În ultimele zile ale fiecărui an, echipele din fotbalulul românesc fac bilanțul și își conturează strategia pentru noul an calendaristic. Conducătorii cluburilor analizează ce a fost bun și ce a fost rău și trag concluziile de rigoare. Dacă fobaliștii savurează zilele de vacanță alături de cei dragi, pentru șefii echipelor de fotbal este o perioadă destul de încărcată. Împreună cu antrenorii și conducerea administrativă, finanțatorii caută cele mai bune soluții pentru a avea rezultatele mult dorite în returul campionatului. Este și cazul conducerii FC Argeș, care, în acest final de an, a analizat parcursul echipei din prima parte a acestui sezon competițional și a stabilit în linii mari strategia pentru cele 17 etape care au mai rămas de disputat din actualul campionat.
Argeșul a terminat anul pe locul 4 în Liga 2, cu 33 de puncte acumulate în 21 de etape, cu două mai puțin decât Rapid, ocupanta ultimului loc al podiumului, poziție care duce la barajul pentru promovare. Oficialii grupării din Trivale nutresc speranțe la revenirea în elita fotbalului românesc având în vedere că alb-violeții sunt la patru puncte în spatele celor de la CS Mioveni, ocupanta locului 2, poziție care asigură promovarea directă în Liga 1 și la opt puncte în urma liderului, UTA.
Cristian Gentea, președintele Consiliului de Administrație al FC Argeș, împreună cu stafful tehnic și cu ceilalți factori de decizie din club a analizat parcursul echipei din prima parte a sezonului și a tras concluziile.
Gentea regretă schimbările făcute de Nicolae Dică în vară: „Dacă opream lotul acela, în mare parte, și veneam cu trei-patru plombe, ar fi fost mai bine”
Domnule președinte Gentea, acest proiect fotbalistic a început acum șase ani, din Liga a 4-a, cu SCM Pitești. Vă gândeați că echipa va redeveni FC Argeș și va fi la câteva puncte de un loc promovabil în Liga 1?
Dacă nu mă gândeam la lucrul acesta nici nu mă băgam, să știți. Asta mi-am dorit mereu și am sperat mereu să ajungem aici.
Având în vedere faptul că s-a terminat prima parte a sezonului, care ar fi concluziile pe care le puteți trage în calitate de conducător al clubului?
Din punctul de vedere al meu, ca și parte de autoritate publică locală, eu spun că ne-am făcut treaba. Am fost tot timpul lângă echipă, l-am avut lângă mine pe domnul primar Cornel Ionică, Consiliul Local tot timpul. Noi am fost hotărâți încă de la început să promovăm în cursul acestui an competițional. Ă‚sta a fost țelul nostru. De aceea ne-am și zbătut foarte mult cu acea formă juridică pe care o cunoașteți foarte bine. Eu cred că a fost o greșeală că s-a renunțat la o mare parte din lotul precedent. Cred că dacă opream lotul acela, în mare parte, și veneam cu trei-patru plombe, ar fi fost mai bine. Dar mă rog, așa a fost decizia antrenorului pentru care am optat atunci. Am plecat foarte entuziaști, dar lucrurile, din păcate, nu au mers foarte bine. Am avut o experiență când am început la SCM Pitești cu Rică Neaga și nu i-am reproșat nici lui nimic. Și cu el am avut o colaborare foarte bună, dar rezultatele nu au fost cele așteptate și am ezitat foarte mult să luăm o măsură. Știți că atunci când am luat-o, a fost prea târziu și am pierdut un an. Acum cred că ne-am deșteptat la timp, să spun așa, și am făcut această schimbare care s-a dovedit benefică.
„Plusuri: Ionuț Badea. Nicu cred că a pierdut un pic controlul”
Care ar fi plusurile și minusurile la sfârșitul primei părți a campionatului?
Minusuri: am pierdut niște jucători care am văzut că joacă foarte bine prin alte părți și cred că ne-ar fi putut ajuta. Plusuri: Ionuț Badea. Este un plus clar pentru noi și stafful pe care și l-a ales. Gândiți-vă că practic a continuat cu un lot pe care l-a avut la dispoziție, n-a făcut transferuri. L-am adus pe Micle, în rest este același lot, dar, din punct de vedere organizatoric, omul s-a implicat extraordinar și rezultatele se văd.
Echipa a început sezonul cu Nicolae Dică și a terminat anul cu Ionuț Badea. Se poate spune că aducerea lui Nicolae Dică a fost o decizie neinspirată?
