare și acum: „Nu am nimic de reproșat jucătorilor, nu au nicio vină”
Moment cheie în acel joc. Nu a existat și o teamă că echipa nu poate depăși acel moment?
Nu! Pot spune că deciziile pe care le-am luat la acel moment poate le luam și acum. Nu regret. Au fost niște situații în care am făcut cadouri celor de la Rapid, un meci din cele în care nu îți iese nimic. Am privit-o ca pe un accident, ne-am dorit enorm să jucăm fotbal nu să închidem jocul pentru că foarte multă lume vine la stadion să vadă și spectacol, de-aia plătesc și bilete, să vadă goluri. Noi până la acel moment am fost o echipă care a marcat și eram pe locul 1 la goluri marcate. Eu pregătesc echipa să marcheze, să joace ofensiv în terenul advers, să câștige și chiar dacă jucam cu Rapid și știam că sunt foarte buni pe contraatac, am greșit și făcut foarte multe cadouri la goluri. Chiar și după primul gol am reintrat în joc foarte bine, am revenit, dar a căzut golul 2 și apoi, din dorința de a egala a venit și golul 3, iar după acesta a fost altceva, concentrarea lor a fost alta, pe care noi nu ne-am dorit-o. Puteai să pierzi 2-1, 3-1 era altceva… Am mai primit goluri așa, dar numai pe dorința jucătorior de a marca. Nu am nimic de reproșat, nu au nicio vină, și-au dorit foarte mult să marcheze primii, dacă facem o statistică, în primele 14 etape, noi am fost echipa care a marcat primii. Și când am marcat primii lucrurile au devenit simple pentru noi. Și nu am făcut decât să ne bucurăm pentru că în afară de cele 14 partide, noi am avut încă patru pe care le-am câștigat, încă trei de cupă și trebuia să ne așteptăm la un astfel de parcurs unde echipa poate să și piardă.
Încă un adversar din Liga 1 adus la Mioveni în Cupa României
Cupa României a afectat un pic parcursul din campionat?
Nu ne-a încurcat! Noi am vrut să aducem o echipă de Liga 1 la Mioveni, pentru că noi, an de an, am încercat să creăm o imaginea frumoasă în Cupă. Eram în 2007 și am jucat semifinală, eram secund cu Sorin Cârțu, dar am căzut cu CFR și ei au luat și Cupa. Apoi aceste rezultate frumoase, cu antrenori ca Niculescu, Pelici… au fost rezultate frumoase, le-am adus o bucurie oamenilor din Mioveni. De-asta am și dorit în continuare să aducem o echipă Liga 1. Am adus, am pierdut (n.r. – 0-2 cu FC Hermannstadt), ne-am dorit să mergem mai departe chiar dacă aveam un campionat destul de greu, poate cel mai disputat de la Liga 2 și, cu riscul de a pierde din jucători am dorit să mergem mai departe. Nu s-a putut, deși noi ne-am dorit. Ne-am focusat apoi pe campionat, a venit o perioadă mai grea pentru că unii jucătorii jucaseră foarte mult și începuseră să apară probleme legate de cartonașe, de accidentări. Am putut să trecem și peste aceste obstacole cu multe sacrificii, jucătorii au făcut un sacrificiu enorm și au încercat să nu piardă nicio partidă. A venit acel nefericit joc de acasă din penultima etapă cu Timișoara (n.r. – 0-1 cu ASU Poli), ne-am îndreptat apoi și am mers mai departe, iar la Reșița (n.r. – 1-0 cu CSM Reșița) pe un teren foarte foarte greu, impracticabil, am dat dovadă de mult sacrificiu și am reușit să câștigăm jocul.
Articol scris de Silviu MIHAI