Costel Enache a tras concluziile la finalul primului cantonament din Turcia al Petrolului: „Am făcut mulți pași înainte, nu foarte mari.” Cheia reușitei, găsită de antrenor?

Marius ANGHEL 24 Jan. 2020, 20:42 Pregătiri, amicale

Petrolul și-a încheiat, vineri, 24 ianuarie, primul cantonament pe care l-a avut programat în această iarnă în Turcia, la stațiunea Belek. În cele 13 zile de pregătire, echipa ploieșteană a susținut și trei meciuri amicale, toate câștigate: 2-0 cu FK Kyzylzhar (L1 Kazahstan), 3-2 cu Budaorsi SC (locul 12 L2 Ungaria) și 3-1 de BFC Siofok (locul 6 L2 Ungaria), dar s-a întors în țară și cu alte trei transferuri perfectate, pe lângă cel al lui Mihai Nițescu (19 ani). Mijlocașii Pol Roige Rodriguez (25 ani, spaniol), Michael Leonel Pierce (26 ani, argentinian) și Armando Vajushi (28 ani, albanez) au semnat cu „lupii”, în lot aflându-se încă o posibilă achiziție, fundaș central basarabean Radu Rogac.

Costel Enache: „Am făcut mulți pași înainte, nu foarte mari, dar am făcut pași înainte, mici, pași mici, dar care să ne mențină echilibrul”

Înainte de revenirea la Ploiești, antrenorul Costel Enache a tras, într-un interviu acordat pentru FC Petrolul TV, concluziile acestui stagiu din Antalya. Noul tehnicial al echipei găzare a spus că această perioadă a fost una utilă, în care și-a cunoscut jucătorii și viceversa, s-au făcut mulți pași înainte, mici, dar înainte, iar faptul că au arătat disciplină, muncă și unitate de grup, valori umane din punctul de vedere al lui Enche, îl face să creadă că aceasta va fi „cheia reușitei grupului” pentru atingerea obiectivului.

Enache a vorbit despre meciurile amicale și ceea ce a urmărit la ele, jucătorii noi aduși în lot, situația celor doi jucători care acuză probleme medicale, dar și ceea ce urmează în continuare.

Care ar fi primele tale concluzii după acest stagiu, cum l-ai văzut, ce s-a întâmplat, care au reușite lui și care au fost punctele mai puțin plăcute, dacă au existat?
Inevitabil ca în procesul de instruire și în jocul de fotbal să nu găsim și părți mai puțin bune sau lucruri care trebuiesc neapărat corectate.

Cred că acest cantonament a fost unul foarte util, a fost, în primul rând, un mod bun de a ne cunoaște și a ne învăța, oarecum, cerințele, unii de la alții. Așteptările. Jucătorii au și ei nevoie de îndrumări, de ajutor, de lucruri de care se pot lega. La fel, și noi încercăm să descoperim lucrurile de care au ei nevoie și să le aducem în procesul de instruire. Doar că avem o grămadă de jucători, vorbim de 25-26 de oameni și e destul de greu să-i cunoaștem într-un timp așa de scurt.

Cred că am făcut pași buni în această perioadă, am avut parte de condiții bune, am avut parte de vreme bună și am putut lucra foarte bine. Am făcut mulți pași înainte, nu foarte mari, dar am făcut pași înainte, mici, pași mici, dar care să ne mențină echilibrul. Sunt încă multe lucruri de pus la punct. Nu se vor sfârși niciodată lucrurile astea. Dar cel mai important lucru pentru mine este faptul că am văzut jucătorii atenți, concentrați și implicați în ceea ce facem. Cred că ăsta este punctul de referință sau baza de la care putem pleca spre lucruri foarte bune în continuare.

