Sârbii din Banat, mai buni decât cei de peste Dunăre

Mihai Andries 09 Jul. 2013, 19:52 Special

Chiar dacă Festivalul Satelor Dunărene n-a mai beneficiat de participare la fel de numeroasă, doar patru echipe înscriindu-se la actuala ediție, orgoliile au fost aceleași. Duelul rezervat românilor, din care a mai făcut parte și orașul Moldova Nouă, a fost adjudecat de echipa satului Radimna, din comuna Pojejena, județul Caraș-Severin, care a dispus în meciul decisiv de gazdele de la Svinița, după executarea loviturilor de la 7 metri, cu 7-6. Scorul la finalul celor 30 de minute fusese egal, 3-3.

În finală, Radimna a întâlnit reprezentanta țării vecine, Rudna Glava. Sârbii din Banat s-au dovedit mai buni și s-au impus tot la loviturile de departajare, scor 4-3 (3-3 în timpul regulamentar). De precizat că la Rudna Glava, localitate care aparține de districtul Majdanpek, au evoluat și două fete, care nu au fost cu nimic mai prejos decât băieții, la minifotbal. La activități culturale au participat Ansamblul Folcloric Svinița (Mehedinți), Cununița Bănia (Caraș-Severin), Moldova Nouă (Caraș-Severin), Rudimna (Caraș-Severin), Ansamblul Bănățeana (Timiș), Rudna Glava (Serbia) și Miroc (Serbia).

Belodedici n-a mai participat

În urmă cu doi ani, onorase invitația la Festivalul Satelor Dunărene și Miodrag Belodedici, fostul internațional fiind originar din Socol, lângă Moldova Nouă, localitate situată tot pe Clisura Dunării, la 50 de km de Svinița.

„Inițiativa îi aparține, în anii 70, răposatului primar Pavel Petrovici, iar noi, care suntem acum în funcții, și cei care vor veni, avem obligația să menținem acest festival la un standard ridicat. Sper ca anul viitor participarea să fie mult mai numeroasă, în special la minifotbal. În trecut, când se juca pe stadion, se înscriau 10-15 echipe la fotbal, atât din Mehedinți, cât și din Banat sau Serbia, dar între timp interesul a mai scăzut. Festivalul a ajuns la ediția cu numărul 35, acesta fiind printre cele mai longevive activități culturale și sportive, din zonă. Competiția e mult mai vârstnică decât mulți dintre locuitorii actuali ai comunei Svinița. A devenit tradițională pentru Clisura Dunării, poate una dintre cele mai pitorești zone din România”, a spus primarul Nicolae Curici. Comuna mehedințeană Svinița are aproximativ 1000 de locuitori, peste 90 la sută fiind de origine sârbă.

 

Articol și foto de Mircea OGLINDOIU

Mihai Andries 09 Jul. 2013, 19:52 Special
Pe aceeași temă