Eu am avut o relație foarte bună cu Nicu. Îndrăznesc să spun că am fost chiar prieteni. Eu am încercat să sprijin pe fiecare antrenor care a fost la FC Argeș. Problema este că el a mizat pe niște jucători că vor veni lângă el, iar acest lucru nu s-a mai întâmplat. Cei pe care voia să-i aducă au cerut salarii foarte, foarte mari și cred că a pierdut un pic controlul. Practic nu i-au mai ieșit rezultatele și a renunțat. El a renunțat, ca să fie clar. Nu l-am dat noi afară. L-am adus pe Ionuț Badea, iar decizia eu cred că a fost una bună. Suntem la două puncte de baraj și la patru de un loc promovabil, după ce, la un moment dat, eram pe locul 10. Eu cred că nu stăm rău deloc.
Cum s-a ajuns la Ionuț Badea! „Doamne, cum de nu mi-am adus aminte!”
Cum ați ajuns la Ionuț Badea? Cine vi l-a recomandat?
Ne-am strâns toți, cu domnul primar, cu Comitetul Director, cu Vasile Popa, cu Jean Barbu și fiecare și-a spus părerea, să căutăm pe unul, pe altul, să discutăm cu ei. Acum vreau să vă spun și chiar am martori, eu l-am propus pe Ionuț Badea. Domnul primar a marșat imediat pe idee și a spus „Doamne, cum de nu mi-am adus aminte!”. L-a sunat imediat. Mie îmi placea de el și îmi place, pentru că este serios și bine pregătit, citit și un foarte bun organizator. M-am dus la București și l-am adus de acolo. Am avut o discuție lungă până când am ieșit din București și pe autostradă. Am putut să vorbim mai mult și până am ajuns la Pitești bătusem palma. Nu discutasem detalii financiare, dar am văzut că își dorește foarte mult să se implice în proiect și ne cam înțelesesem. Mai rămânea doar să vorbească cu domnul primar și cu ceilalți.
Având în vedere poziția din clasament pe care o ocupă echipa la sfârșitul anului 2019, regretați că nu l-ați adus poate mai devreme pe Ionuț Badea? Echipa poate avea mai multe puncte…
Categoric.
Plusurile și minusurile echipei
Ce v-a plăcut și ce nu v-a plăcut la meciurile echipei din această parte a campionatului?
Nu mi-a plăcut că avem în continuare o oarecare teamă. Practic eu și la ultimul meci din 2019, cel cu Snagovul, sunt adeptul jocului mai ofensiv, să mergem peste ei, să le dăm mai multe goluri. Așa, cu 1-0, este mai greu. Tot am avut probleme afară, am condus în multe meciuri, la Chiajna spre exemplu și am fost egalați din niște erori, după care pur și simplu nu am mai putut câștiga. Am pierdut foarte multe puncte pe treaba asta, însă pe de altă parte mi-a plăcut ambiția, modul în care au revenit. Au fost meciuri unde am revenit. Exemplul cel de la Călărași, unde am fost egalați și am câștigat, dar asta în partea a doua a campionatului.
Cam câte nopți nedormite ați avut din cauza echipei?
Multe nopți nedormite. Și pe vremea lui Iordan Eftimie, pe care l-am sprijinit tot timpul, îmi dădea telefon după meciuri, era dezamăgit, mă rugam de el să rămână. Mă mai necăjesc pentru că eu sunt mai coleric.
Cum ar arăta un Top 3 al jucătorilor de la FC Argeș în opinia dumneavoastră, ca și conducător?
În opinia mea, Prepeliță, Buhăescu, Blejdea.
„Sponsorii au început să vină lângă echipă. Cred că și rezultatele au contat”
Autoritățile locale au făcut mari eforturi ca echipa să beneficieze de cele mai bune condiții de pregătire. După ce în vară autoritățile locale au acordat 2 milioane lei pentru prima parte a sezonului, recent Consiliul Local Pitești a aprobat suma de 4,2 milioane lei pentru partea a doua a campionatului. Din punct de vedere al bugetului, cum stă FC Argeș, comparativ cu celelalte echipe care sunt pretendente la promovare?
Nu știu foarte bine bugetele celorlalte echipe, dar eu cred că este un buget foarte bun, care poate asigura promovarea. Eforturile noastre au fost foarte mari, știți că bugetul în general acordat la sport este unul mare. Avem și echipa de baschet care mănâncă destui bani. Petrolul sigur are buget mult mai mare ca noi, poate dublu, dar mie nu mi se pare vreo diferență extraordinară ca joc. Poate o diferență în favoarea noastră. Este un buget pe care ni l-am dorit foarte mult, l-am obținut, și domnul primar a tras foarte mult pentru asta și le mulțumesc foarte mult și colegilor din Consiliul Local că au fost de acord în final.