În concluzie, se poate spune că și-a atins pe deplin scopul?
Nu pe deplin. Întotdeauna vom avea parte de nemulțumire. Dar cred că, față de planificarea pe care noi ne-am făcut-o, suntem în mare parte cu obiectivele atinse. Sigur, noi ne facem o planificare, dar nu știm mai niciodată cum reacționează jucătorii, ce facem în antrenamente, dacă prind repede lucrurile alea, dacă putem face pasul următor. Din planificare ne-am cam atins obiectivele și cred că ce am făcut până acum e bine. Rămâne să confirmăm în continuare și, mai important, e că trebuie cu toții să înțelegem că munca nu se termină aici, la cantonament. E vorba de un proces și el trebuie continuat și menținut la un nivel constant.

„Dacă vrem să fim o echipă puternică, trebuie să avem un spirit ofensiv și mentalitate de învingători”

Au fost și trei jocuri de verificare, toate încheiate cu victorii. Este un plus și din acest punct de vedere sau au fost un pic peste așteptările voastre, ținând cont și de momentul în care v-ați aflat, evoluția din aceste jocuri?
Când am plecat în acest cantonament nu ne-am luat ca obiectiv rezultatul din jocuri. Am luat jocurile pentru a supune jucătorii la efort specific. Am luat jocurile pentru a vedea ce se întâmplă cu organismul lor în efortul de meci, care sunt necesitățile pentru antrenament, din jocuri, cu sistemele de monitorizare pe care le avem. Dar, la fel de adevărat e și că le-am spus jucătorilor că e important să ne creăm o mentalitate de învingători. Vom pierde meciuri, probabil, dar când vom pierde un meci trebuie să știm cu toții că am făcut maximum din ceea ce noi am putut. Atât s-a putut în meciul ăla. Dacă vrem să fim o echipă puternică, trebuie să avem un spirit ofensiv și mentalitate de învingători, iar asta se formează din antrenament și meciuri de verificare.

Spiritul s-a văzut și prin faptul că s-a marcat destul de mult în aceste trei meciuri. Este un plus din acest punct de vedere, se poate vedea încă de acum?
Aș spera, deși nu e foarte specific pentru perioada asta. N-am avut obiective clare de a lucra la finalizare. Am început cu pași mai în spate de finalizare, adică o inițiere de atac, modul de a construi atacul. Partea asta de finalizare este programată pentru următorul cantonament, unde vom lucra chiar specific și vom pune toate detaliile la punct. Pe lângă goluri, am avut și foarte multe ocazii. Cred că în fiecare meci am avut câte o bară, ocazii de singur cu portarul. Nu e o scuză că am ratat. Vom rata în continuare. Mă bucură însă faptul că jucătorii sunt preocupați de a duce mingea spre poarta adversă, căutăm mult atacurile rapide, atacurile directe spre poartă. Nu am fost foarte preocupați de posesie în acest cantonament și poate lucrul ăsta ne-a ajutat să ajungem repede și ușor la poarta adversă. Au fost meciuri bune, dar nu neapărat eficacitatea ofensivă m-a mulțumit. M-a mulțumit modul de organizare, comunicarea, atitudinea lor în timpul meciului și cred că sunt mai importante decât partea de finalizare. Cred că echipa noastră are nevoie să pună la punct întâi niște valori morale cu care să lucrăm, nu neapărat calitatea jucătorilor, pentru că e aproape imposibil ca eu, într-o lună, să schimb jucătorii. Nu am cum. Ei au calitatea lor, au confirmat-o până acum, aici sau la alte echipe. E nevoie puțin la partea mentală să încercăm să-i motivăm și să-i facem mai responsabili de ceea ce fac pe teren.

