Viceprimarul ajuns vedetă în The Guardian, BBC și pe site-ul UEFA: „Ne-am distrat! Cum să bag crocodili în canale?”

Mihai Andries 19 Nov. 2014, 16:45 Special
Viceprimarul ajuns vedetă în The Guardian, BBC și pe site-ul UEFA:**

ProSport a aflat adevărata poveste a „Omului cu crocodili” din comuna vâlceană Nicolae Bălcescu. În 2002, în lipsa unui gard la terenul pe care juca echipa locală, viceprimarul spunea presei din România că face șanturi în care să fie crocodili, ceva care s-a dovedit a fi o glumă de pe urma căreia același viceprimar a câștigat notorietate. Informația a fost preluată la acea vreme inclusiv de site-ul UEFA, BBC și de publicații cu nume din Marea Britanie.

În urmă cu 12 ani, Alexandru Crânguș, viceprimar la acea vreme și președintele clubului vâlcean Steaua Nicolae Bălcescu, era vedetă în presa națională și internațională. Și-a câștigat reputația după un gest unic în lume. Sătul de faptul că anumiți spectatori, care veneau la meciurile de „acasă”, intrau pe teren și agresau adversari sau arbitri, ziarele au scris că acesta a găsit soluția perfectă ca astfel de evenimente să nu se mai întâmple.

Mi-am pus oamenii să sape un șanț în jurul terenului și să-l umple cu apă. Acum veți vedea doar rațe înotând acolo, dar în primăvară veți avea un adevărat șoc. Am o idee care pare nebunească, dar cred că ne va ajuta. Am fost în Râmnicu Vâlcea și am văzut crocodili într-un pet shop. Am întrebat cât costă și am aflat că unul e doar 470 de dolari, m-am dus direct la firmele locale ca să cer sponsorizare. De îndată ce va fi cald, îi vom băga în șanțurile cu apă. Nu cred că vom mai avea probleme cu invadarea terenului„, spunea Crânguș, conform ziarelor de la acea vreme. 

12 ani mai târziu, The Guardian reamintește despre întâmplare și o consideră adevărată. Jurnaliștii ProSport au spulberat un mit care există de mai bine de un deceniu în fotbalul românesc. 

Ce s-a întâmplat de fapt? Echipa Steaua Nicolae Bălcescu își juca meciurile pe un teren normal din comuna vâlceană. Probleme erau la fiecare partidă de „acasă”. Povestește Alexandru Crânguș: „Veneau cam 200 sau 300 de oameni în fiecare etapă și terenul nu era îngrădit. Nu se putea să nu avem probleme. Ba cu arbitrii, ba cu adversarii. Vă dați seama, era un jucător de-al nostru faultat, sărea de pe margine frate-său, taică-său să îi facă dreptate. Alteori săreau la arbitri că ne furau. Eu primeam amenzi după amenzi și mă săturasem„. A încercat să rezolve problema normal, dar nu avea fonduri, spune același Crânguș: În cei 11 ani cât am ținut echipa, nu am băgat niciun ban de la Consiliul Local. Și să îngrădesc un hectar, vă dați seama! Costă! Dar am zis: „. 

„Să dea dracii de nu bag crocodilii!”

Banii lipseau în continuare și campionatul stătea să înceapă. Viceprimarului i-a venit o idee exact când avea mintea mai odihnită. Dimineață.Eu pe lângă casa mea am un izlaz mare, Lunca Topologului. Pe vremea C.A.P-urilor s-au făcut patru canale de defecare. Erau patru, câte unu pe fiecare parte. Și am zis că gata, aici fac terenul de fotbal și nici nu am nevoie să îl îngrădesc pentru că spectatorii stau pe cealaltă parte a apei, că nu se bagă nimeni în apă sau noroi.

Ingenios, dar pentru aprobare era nevoie de semnătura șefului de la AJF Vâlcea, Gheorghe Constantin, cunoscut sub numele de Costică Vâlcea. L-am sunat și i-am zis că mut terenul, că nu o să mai sară nimeni în apă ca să ajungă pe teren. A zis că bine, dar că vrea să vadă și el cum organizez. A venit, însoțit de un ziarist și i-am arătat locul și la un moment dat mi-a zis: . Eh, atunci m-am enervat și i-am zis: Bă, Costică, să dea dracii! Nu mă scoate din sărite, că bag crocodili pe canalele astea și nu mai intră nimeni pe teren, ce dracu’!>. La discuție era și un ziarist și a început să râdă și să spună că el dă la ziar ce am zis și face poveste mare. Asta a făcut!”

Mircea Sandu a intervenit

Povestea nu s-a oprit aici. Alexandru Crânguși s-a transformat într-un adevărat promotor al comunei Nicolae Bălcescu. Ziariștii presei centrale l-au asaltat cu telefoane: „După aia m-am trezit cu ziariști de la București, că vor și ei să scrie povestea cu crocodilii. I-am invitat la o cafea și ei o luaseră la fugă pe marginea canalelor și se uitau în apă. Mă întrebau unde sunt și eu le ziceam că nu au cum să îi vadă, că sunt în apă. Mi-au zis să facem o șmecherie că lor le trebuie o poză cu un crocodil. Atunci l-am sunat pe un fost coleg de serviciu care avea un magazin cu animale exotice și ne-am dus la el. Mi-au pus în brațe un pui de crocodil, eu eram transpirat tot și ăla îmi zicea să nu îl scap că mă costă 250 de dolari„. După ce a devenit vedetă și la București, Alexandru Crânguși avea o problemă mare de tot. Telefonul îi suna încontinuu și Mircea Sandu părea hotărât să rezolve probleme crocodililor din Vâlcea: „Aveam celular și atunci, dar îl țineam numai în priză. Vorbeam până se descărca. Ne-au vizitat televiziuni de la noi, din străinătate, dar na, a fost o glumă. Pe partea cealaltă ne suna de la Federație, că auzise și Mircea Sandu de poveste: „Bă, ați înnebunit! Cum să faceți așa ceva?! Nu știți că ROAF-ul spune că nu aveți voie cu animale fioroase la marginea terenului?!” Ne-am distrat și noi. Cum să bag crocodili pe marginea terenului?!„.

Și-a făcut pensiunea „La Crocodili”

Povestea este una pe care Alexandru Crânguși o spune cu un entuziasm uriaș. Fiind vedetă în presă românească din urmă cu un deceniu, fostul viceprimar a continuat să fie cunoscut în Vâlcea sub numele de „Omul cu crocodili”. Drept urmare, în urmă cu un an, Crânguși și-a deschis o pensiune care se numește „La Crocodili”. Printre atracțiile principale sunt „foișorul, heleșteul și povestea terenului păzit de crocodili”, spusă chiar de cel care i-a dat naștere.

 

Articol scris de Cristian VOINEA

Mihai Andries 19 Nov. 2014, 16:45 Special
Pe aceeași temă