Poveste de „șapcă roșie”

Vlad MĂCICĂȘAN 14 Apr. 2009, 18:03 Special
Poveste de „șapcă roșie

„Cine e nea Titi? Cum cine…? Cine n-a auzit măcar o dată de nea Titi? Ă‚la n-are cultură generală…de -ist”, e răspunsul cu care te lovești dacă îți permiți aroganța de a cere peluzei „șepcilor roșii” detalii despre …Valer Bondor, un bătrânel de 78 de ani pe care toată suflarea „U”-istă îl respectă cu sfințenie. Doar e nea Titi!

 

S-a îndrăgostit de „U” la 11 ani

Vasile Bondor e un personaj de legendă pentru istoria modernă a Universității. Un „U”-ist convins, care a trăit pe viu mai toate performanțele „șepcilor” din ultimii 67 de ani. „Primul meci pe care l-am văzut a fost Cluj – Carmen, în 1942. A fost perioada în care echipa s-a mutat la Sibiu pentru a continua să joace în campionatul României. Aveam 11 ani când unchiul meu m-a dus la meci. A fost prima mea clipă de dragoste față de echipa asta. De atunci sunt nedespărțit de ”, rememorează Nea Titi.

 

A fost impresar și consilier sportiv

Nu a jucat niciodată fotbal de performanță, deși celebra poreclă i se trage din meciurile încinse în curtea școlii. „Era un atacant la Dinamo, Titi Popescu. Colegii spuneau că joc ca el și mi-au spus Titi încă din liceu. De atunci m-am ales cu porecla aceasta”, și-a reamintit cel care se poate lăuda că le-a făcut pe toate la Cluj. Este omul care a dovedit că de la suporter la impresar, consilier sportiv și apoi îngrijitor de stadion, ceea ce face acum pe „Moina”, nu este decât un pas. „Am fost lăcătuș la Unirea. După program veneam să urmăresc antrenamentele. Era plăcerea mea. În galerie nu înjura nimeni atunci. Puteam merge cu soția și copiii la meci. Acum e harababură”, povestește Nea Titi, care s-a implicat apoi tot mai mult în viața echipei clujene. „În 1972 le-am spus celor de la club că am văzut doi jucători foarte buni la Lugoj. Mi-au spus că dacă îi conving să vină, ei sunt de acord. Așa i-am adus pe Luchescu și Sorin Bagiu la ”, spune Valer Bondor.

 

13 ani de voluntariat la „U”

Nea Titi s-a pensionat în 1989. A fost momentul în care și-a împlinit visul de o viață, cel de a lucra la Universitatea. „Am mers și le-am spus că vreau să lucrez ca voluntar la club. Așa am rămas până în urmă cu șapte ani, când Sorin Bagiu m-a angajat cu jumătate de normă”, povestește cel care a fost sfătuitorul de taină al tehnicienilor care s-au perindat prin curtea lui „U”. „Eu spun mereu ce gândesc, chiar dacă îi supăr pe unii. Mihali spunea că mă pricep mai bine la fotbal ca mulți alții. Falub mă întreba și el cum văd meciul din etapa următoare. Cel mai mult mi-a plăcut însă Ion Marin, care îi spunea secundului că n-are nicio treabă în comparație cu mine”, se laudă Nea Titi.

 

E decis să se lase

Nea Titi nu are nicio problemă să analizeze și ultimele evenimente de la „U”. Știe și motivele care au dus la demiterea lui Mihali. „A greșit când a blocat salariile jucătorilor”, spune cu convingere cel care este cunoscut de toate fostele glorii ale Universității și nu numai. „Sunt prieten cu Tim Câmpeanu, Moguț, Szabo, Felician Mureșan. Când sunt responsabil cu copiii de mingi stau și pe banca de rezerve. Mă știu și observatorii”, se laudă cel care se va retrage în această vară. „Nu mai rezist. Nu mai merge. Dacă nu fac pauză obosesc foarte repede. Mi-a fost de-ajuns. Sper ca să aibă parte doar de oameni care vin aici cu sufletul, cum am fost eu”, a spus Nea Titi.

 

Episoadele lui nea Titi la «U»:

„Cel mai mândru că țin cu m-am simțit în 1963, când am jucat cu FC Bahia, o echipă din Brazilia. Bătuseră în turneul din Europa 17 echipe naționale, dar noi i-am învins cu 2-1. Spuneau că suntem mai brazilieni decât ei”

„Nu am nimic cu CFR, dar nici nu mă uit la meciurile lor. Când au promovat în anii 60 în prima divizie eram nervos. Știam că va trebui să le dăm puncte și așa a și fost”

„Conducătorii clubului ar trebui să se lupte mai mult pentru echipă. Ar trebui să găsească terenuri de antrenamente. Terenurile din Parcul pentru noi au fost făcute, iar acum nu suntem lăsați acolo”

„Juniorii de astăzi fac antrenamente, dar nu se leagă nimic de ei. Nu au pic de respect față de nimeni și cred că sunt mari fotbaliști, dar cu atitudinea asta nu vor ajunge niciodată”

Vlad MĂCICĂȘAN 14 Apr. 2009, 18:03 Special
Pe aceeași temă