O viață în galben și negru! Ioan Naghi, la borna 67: ”Nu mi-a plăcut niciodată să ies în față”

Adi MARICA 08 Nov. 2021, 15:29 Special
  • Ioan Naghi, legenda ”stegarilor”, împlinește astăzi, 67 de ani. După o carieră de excepție ca fotbalist, Naghi are în spate și o carieră de antrenor, însă nu ca principal, ci ca director tehnic sau antrenor secund. ”Am preferat să-i ajut pe alții, așa a fost cu Marius Lăcătuș, Răzvan Lucescu, Marin Barbu sau Daniel Isăilă”, spune Ioan Naghi.

Legendarul fotbalist al Brașovului Ioan Naghi a împlinit astăzi, 8 noiembrie 2021, 67 de ani. De câțiva ani este director tehnic la SR Brașov (Liga 3), unde mereu antrenorii au găsit un sprijin și un sfat bun din partea sa.

Naghi s-a lăsat de fotbal chiar înainte de Revoluție. Forțat de cei din conducerea FCM Brașov! ”Aveam 36 de ani și mi s-a spus că sunt bătrân. Hai, la revedere! Am înțeles mesajul, deși eu spun că mai puteam juca un sau doi ani. Asta a fost, am început să antreneze la copii și juniori. Încă din ’86 făcusem Școala de antrenori. Cu diplomele am stat bine”, spune Ioan Naghi, care în cariera sa a evoluat peste 400 de meciuri pentru clubul stegar.

La Coverciano cu Gino Iorgulescu și Sorin Cîrțu

După Campionatul Mondial din 1990 din Italia, Naghi a urmat cursurile de antrenori de la Coverciano (Italia), alături de Gino Iorgulescu și Sorin Cîrțu.

”Federația ne-a ales pe noi să mergem la Coverciano. Gino a ales apoi calea administrației, iar Sorin Cîrțu a confirmat ca antrenor. Mie nu mi-a plăcut să fiu principal. Am fost un sezon principal la FC Brașov și mi-a ajuns. Am preferat să-i ajut pe alții, așa a fost cu Marius Lăcătuș, cu Răzvan Lucescu, cu Marin Barbu sau Daniel Isăilă. Toți oameni deosebiți, care au făcut ceva pentru fotbalul brașovean și nu numai. Mă bucur că au ținut cont de sfaturile mele. Pentru a fi antrenor principal trebuie să fii mai hotărât. Eu am fost mai moale, ca să fiu diplomat aș spune că am fost mai echilibrat. Sincer, nu mi-a plăcut niciodată să ies în față”, a spus Ioan Naghi.

”FC Brașov a fost o forță în fotbalul românesc”

La FCM Brașov, Ioan Naghi a fost mulți ani căpitanul echipei. A jucat 421 de meciuri în tricoul galben-negru și a marcat 10 goluri.

”Eu am jucat și la Steagu Roșu și la FCM Brașov, iar ca antrenor am fost la FC Brașov. În perioada când am jucat, FC Brașov a fost o forță în fotbalul românesc. Sunt mândru că am jucat alături de fotbaliști imenși. În primul rând, alături de marele Nicolae Pescaru, apoi Gyorffy, Adamache, Șerbănoiu, Cadar și lista e foarte lungă. Mereu am avut echipă bună la Brașov și cei din țară chiar se temeau de noi. Era greu să joci contra Brașovului în acea perioadă”, a spus Naghi, care este oroginar din Corvinești, sat din județul Bistrița-Năsăud.

Răzvan Lucescu,Ioan Naghi și Ioan Nicolae, la FC Brașov. Foto: Răzvan Păsărică / Sport Pictures

”Brașovul fotbalistic are nevoie de o singură echipă”

Despre situația deplorabilă în care a ajuns fotbalul brașovean, Naghi spune: ”Brașovul fotbalistic are nevoie de o singură echipă, iar în jurul ei să fie și alte echipe în eșaloanele inferioare care să asigure jucători de perspectivă. La Brașov această situație neplăcută este de ani buni, nu de acum. Sunt multe orgolii, e dezbinare, astfel că lucrurile nu merg bine.”

Sfaturi pentru tinerii fotbaliști

Actualul director tehnic al celor de la SR Brașov pune rezultatele mai slabe din acest sezon pe problemele din centrul defensivei. Are și un sfat pentru jucătorii tineri.

”Am avut mari probleme cu fundașii centrali și asta nea costat scump. Nici nu vreau să-mi amintesc meciul de la Rășinari, unde am condus cu 2-0 și pe final am pierdut (scor 2-3 cu FC Hermannstadt 2, vinerea trecută, în etapa a 11-a a Ligii 3). Sunt câțiva jucători tineri, talentați, dar dacă vor să ajungă fotbaliști trebuie să înțeleagă că trebuie să facă sacrificii. Dacă stai toată ziua pe telefon nu ai cum să ajungi fotbalist. De fapt, asta e marea problemă la jucătorii tineri. Ei visează frumos, dar fotbalul se joacă pe teren și e al naibii de greu atunci când nu ești pregătit și nu dai totul la antrenamente și jocuri”, e de părere Ioan Naghi.

La mulți ani, Ioan Naghi!

https://liga2.prosport.ro/liga-3/robert-elek-mesaj-manifest-despre-situatia-ingrata-in-care-a-ajuns-sr-brasov-suntem-mici-nu-ne-ajuta-nimeni-primaria-sustine-o-echipa-iar-noi-suntem-ai-nimanui-reprezentam-brasovul-19207019

https://liga2.prosport.ro/seria-1/diverse/a-murit-buza-unul-dintre-marii-suporteri-stegari-ioan-naghi-a-fost-ca-fratele-meu-19208371

https://liga2.prosport.ro/liga-3/liga-3-etapa-11-20-de-meciuri-au-loc-acum-in-continuare-sunt-cinci-echipe-invincibile-in-acest-sezon-19208698

Adi MARICA 08 Nov. 2021, 15:29 Special
Pe aceeași temă