Sponsorii au început să vină lângă echipă. Știu că s-au făcut eforturi foarte mari să-i aduceți, să-i convingeți …
Într-adevăr, am făcut eforturi mari, fac în continuare și mă bucură foarte mult faptul că interesul începe să fie de la ei către noi. Nu să te duci neapărat să-i cauți și nu să te duci la cineva care să aștepte altfel de ajutor, pentru că nu avem cum. Și cu acele magazine cu care avem contract să ne vândă biletele de meci, berării unde merg tinerii, au venit oferte din partea lor ca să zic așa. Vorbeam cu Ionuț Badea chiar astăzi, a fost la o petrecere unde erau foarte mulți oameni de afaceri și întrebau cum fac să facă un contract de sponsorizare, care este contul clubului, al asociației. Cred că și rezultatele au contat. Cu un început bun în partea a doua a campionatului, cu un rezultat bun la Cluj și cu o victorie împotriva Mioveniului, veți vedea ce va ieși.
Luni se deschide magazinul de prezentare
Suporterii așteaptă deschiderea magazinului de prezentare. Care mai este situația?
Magazinul de prezentare va fi cu totul și cu totul deosebit și vă spun în premieră că se va deschide luni, pe 23 decembrie. Este totul gata și din punct de vedere juridic. Luni cu siguranță veți fi acolo. Și ca locație este foarte bine. Am văzut niște fotografii astăzi și arată superb. Suporterii așteaptă acest lucru și multă lume numai asta întreabă. M-am întâlnit și prin supermarketuri și m-au întrebat când dați drumul, când dați drumul… Astăzi am avut la mine, la Regie (n.r. – Nuclearelectrica), Corul Veteranilor. Au fost 25 de oameni de vârste înaintate care cântă excepțional, iar la sfârșit m-au întrebat de FC Argeș și de magazin.
„Nici UTA nu e sigură de promovare”
Cum vedeți returul de campionat și care sunt așteptările? Știm că obiectivul fixat este promovarea.
Noi mai avem nevoie de niște jucători, toată lumea caută acum soluții, în frunte cu Ionuț Badea. Cu siguranță vor veni câțiva jucători cu experiență. Este mai greu acum de luat la jumătatea campionatului pentru că sunt angrenați, au contracte, dar vom găsi soluții. Evident că este foarte bine să mergi foarte bine în prima parte a campionatului, să faci puncte ca să mergi bine mai departe, pentru că în partea a doua toate echipele vor trage foarte serios și va fi o luptă acerbă, dar așteptările noastre sunt foarte mari. Eu așa cred că vom promova. Îmi doresc foarte mult lucrul acesta și vom lupta la fiecare meci.
Lupta pentru promovare se va da până în ultima etapă sau se va ști înainte cu patru-cinci etape echipele care vor merge în Liga 1?
Eu cred că se va merge până la finalul campionatului. În momentul de față, nici UTA nu este sigură de promovare, chiar dacă are un avans de puncte.
„Vom găsi soluții pentru a rezista în Liga 1”
Care credeți că este atuul echipei FC Argeș în această luptă pentru promovare?
Atuul nostru este faptul că jucătorii noștri, în sfârșit, au înțeles unde joacă. Ce înseamnă FC Argeș, ce înseamnă să joci la FC Argeș și cât de mult ne dorim noi și toată suflarea piteșteană, argeșeană, ca echipa să revină acolo unde îi este locul, în Liga 1.
Piteștiul nu a mai avut echipă în prima ligă de aproape 11 ani. Ce ar însemna pentru oraș, echipă și conducerea clubului această promovare?
Ar fi extraordinar! Veți vedea ce va crea și câtă euforie și câți spectatori vor veni la meciuri. Într-adevăr, a trecut prea mult timp și nu mai putem aștepta.
În eventualitatea în care FC Argeș va ajunge în Liga 1, se vor găsi soluții pentru a rezista în primul eșalon?
Cu siguranță. Veți vedea că vor veni oameni cu bani mult mai mulți în perioada următoare lângă echipă.
„Vrem un nou stadion”
Fanii își doresc și un nou stadion.
Nu doar fanii. Și noi ne dorim acest lucru. Suntem poziționați foarte bine în acest moment și cu construirea unui nou stadion. Problema prioritară sunt stadioanele din București pentru Europeanul din vară. Este o prioritizare a banilor, iar după acea noi suntem acolo. Sunt sigur că într-un timp destul de scurt vom avea un stadion modern și lucrurile se vor schimba mult în bine aici în Pitești.