„Cu jucătorii care au venit am reușit să întărim clubul”

Spune ceva și despre jucătorii noi care au venit în această perioadă.
E destul de greu să aduci un jucător cu certitudinea că el va fi unul foarte, foarte bun. „Scout”-ul referitor la jucători e un proces destul de delicat, un proces fin și se face în timp. Am încercat, așa, în luna asta înainte de a relua pregătirile, să căutăm cele mai bune soluții. În perioada de iarnă e destul de greu, pentru că majoritatea jucătorilor sunt sub contract. E foarte greu de găsit soluții care să vină cu plus peste media echipei și să ne întărim clubul. Cred că cu cei care au venit am reușit să facem lucrul ăsta. Sunt băieți modești, băieți disciplinați, acceptați bine de grup. Și ei sunt, la fel, atenți să se integreze în grup. Și calitatea lor cred că s-a văzut în antrenamente, pentru că noi am fost tot timpul aproape, dar și în jocuri, unde probabil a văzut mai multă lume.

A existat, totuși, o parte neplăcută, prin prisma accidentărilor survenite în această perioadă. Vorbim despre Walace și Sîrghi. Devine acum o prioritate pentru dumneavoastră compartimentul defensiv?
Da. Trebuie să spunem lucrurilor pe nume. Jucătorii erau accidentați în momentul în care am ajuns, nu sunt accidentări în procesul de pregătire. Cristi Sîrghi vine cu o accidentare din ultimul joc și încă nu e refăcut, problemele par să se apropie de final, dar nu ne-am putut baza până acum pe el. A făcut doar antrenamente personalizate pe ceea ce putea face. Iar la Walace, deși a început pregătirea foarte bine, odată cu trecerea antrenamentelor, obosează, solicitate, se pare că a revenit durerea pe vechea leziune. Așteptăm să vedem rezultatele și dacă îl putem recupera foarte rapid. Da, e o situație delicată și în momentul ăsta chiar mă gândesc dacă cele două accidentări pot ține jucătorii deoparte de teren mai mult timp și atunci trebuie să găsim soluții.

La ce să ne așteptăm în continuare?
Să ne așteptăm în continuare la același mod de organizare bună în cadrul clubului nostru, disciplină și implicare la jucători. Muncă și consecvență în ceea ce ne-am propus să facem. Avem câteva valori umane cu care vrem să întreținem activitatea, disciplină, muncă, unitate de grup. Eu pe cele trei m-am axat foarte mult, pentru că cred că ar putea fi cheia reușitei grupului nostru.

Până luni, jucătorii Petrolului au liber, iar apoi pregătirea va continua pe plan local, incluzând și un amical pe 30 ianuarie, cu Turris Oltul Turnu Măgurele. În perioada 2-14 februarie, „lupii” vor merge din nou în Turcia, pentru al doilea cantonament, de această dată în stațiunea Side, acolo unde vor disputa alte cinci jocuri test, trei dintre adversari fiind deja stabiliți: FC Nizhniy Novgorod (L2 Rusia, locul 11 – 4 februarie), FC SKA Khabarovsk (L2 Rusia, locul 8 – 7 februarie) și FK Graficar Beograd (L2 Serbia, locul 1 – 8 februarie). Celelalte partide le vor desfășura pe 11 și 13 februarie.

Lotul pe care Petrolul l-a avut în primul cantonament din Turcia:

portari: Raul Avram, Cezar Lungu, Cristian Apostolachi;
jucători de câmp: Ștefan Bărboianu, Alberto Olaru, Cristian Sîrghi, Alves Da Silva Walace (a revenit mai repede în țară din cauza unei accidentări), Antoniu Manolache, Adrian Nicolae, Valentin Țicu, Laurențiu Marinescu, Derlis David Mezza Colli, Leonel Pierce, Robert Daniel Enache, Mario Bratu, Mihai Nițescu, Alexandru Saim Tudor, Gabriel Deac, Armando Vajushi, Ianis Stoica, Ștefan Blănaru, Sergiu Arnăutu, Hamza Younes, Pol Roige Rodriguez și Radu Rogac (ultimii doi s-au alăturat echipei pe parcursul stagiului).

Interviul poate fi urmărit și în video-ul de mai jos:

Foto: FC Petrolul Ploiești

Marius ANGHEL 24 Jan. 2020, 20:42 Pregătiri, amicale
Pe aceeași temă