Răzvan Burleanu a fost dezlănțuit în cadrul conferinței de presă susținute joi, la Casa Fotbalului, atunci când a prezentat alături de managerul Departamentului Competiții din cadrul FRF, Felix Grigore, brandurile campionatelor Ligii 2 și 3. Președintele Federației Române de Fotbal a vorbit despre proiectele pe care le dezvoltă echipa sa managerială, despre problemele fotbalului românesc, a trimis săgeți către Liga Profesionistă de Fotbal în privința solidarității financiare și i-a răspuns din nou lui Florin Prunea pe tema banilor încasați de FRF de la Congresul de la Helsinki, dar și cei primiți pentru calificarea României la EURO.
„M-am obișnuit că în fotbalul românesc nu există soluție salvatoare”
În discursul său în privința echipelor din ligile inferioare, Burleanu a vorbit despre sursele de finanțare și despre problemele întâmpinate de acestea. Șeful FRF nu crede într-o soluție salvatoare imediată, spunând că aceasta nu există, însă e convins că echipa sa managerială, cât și membrii cluburilor din țară, în special din ligile inferioare, vor scoate fotbalul românesc din cercul vicios în care se află în acest moment. Treptat, printr-un plan bine pus la punct, pe termen lung.
„Fotbalul românesc a fost caracterizat așa de o situație pe care o putem asimila unui cerc vicios. În momentul de față suntem, probabil, singurii, împreună cu foarte mulți reprezentanți ai cluburilor și asociaților din țară, care credem cu încăpățânare că vom putea transforma acest cerc vicios într-un cerc virtuos. Și ai nevoie să demarezi lucruri. Și în același timp, m-am obișnuit că în fotbalul românesc nu există soluție salvatoare. Înainte de a veni la Federația Română de Fotbal, fiecare om din fotbal îți găsea imediat una-două soluții salvatoare, care imediat salva fotbalul românesc. Nu există o soluție salvatoare”, a spus Răzvan Burleanu.
„În două-trei săptămâni, avem un angajament al premierului că vom avea o ordonanță de urgență”
Conducătorul fotbalului din România a declarat că, în scurtă perioadă, Guvernul se va implica în această problemă a clarificării finanțării din partea autorităților locale, având promisiunea premierului Sorin Grindeanu în această privință.
„Intervențiile sunt mult mai ample. Una dintre ele este să te uiți să vezi care este finanțarea clubului. Cluburile de Liga a 2-a, a 3-a sunt susținute aproape exclusiv din fonduri publice și atunci ai nevoie de o intervenție de finanțare, mai degrabă spus, de clarificare a finanțării locale. În momentul de față, în legislație, în care un club de fotbal poate să fie finanțat în baza a trei sau patru acte normative. Și de aici, implicit, și foarte multe situații care s-au întâmplat în urma unor controale din partea Curții de Conturi. În două-trei săptămâni, avem un angajament al premierului că vom avea o ordonanță de urgență în ceea ce înseamnă clarificarea acestui aspect, urmând ca după aceea, împreună cu Guvernul, să oferim toată asistența, toată expertiza pe care am dezvoltat-o în toată această perioadă la nivel de federație să vedem ce alte facilități, din punct de vedere fiscal, putem implementa în România, astfel încât să putem să dezvoltăm o economie sportivă. Fiindcă o să înțelegem foarte clar cât de important este și o să vedem cum orice club de fotbal câte locuri de muncă poate crea, care sunt taxele pe care le plătim către Stat cu toții, ș.a.m.d.”, a declarat Burleanu.
„Mă bucur de o înaltă susținere la nivelul Ligii a 2-a și a 3-a”
Întrebat dacă aceste proiecte pe care le-a anunțat în ultima perioadă, cel cu solidaritatea financiară și cel cu sprijinul premierului de a schimba legislația în privința sportului, nu au fost lansate special pentru a-l ajuta în campania pentru obținerea unui nou mandat la șefia FRF, Burleanu a răspuns cu o altă întrebare. Acesta e convins că nu va avea emoții în a-și menține funcția, deoarece, în special, cluburile din ligile inferioare îi sunt alături și ele însele sunt convinse că actualul președinte al FRF va câștiga.
