Salvează vieți omenești și e golgheter la fotbal! Povestea lui Adrian Dolha, paramedicul fotbalist

Marius ANGHEL 07 Jan. 2017, 11:57 Special

La 30 de ani, Adrian Dolha împacă utilul cu plăcutul. Joacă fotbal din pasiune la echipa din Liga a IV-a Hunedoara, Inter Petrila, dar este și angajat la SMURD Hunedoara. Face parte din această echipă de paramedici de trei ani de zile, timp în care a avut peste 1.000 de intervenții, multe dintre ele decisive în salvarea a numeroase vieți.

Pe lângă faptul că în ultimele sezoane și-a salvat mai mereu echipa cu golurile sale decisive, fiind golgheterul formației petrilene care în această iarnă a încheiat turul pe primul loc, Dolha a avut și în noapte de anul nou două intervenții ce au salvat două vieți. „Poate pentru unii pare greu ceea ce face eu, dar, dacă îți place, nimic nu este greu. Mi-au plăcut de nimic sporturile extreme și mi-am dorit să fiu salvator. Am urmat cursurile de paramedic de la Oradea și am decis să fiu pe ambulanța de la Petrila. În cei trei ani am luat parte la descarcerări, accidente rutiere, participând la peste 1.000 de cazuri. Acum, de anul nou, am avut patru cazuri, dintre care două au fost mai grave. Am intervenit la timp și am reușit să salvăm viețile oamenilor”, povestește paramedicul petrilean.

De-al lungul meseriei sale, Adi Dolha a întâlnit tot felul de cazuri care l-au impresionat. „Am văzut multe accidente înfiorătoare, dar cel mai mult m-au marcat cazurile cu copii. Am dat peste copii înecați pe care i-am salvat sau copii prinși în accidente rutiere”, spune paramedicul fotbalist.

Primul și la fotbal

De ani de zile, Adi Dolha este principalul marcator al echipei sale, fiind ani la rând golgheter. Joacă la Inter Petrila de 12 ani, iar înainte să fie un atacant de temut pentru echipele din județ, acesta a fost portar la Jiul, iar mai apoi la Petrila. Anul acesta, Inter Petrila luptă pentru titlul de campioană a județului, având în echipă jucători experimentați care în cariera lor au evoluat chiar în prima sau a doua ligă. Toate acestea au dus la formarea unui grup omogen la Inter, care a avut o evoluție constantă. „În turul de campionat am avut probleme cu genunchiul drept și, din această cauză, am înscris mai puține goluri, dar voi recupera în returul de campionat. Am fost propus pentru operație de ligamente și menisc, însă o voi amâna până mă las de fotbal”, povestește Adrian Dolha.

Jucător și antrenor

Mai mult, pe lângă activitatea de paramedic și jucător de fotbal, Adrian Dolha, împreună cu colegul său de echipă Adrian Câmpeanu, s-au apucat și de antrenorat. Cei doi atacanți ai Interului Petrila au preluat două grupe de copii al clubului, 2001-2002 și 2003 -2004, pe care le antrenează.

„Este îmbucurător faptul că încă mai vin copii la fotbal, iar în ultimul timp clubul a avut  tot felul de selecții. Avem peste 40 de copii în prezent, mulți dintre ei cu calități de viitori mari fotbaliști”, spune jucătorul care peste puțin timp va deveni tătic, soția sa Diana fiind însărcinată în două luni. „Sunt foarte fericit că voi deveni tătic și dacă voi avea băiat cu siguranță îl voi îndrepta spre fotbal”, a mai punctat fotbalistul paramedic și antrenor.

Adrian Dolha nu este însă singurul jucător care e și paramedic din lotul echipei Inter Petrila. Daniel Horvath practică aceeași meserie, iar poveste lui o puteți citi AICI.

Articol scris de Loredana JUGLEA

Marius ANGHEL 07 Jan. 2017, 11:57 Special
Pe aceeași temă