Trei taxe diminuate pentru cluburile din Liga 2 după ultima ședință a Comitetului Executiv al FRF. Planurile în privința licenței PRO și ce s-a cerut Curții de Conturi

Marius ANGHEL 26 Jan. 2017, 16:07 Special

Printre deciziile adoptate în ședința de ieri, 25 ianuarie, a Comitetului Executiv al Federației Române de Fotbal au fost câteva puncte care privesc și echipele din campionatele Ligii 2 și 3. Membrii Comitetului din care fac parte și Auraș Brașoveanu și Ștefan Stana, ca reprezentanți ai cluburilor din Liga 2, au votat pentru diminuarea cu 20 la sută a trei taxe și au decis ca fiecare echipă din eșalonul secund sau terț să își filmeze meciurile disputate pe teren propriu și a le pune la dispoziție și oaspeților.

Iată deciziile adoptate ieri și care privesc echipele din Liga 2 sau 3:

„- Aprobă cu unanimitate de voturi încheierea unui contract de achiziție camere video în valoare de 53.000 euro (TVA inclus). Fiecare membru afiliat va deține o cameră video pentru filmarea tuturor partidelor – juniori, Liga 3, Liga 2, feminin, futsal. Echipele gazdă vor filma și vor oferi filmarea și oaspeților. Multiple beneficii: o bază video de analiză pentru tehnicieni și de monitorizare a jucătorilor, arbitraje mai bune, mai puține speculații și certuri contraproductive fotbalului;

– Se aprobă diminuarea cu 20% a taxelor de transfer, taxe de licențiere și viza anuală pentru cluburile participante în competiția Liga a 2-a”.

„Cei care vor folosi sistemul digital vor beneficia și de un bonus în privința diminuării taxelor”

Auraș Brașoveanu, președintele executiv al clubului Dacia Unirea Brăila, a comentat pentru Liga2.ro aceste schimbări care se vor aplica imediat: „Ieri, în cadrul Comitetului Executiv s-a hotărât diminuarea taxei de transfer, de licențiere și viza anuală, cu titlu imediat. Începând din vară, când va fi introdus sistemul digital, vor fi diminuate și celelalte taxe care au fost solicitate spre diminuare, în condiția în care se va folosi sistemul digital, ca un bonus. Procentul putând crește și până la mai mult decât 20 la sută, cât s-a aplicat acum. Cei care nu vor aplica la sistemul digital și vor continua să lucreze pe suport de hârtie nu vor primi astfel de bonusuri. E ca un imbold să folosească sistemul digital.”

Brașoveanu vorbește și despre alte proiecte aflate pe masa comisiilor federale pentru a fi analizate: „Mai erau incluse taxa de analiză video, a casetei de către CCA, taxa de duplicat sau de contestație. Totodată a fost înaintată către comisia de specialitate cererea privind înființarea unei noi taxe în situația în care între club și jucător sau între două cluburi apar înțelegeri, comisia doar ratifică acele înțelegeri și atunci, din punct de vedere al cluburilor, nu se justifică o taxă de timbru egală cu cea în care se judecă. Și atunci s-a propus introducerea unei taxe de 50 de lei, aceasta urmând să se aplice imediat după ce se va da acceptul comisiei.”

Licența PRO pentru antrenorii echipelor din Liga 2 are șanse mari să fie anulată

În ședința Comitetului Executiv de miercuri au fost amânate pentru următoarea întâlnire și câteva propuneri, „punctele 3, 4 și 9”, ale lui Auraș Brașoveanu. „Cele care au fost amânate au fost cu armonizarea vârstei raportate la anul de naștere, pentru că aplică abia din anul 2018-2019, deci nu e o urgență. Data viitoare se va lua în dezbatere, odată cu propunerea Școlii Federale de Antrenori, care au fost amânate în totalitate, și eliminarea obligație de a avea licență PRO la Liga a 2-a”, a mai spus Brașoveanu pentru Liga2.ro.

Solicitări lămuritoare din partea Curții de Conturi

Altfel, cluburile din Liga 2 au cerut sprijin din partea FRF pentru a cere lămuriri Curții de Conturi cum se pot aplica fără probleme prevederile legale pentru obținerea finanțării din bani publici. „Totodată, la propunerea cluburilor de Liga a 2-a, prin intermediul federației, au solicitat lămuriri cu privire la aplicarea prevederilor legii 69 privind finanțarea din bani publici la Curtea de Conturi. Pentru a intra, să spunem așa, în normalitate, trebuie să avem ceva unitar. Deocamdată, discutăm cu cei de la Curtea de Conturi. Domnule, care e problema? Totuși, noi lucrăm în baza unor legi, care e problema? Nu știm să le adaptăm la realitate, nu știm să le punem în practică, de ce o pentru o perioadă scurtă de timp e problema aia, după aceea apare altă problemă?”, a mai declarat Auraș Brașoveanu.

Articol scris de Marius ANGHEL

Marius ANGHEL 26 Jan. 2017, 16:07 Special
Pe aceeași temă