„Să știți că mă bucur de o înaltă susținere la nivelul Ligii a 2-a și a 3-a. Deci nu aveam nevoie de acest proiect. Credeți că peste patru ani, când o să ne vedem tot aici, nu o să mai avem nimic de făcut în fotbalul românesc? Avem o strategie foarte clară: 2015 – 2020, cinci ani. O să vedeți că toți acești pași pe care îi facem, îi facem în această direcție, o facem foarte bine și sunt niște pași bine calculați. Nu poți să te apuci de toate proiectele dintr-un foc. Să nu credeți că în șase luni poți să rezolvi toate problemele și apoi poți să pleci în concediu. Nicidecum. Am plecat la drum să recuperăm o datorie de 5 milioane de euro. Când ai un credit la bancă pentru a-ți plăti datoria pentru locuița în care stai, nu cred că te mai gândești la vacanță sau să îți mai achiziționezi anumite lucruri. După care am reușit să stabilizăm federația în 2015-2016, din punct de vedere financiar, și să creștem această asistență pe care o facem către cluburi. Resursele financiare sunt limitate. Ne-am dori să avem resurse mult mai mari și, bineînțeles, să le distribuim. Avem, astăzi, o transparență din punct de vedere financiar la nivel de federație și această abordare, că lucrăm în interesul cluburilor și încercăm să le ajutăm. Astfel încât o să vedeți, nu doar în următoarele 12 luni, ci și în cel de-al doilea, cât și al treilea mandat, foarte multe proiecte. Nu eu sunt convins că rămân pe poziții, ci cluburile, cele mici, din ligile inferioare, asociațiile județene. Aceasta este direcția pe care fotbalul românesc trebuie să meargă. Aș avea așteptări mai mari la nivelul cluburilor de Liga 1. Atunci când te bucuri de această expunere media, ar trebui să o faci cu mult mai multă atenție. Să gestionezi mult mai mult mesajele pe care le transmiți, să te implici mult mai mult în dezvoltarea imaginii clubului, să te implici mult mai mult în relația cu suporterii, să aduci cât mai mulți suporteri la stadion”, a explicat Răzvan Burleanu.
„Mai contează forma în care se va implementa? Vă asigur că se va implementa. Avem toate pârghiile”
Pus să explice cum va face posibilă funcționarea acestui proiect de solidaritate financiară, având în vedere că FRF nu este parte în contractul drepturilor de autor în care sunt trecute LPF și cluburile din Liga 1, iar multe dintre aceste echipe sunt în insolvență sau au grave probleme financiare și nu vor fi de acord să cedeze niciun leu, Burleanu a dat exemplul Bulgariei și a fost ferm convins că acesta va fi implementat și în România. Burleanu a motivat cu încă un caz în care a ieșit câștigător în fața LPF, cel al jucătorilor under 21.
„Când ceva nu merge bine în fotbalul românesc, inclusiv la nivelul Ligii 1, eu, ca președinte, și Federația Română de Fotbal suntem găsiți vinovați. Cred că suntem responsabili să găsim forma prin care să reușim acest lucru de a aplica principiul solidarității. Acest principiu se aplică inclusiv aici, lângă noi, în Bulgaria. Bulgaria este un exemplu, putem învăța de la ei. Dacă nu vrem să învățăm de la alte campionate puternice, îi avem pe bulgari aici lângă noi. Vă asigur că atâta timp cât această propunere a adminstrației federației va fi votată de către Adunarea Generală, ea se va implementa. Mai contează forma în care se va implementa? Vă asigur că se va implementa. Avem toate pârghiile, regulamentare și legale, ca să ne permită acest lucru. Vă amintiți că în momentul în care am introdus cota obligatorie de jucători tineri, s-a spus că este o decizie discriminatorie. Prin argumentele pe care le-am avut, am reușit să câștigăm. În momentul de față, avem toate argumentele solide care ne îndreptățesc să considerăm că, atât timp cât Adunarea Generală va vota acest principiu, el se va implementa”, a spus Răzvan Burleanu în conferința de presă în care s-au prezentat brandurile Ligii 2 și 3.
„Ce argumente credeți că am avea, dacă nu am implementa acest principiu, în relația cu Guvernul sau Parlamentul?”
