În ședința de la finalul săptămânii trecute, susținute la Cheile Grădiștei, în care s-au întâlnit reprezentanți ai cluburilor din Liga 2 și membri ai conducerii Federației Române de Fotbal s-a decis formarea unei comisi care să ușureze dialogul dintre echipele din eșalonul secund și forul condus de Răzvan Burleanu. Scopul acestui grup format din șase conducători de cluburi e de a identifica și a discuta problemele din Liga 2 și ulterior de a le prezenta în Comitetul Executiv al FRF.
Comisia pentru relația Liga 2 – FRF îi are ca președinte și vicepreședinte pe cei doi reprezentanți ai echipelor din Liga 2 în CEx, Auraș Brașoveanu (Dacia Unirea Brăila), respectiv Ștefan Stana (Metalul Reșița), iar ca membrii au fost aleși: Claudiu Drăgan (UTA Bătrâna Doamnă), Constantin Stancu (CS Mioveni), Marcel Ghergu (Chindia Târgoviște) și Marius Cociu (ASU Poli Timișoara). În plus, secretarul comisie a fost desemnat Gabriel Bodescu, care este și secretar adjunct al FRF.
„Așa au și gândit-o cei din federație, ca prin această comisie să se stabilească relații mai bune cu cluburile din Liga a 2-a. E important de precizat că în afara membrilor și a conducerii, la ședințe pot participa reprezentanții oricărei participante în eșalonul secund. E bine să funcționeze o asemenea comisie, deoarece vine cu propuneri. Această comisie nu îi șterge pe cei doi reprezentanți din Comitetul Executiv. Dar noi vom veni cu propuneri care să fie apoi ridicate în CEx. În plus, e și o protecție pentru cei din CEx, cărora nu li se va mai putea reproșa că și-au asumat unele decizii fără să îi consulte pe cei din teritoriu”, a declarat Marius Cociu pentru Druckeria.ro.
„Această comisie se va ocupa de toate problemele care sunt de discutat la nivelul ligii secunde. Una dintre ele, majoră, este cea a retragerilor echipelor și a numărului de echipe de la anul. În momentul de față este votată o competiție tot cu 20 de echipe. Iar cum nu se știu câte vor mai rămâne însă, mai discutăm modul prin care vor fi acoperite locurile vacante. Poate vor fi invitate echipe ce au posibilități de a duce competiție, nu se știe, clar, orice e posibil. Oricum, sperăm să evităm situația din vară, când trebuia să fie 20, s-au înscris 22, au început vreo 19 și acum au mai rămas vreo 16″, a spus și președintele CS Mioveni, Constantin Stancu.
Licențiere obligatorie din sezonul 2018/2019
Printre subiectele discutate în ședința de la Cheile Grădiștei s-a numărat și cel despre implementarea sistemului de licențiere pentru campionatul Ligii 2. Pentru noul sezon, federalii doresc ca licențierea să fie de simulare, iar începând cu sezonul 2018/2019 aceasta să fie obligatorie.
„Una dintre probleme se leagă de licențiere, care ar urma să fie obligatorie din sezonul 2018/2019. Din sezonul viitor, 2017/2018, cluburile vor fi obligate să-și întocmească un dosar de licențiere, dar va fi un an de grație, de simulare, pentru ca și cluburile să vadă despre ce e vorba, dar în care va apărea și partea de consiliere a federației. Totodată, s-a propus să nu se suprapună licența pentru Liga 1 cu cea de Liga a 2-a. Trebuie să discutăm despre un alt fel de licențiere, pliată pe realitatea de la nivel național din această ligă”, a mai explicat Cociu.
Un alt subiect a fost găsirea soluțiilor pentru completarea locurilor vacante din noul sezon al Ligii 2, care ar trebui să înceapă tot cu 20 de echipe, așa cum a fost și în cazul celui aflat în curs de desfășurare.