În cât timp estimați că va începe construirea unui nou stadion?
Eu îmi doresc ca lucrările să înceapă anul viitor și așa sper că va fi.
„Lumea nu uită cine a fost Dobrin”
FC Argeș a fost în trecut una dintre cele mai bune pepiniere din fotbalul românesc. A scos mulți jucători de valoare care au fost vânduți pe bani frumoși, iar echipa s-a putut finanța. În cât timp se va ajunge ca FC Argeș să se autofinanțeze?
Știți foarte bine că nu am fost mulțumiți de Centrul de Copii și Juniori și din acest motiv l-am adus pe domnul Ianovschi, care este o legendă în acest sector. Din păcate, avem acum un gol de doi-trei ani, dar veți vedea că peste 2 ani vom scoate jucători din acest centru. Ionuț a început să ia lângă el, dar înainte de doi ani de zile nu cred.
În acest moment, FC Argeș este în Top 10 cele mai iubite echipe din România, cu toate că a fost o perioadă în care clubul nu a mai existat…
Asta accentuează ceea ce am spus, că lumea nu uită cine a fost Dobrin, ce echipă am avut aici, ce rezultate extraordinare am avut și cât de mult își doresc să revenim unde ne este locul. Este foarte interesant ce m-ai întrebat. Nici nu știam că mai suntem în acest Top 10 deși o perioadă nu am mai existat. Este extraordinar acest lucru.
„Este bine ca jucătorii să te simtă aproape”
V-a schimbat viața oarecum implicarea în fotbal?
Eu sunt un tip foarte agitat, mă implic în multe, dar, într-adevăr, m-a schimbat foarte mult. Vin des la stadion, vin la antrenamente, vorbesc cu jucătorii, caut tot timpul sponsori. Într-adevăr, mi-a schimbat-o, dar îmi place modul în care mi-a schimbat-o.
Cum trăiți meciurile echipei?
La intensitate maximă. Mă mai supăr, mă mai duc prin vestiar, merg înainte de meciuri să îi încurajez, merg și după victorii să-i felicit. Oricum, este bine să te simtă aproape.
În cât timp credeți că un jucător de la FC Argeș va mai ajunge să îmbrace tricoul naționalei de seniori?
Depinde foarte mult de acest retur de campionat și nu cred că va fi un interval de timp foarte mare. Tot așa, eu zic că în doi-trei ani putem să avem jucători la națională.
„Cu FRF avem o relație bună”
Care mai este relația dintre FC Argeș și FRF?
Una bună, una foarte bună. Am o relație foarte bună și cu domnul președinte Burleanu și cu domnul secretar general Bodescu. Vreau să vă spun că am discutat mai mult cu domnul Bodescu, care era mai supărat pe mine decât domnul Burleanu. Dar după ce am avut o discuție cu dânsul față în față, mi-am dat seama că sunt oameni deosebiți și chiar vor să ne ajute. Și ne-au ajutat. M-am consultat cu domnul Bodescu după ce bătusem palma cu Ionuț. Mi-a confirmat că am făcut o treabă foarte bună. Suntem de fiecare dată alături de dumnealor. Când s-a jucat fără spectatori pe Arena Națională, am fost pe locul 1 sau 2 ca număr de copii pe care i-am dus pe stadion. Oricând avem ușa deschisă acolo și aștept să îi invit la Pitești, la promovare.
Ce șanse de calificare dați României în barajul cu Islanda? Dacă trecem de ei vom întâlni Bulgaria sau Ungaria.
Îmi este mai frică de meciul cu Islanda, nu doar pentru că este primul meci. Șansele cred că sunt 50, 50 la sută. Întâi să trecem de meciul cu Islanda și apoi vedem restul…
Suntem în preajma sărbătorilor. Ce mesaj aveți pentru angajații clubului, jucători și pentru suporteri?
Pentru întreg lotul, pentru staff, cei de la juniori și pentru suporteri, îi asigur că am făcut tot ce ne-a stat în putință și vom continua pe această linie. Sperăm să mulțumim pe toată lumea și să ne bucurăm cu toții la finalul campionatului. Vreau să transmit tuturor multă sănătate și să aibă parte de sărbători liniștite alături de cei dragi, iar anul 2020 să le aducă împlinirea năzuințelor dumnealor. La mulți ani tuturor!
Articol scris de Marius DUINEA