Burleanu a adus în discursul său pro solidaritate financiară încă un motiv pentru care cluburile din Liga 1 ar trebui să nu i se împotrivească. Guvernul, Parlamentul și UEFA sunt băgate la înaintare de președintele FRF.
„Chiar cred că, în sinea lor (n.r. – a cluburilor din Liga 1), cu câteva excepții, aproape fiecare dintre ei consideră că e un principiu echitabil și e un principiu proporțional. Și când mă refer la acest lucru, în afara solidarității, pe care în primul rând noi trebuie să o arătăm față de ceilalți, ce argumente credeți că am avea, dacă nu am implementa acest principiu, în relația cu Guvernul sau Parlamentul, ca să solicităm un cadru fiscal mai bun, investiții mai mari în infrastuctura fotbalistică, dincolo de proiectul EURO 2020? În afara unor astfel de principii, unde credeți că am putea să fim? Dacă vom intra și vom argumenta toată această dimensiune economică, pe care cluburile din Liga 1, sunt niște entități private, unde este dimensiunea socială, unde este cea culturală? Acestea au fost argumente puternice ale UEFA în fața Comisiei Europene de a reuși să o convingă cu actualul proces al vânzării drepturilor TV. Acest proces pe care îl avem la nivel european, ajută Liga 1 să beneficieze anual de cel puțin un milion de euro, prin plăți directe de solidaritate”, a mai declarat președintele Federației Române de Fotbal. Proiectul implementării solidarității financiare în fotbalul românesc va fi propus spre vor în Adunarea Generală a FRF din 27 mai.
„Avem nevoie, în același timp, dincolo de clarificare finanțării locale, de o intervenție în ceea ce înseamnă taxele și impozitele pe care le plătim”
Răzvan Burleanu mai spune că sportului românesc, în general, îi lipsește o viziune strategică, lucru la care federația pe care o conduce încearcă să pluseze. Pe lângă promisiunile pe care le are de la premierul României și Guvern, în privința creării unei ordonanțe de urgență în ceea ce privește clarificarea finanțării locale către sport, președintele FRF vrea și o intervenție în ceea ce înseamnă taxele și impozitele pe care le plătesc cluburile. Burleanu vrea și o implicare mult mai mare la nivelul comunităților, una de dimensiune socială și culturală, nu doar economică.
„Cu siguranță, această intervenție a Guvernului, era nevoie să aibă loc în urmă cu 20 de ani. În tot sportul românesc a lipsit o viziune strategică, inclusiv la nivel de federație. Și ne considerăm federația cea mai relevantă din sportul românesc. Și mă refer aici prin accesul pe care îl avem la comunitățile locale, numărul de suporteri și în același timp la practicanți. Și noi, parte a fenomenului fotbalistic, trebuie să răspundem cât mai bine. Suntem într-o competiție și trebuie să înțelegem acest lucru. De asta spun că trebuie să ne implicăm mult mai mult în comunități. La un moment dat, ai nevoie de asemenea intervenții. În lipsa acestora sau a unui cadru foarte bine reglementat, cluburile nu se comportă în mod rațional, pe termen mediul și lung. În momentul de față avem această promisiune a premierului, că vom avea o ordonanță de urgență în ceea ce înseamnă finanțarea locală. Avem nevoie, în același timp, dincolo de clarificare finanțării locale, de o intervenție în ceea ce înseamnă taxele și impozitele pe care le plătim. Repet, argumentând foarte clar, fotbalul și sportul, în general, are această dimensiune socială și culturală, nu doar o dimensiune economică. Fiindcă dacă ai doar o dimensiune economică, atunci nu ai de ce să fi susținut, mai ales că nu vorbim de cifre de afaceri mari pe care le avem în sportul românesc. Avem, în același timp, o intervenție din partea Statului, în ceea ce înseamnă crearea unui cadru normativ prin care mediul privat să fie mult mai apropiat de sport. Iar acolo va fi sarcina noastră să ne asigurăm că avem toate abilitățile necesară de a aduce cât mai multe resurse financiare în fotbal, în ceea ce ne privește pe noi, Federația Română de Fotbal”, a încheiat Răzvan Burleanu.
Promisiuni și declarații mărețe s-au tot făcut în fotbalul și sportul românesc. Aplicarea lor a fost însă mult mai grea sau deloc.
Articol scris de Marius ANGHEL