Puțini au știut faptul că un amical disputat marți, între două echipe de Liga a III-a, a surescitat atât de mult interes printre „bookmakeri”, încât aceștia să-l introducă în oferta zilei respective. În această cauză, partida dintre Metaloglobus București (Seria II) și Chindia Târgoviște (Seria III) a putut fi aleasă de către pariori din două surse, adică de la două case de pariuri diferite. Iar cotele nu au fost deloc rele.
Spre exemplu, o victorie a gazdelor (1 solist) a primit 2,70, iar un succes al oaspeților (2 solist) era cotat cu 2,10. Acestea erau mai mult decât atractive, întrucât gazdele sunt pe locul 9 în campionat, în timp ce târgoviștenii ocupă poziția secundă. Însă, un alt aspect este interesant: la cinci minute după terminarea amicalului, rezultatul a apărut pe site-ul „focikatalogus.hu”. Domeniul este unguresc, iar site-ul este prezentat în totalitate în limba maghiară.
Cât s-ar fi câștigat
Meciul s-a terminat 2-0 pentru Metaloglobus, după ce bucureștenii conduceau la pauză cu 1-0. Practic, se poate spune că au ieșit bine următoarele pronosticuri: victorie gazde (2,70), 1 solist pauză/ final, 1 solist – victorie dublă, dar și oaspeții nu marchează. De aici, se puteau face o serie de combinații ale cotelor, iar cifra rezultată putea fi mult mai mare decât cea pentru un solist simplu.
Vom efectua un calcul matematic, plecând de la cota de 2,70 primită de Metaloglobus la victorie. Înainte de asta, trebuie precizat că la casele de pariuri, chiar și pe online, există o limită de pariere a sumei maxime. În condițiile în care aceasta se repetă de mai multe ori, casa respectivă poate bloca imediat meciul, dar și să îl scoată din ofertă, fiindcă aici apare instant supoziția de aranjament. Până acum, la Liga a III-a, nu a fost cazul. La o investiție dublă de 5.000 de lei (total 10.000 lei), câștigul individual pe bilet ar fi fost de 13.500 de lei. Scăzând aici investiția inițială, rezultă un profit net de 8.500 de lei, pe fiecare dintre cele două bilete. Cumulat, ar însemna deci 17.000 lei (170 milioane lei vechi), adică salariul pe nouă luni de zile al unui jucător mediu de la Chindia.
Președintele Chindiei nu știe nimic
Imediat de la aflarea acestui anunț au apărut și primele suspiciuni. Multe persoane din fenomen au intrat rapid la bănuieli și cred că ar fi ceva necurat la mijloc. Marcel Ghergu, președintele Chindiei, a fost extrem de surprins când a aflat că amicalul echipei sale a fost prezent în oferta a două case de pariuri, exprimând clar ideea că niciul dintre jucători sau angajați nu au voie să participe la astfel de jocuri.
„Potrivit Regulamentului de Ordine Interioară, dar și al federației, fotbaliștii și angajații clubului nu au voie să joace la pariuri sportive. Eu nu am informații că cineva a jucat sau joacă la astfel de jocuri. Dacă aflu că cineva a jucat la pariuri, atunci chiar eu voi fi cel care o să fac plângere la DNA. Nu am știut că acest meci a fost listat la pariuri, acum aud pentru prima dată. Chiar dacă am pierdut cu 2-0, nu am simțit în niciun moment că ceva a fost în neregulă la acest joc”, a declarat Marcel Ghergu.
Nu de aceeași părere a fost și Ioan Nicolae, fost angajat al clubului de sub Turn. Cel poreclit „Mamaie”, își susține în continuare cu tărie declarațiile referitoare la participarea anumitor persoane din club la pariuri, oferind și nume: „La pariuri joacă și în ziua de astăzi Ghergu și Sică Bârdeș. Vin cu fițuicile. I-am văzut cu biletele în mână: pe Ghergu și pe Vasile Bârdeș, nu Sică”.
Nu e prima dată când la Chindia se vorbește de pariuri
Sezonul trecut, clubul târgoviștean a fost condus de Mugur Porumbacu. Președintele de atunci chiar a fost acuzat de un fost jucător pe care l-a avut la Otopeni de implicarea în meciuri necurate în Liga a II-a. De când Porumbacu a ajuns la Târgoviște, nu a trebuit să treacă foarte mult timp până ca formația de sub Turn să intre la bănuieli în ceea ce privește implicarea în flagelul pariurilor sportive. Primul semn a venit încă din turul sezonului regulat, când Chindia a pierdut cu 2-0 acasă meciul cu Titu. Ioan Nicolae a fost primul care a ieșit în public cu acuze la adresa conducătorilor târgovișteni, pe care le susține și acum: „Când ne-a bătut Titu acasă cu 2-0, meciul a fost blocat la pariuri. Uitați-vă la formula de echipă care a fost până atunci și cea pe care s-a mizat în meciul respectiv. A fost totul comandat, ca să nu retrogradeze Titu. Atunci, antrenor la Titu era cel care e acum la Chindia”.
Mai mult, în acea perioadă, declarațiile sale au fost susținute și de Mihai Trifan, fost președinte al echipei în returul sezonului 2012/13. Ca tabloul să fie complet, suspiciunile au continuat și în play-off, când Chindia a învins cu 4-1 acasă pe Atletic Bradu. Atunci, conflictul a izbucnit chiar din vestiar, plecând chiar din rândul jucătorilor.
Totul a culminat cu penultima etapă, când practic s-a decis și promovarea. Roș-albaștrii au jucat în deplasare la Câmpina și nu trebuiau să piardă. Fortuna a învins cu 2-0, însă mai mulți jucători ai Chindiei au fost bănuiți de noncombat.
Articol scris de Mădălin RĂ‚DUCU (Jurnal de Dâmbovița)