Dramaticul deces al fotbalului craiovean începe să capete adevărata sa perspectivă. În doar un an, Craiova a trecut de la antrenamente cu 4.000 de oameni în tribune, cu Pițurcă manager, la meciuri cu mai puțin de 400 de fani la stadion, la jocurile lui Prometeu, din Liga a III-a.
Unele drame te înfioară de-a dreptul, depășesc pragul suportabilului și pot fi cu greu exprimate în cuvinte sau așternute pe hârtie. În toată Oltenia se joacă fotbal, în timp ce în inima fotbalului oltean, Craiova, acesta a dispărut. Teribila soartă a fotbalului din Bănie s-a scris mult prea repede și crunt. La final de august 2010, Craiova fotbalistică trăia cea mai plină de speranță perioadă din ultimii 15 ani. 4.000 de oameni veneau atunci să asiste la primul antrenament al Științei condus de Victor Pițurcă. La final de august 2011, nici 400 de oameni nu au asistat la primul meci oficial jucat în Bănie după excluderea Științei: „derby-ul” oltean Prometeu Craiova – Damila Măciuca (0-1), în seria a IV-a a Ligii a III-a.
Fotbalul și stadionul, în ruină
Ca și fotbalul craiovean, stadionul Electroputere, pe care își dispută Prometeu jocurile de pe teren propriu, este o ruină. Ca să poți lua loc în tribunele susținute de schele metalice, care ar fi trebuit de mult trimise la fier vechi, trebuie să ai curajul să-ți învingi instinctul de conservare. Dar ce-i doare mai mult pe puținii spectatori nu e asta. „N-am mai fost de patru-cinci ani pe stadionul ăsta, dar acum, dacă nu mai am unde să mă duc, am venit aici, nu pot sta fără fotbal. Dar nu am ce să văd, ăsta nu e fotbal”, spune cu amărăciune în glas un pensionar.
Fără sprijin de la autorități
Prometeu a rămas singura echipă a Băniei, dar nici așa nimeni nu se grăbește să-i dea o mână de ajutor. Echipa este ținută la pragul de avarie de pompieri inimoși, care donează lună de lună bani pentru echipă, și de fotbaliști semiprofesioniști, majoritatea pomÂpieri la rândul lor, care joacă de plăcere, pentru că de bani nu prea se poate vorbi. Se simt ușor stânjeniți de statutul pe care fără voia lor l-au dobândit. „Vrem să arătăm că mai e fotbal în Craiova, dar fără Știința e mai greu. Nu prea vine lumea la meci, ne așteptam să fie mai mulți, acum că am rămas singura echipă, dar…”, a spus mijlocașul Marius Stamin.
„Avem Măciuca cea mai tare”
La nivelul galeriilor, situația este una tragicomică. De la coregrafii spectaculoase și 30.000 de glasuri care răsunau pe „Ion Oblemenco”, acum duelul suporterilor se rezumă la trei copii, care formează facțiunea „dură” a galeriei lui Prometeu și 20 de fanatici veniți tocmai de la Măciuca. Arsenalul galeriei gazdă e „variat”: un steag și un fular cu însemnele Științei, dar și un fular în culorile echipei gazdă, roșu-negru. De partea cealaltă, „ultrași” din Măciuca bat în tobe și cântă cu patos și mândrie: „Avem echipă, avem valoare, avem Măciuca cea mai tare”.
S-au înmulțit spectatorii! De la 100, acum am avut câteva sute, dar pentru noi nu e un avantaj dezafilierea Universității
Paul Răducan, antrenor Prometeu Craiova
Atmosferă dezolantă la singurul meci oficial jucat la Craiova la finalul săptămânii trecute, în contrast cu ce se întâmpla acum un an, pe „Oblemenco”, la primul antrenament al lui Pițurcă
Există fotbal după Universitatea, dar din păcate nu prea e calitate
Paul Răducan, antrenor Prometeu Craiova
Articol de Adrian IOSUB