Metalul Reșița ar fi început sezonul de Liga 1 cu 9 puncte penalizare și o amendă usturătoare în caz că ar fi promovat

Marius ANGHEL 18 May. 2015, 15:08 Special
Metalul Reșița ar fi început sezonul de Liga 1 cu 9 puncte penalizare și o amendă usturătoare** în caz că ar fi promovat

UPDATE: FRF a emis un comunicat pe site-ul oficial în care anunță hotărârile de sancționare a cluburilor, în data de 15 mai 2015, care nu au îndeplinit cerințele minime ale criteriilor de licențiere pentru Liga 1.

Sancțiunile sunt cele enumerate mai jos, însă Metalul Reșița, pe lângă cele 9 puncte, a primit și o amendă care însumează 180.000 de lei.

9. Clubul Sportiv Metalul Reșița – sancțiuni pentru încălcarea criteriului sportiv (art. 17, 21 și 23), criteriului de infrastructură (art. 25), criteriului de personal și administrație (art. 33 și 35) și criteriului financiar din RNLC&FFP:
– art. 17 – penalitate financiară de 50.000 lei,
– art. 21 – penalitate financiară de 10.000 lei,
– art. 23 – penalitate financiară de 50.000 lei,
– art. 25 – penalitate financiară de 10.000 lei,
– art. 33 – penalitate financiară de 10.000 lei,
– art. 35 – penalitate financiară de 50.000 lei,
– art. 45 – deducere 3 puncte din clasament,
– art. 46  – deducere 3 puncte din clasament,
– art. 47 – deducere 3 puncte din clasament.”
, a arată în comunicat.

În privința CSM-ului, FRF a anunțat că o să monitorizeze clubul pe 30 spetembrie pentru a verifica informațiile financiare previzionate.

„8. Club Sportiv Municipal Rm. Vâlcea – sancțiuni pentru încălcarea criteriului financiar din RNLC&FFP:
– art. 49- monitorizarea la 30 septembrie a informațiilor financiare previzionate”
.

Hotărârile Comisiei de fond pot fi atacate cu apel la Comisia de apel pentru acordarea licenței cluburilor în termen de cinci zile de la comunicare, respectiv până la data de 19 mai 2015.

FC Voluntari, Academica și ACS Poli au luat licența fără sancțiuni

Printre cluburile care au cerut licență de Liga 1 pentru sezonul următor și au obținut-o se numără doar 14 dintre ele, trei dintre ele fiind din Liga 2: FC Voluntari, Academica Argeș și ACS Poli Timișoara.

„Dintre cele 23 de cluburi care au solicitat licență de Liga I pentru sezonul 2015- 2016, 14 cluburi au primit licență, fără sancțiuni, pentru participarea la Campionatul Național Liga I, după cum urmează: Fotbal Club Steaua București SA, Fotbal Club Viitorul SA, Clubul Sportiv U Craiova SA, Clubul Sportiv Pandurii Lignitul Tg. Jiu, Clubul Sportiv Gaz Metan Mediaș, Asociația Fotbal Club ASA Tg. Mureș, Asociația Fotbal Club Botoșani, Clubul Sportiv Municipal Studențesc Iași, Asociația Fotbal Club Astra, Dinamo 1948 SA, Clubul Sportiv Concordia Chiajna, Asociația Club Sportiv ACS Poli Timișoara, Fotbal Club Voluntari și ACS FC Academica Argeș.
 
Menționăm că, opt cluburi au primit licența UEFA, astfel: Fotbal Club Steaua București SA, Fotbal Club Viitorul SA,  Clubul Sportiv Pandurii Lignitul Tg. Jiu, Clubul Sportiv Gaz Metan Mediaș, Asociația Fotbal Club ASA Tg. Mureș, Asociația Fotbal Club Botoșani, Clubul Sportiv Municipal Studențesc Iași și Asociația Fotbal Club Astra.
 
Clubul Sportiv U Craiova SA nu a primit licența UEFA din partea Comisiilor de licențiere ale FRF, formulând recurs la TAS împotriva deciziei Comisiei de apel”
, scrie Administrația de licențiere în comunicatul de pe site-ul FRF.


 

Metalul Reșița ar fi început campionatul Ligii 1 cu nouă puncte mai puțin în clasament dacă ar fi obținut promovarea la finalul acestui sezon. Astăzi, Comisia de Fond a Sistemului Național de Licențiere din cadrul Federației Române de Fotbal a dictat, conform Mediafax, sanțiuni cu depunctarea pentru opt cluburi din România, șapte dintre ele din Liga 1.

În urma analizării dosarelor prezentate de cluburile care au solicitat licență pentru Liga 1, ediția 2015-2016, prima instanță a considerat că șapte grupări din primul eșalon și unul din cel de-al doilea nu au îndeplinit criteriile financiare.

În consecință, în primul an în care FRF a renunțat la sancționarea cu retrogradarea pentru neîndeplinirea cerințelor din manualul de licențiere, Comisia de Fond a stabilit, potrivit Mediafax, următoarele sancțiuni: Metalul Reșița – 9 puncte penalizare, Ceahlăul Piatra Neamț – 9 puncte, Petrolul Ploiești – 6 puncte, CFR Cluj – 6 puncte, Rapid – 3 puncte, Oțelul Galați – 3 puncte, FC Brașov – 3 puncte, Universitatea Cluj – 3 puncte și 50.000 de lei.

Dintre cele opt grupări, sancționate în total cu 42 de puncte, Ceahlăul Piatra Neamț și Oțelul Galați sunt retrogradate matematic în Liga 2, iar Metalul Reșița nu poate evolua în ediția viitoare a Ligii 1, pentru că, din play-off-ul Seriei a II-a a Ligii a 2-a din care face parte, a promovat deja ACS Poli Timișoara. Penalizarea nu este valabilă și în campionatul Ligii 2. Rapid, CFR, U Cluj și FC Brașov sunt și ele aproape de retrogradare. Conform regulamentului, deducerea punctelor se face în sezonul 2015-2016 al Ligii I, prin decizii ale Comisiei de Disciplină și Etică a FRF, la solicitarea directorului de licențiere.

Prin această decizie se înțelege că celelalte cluburi din Liga 1 sau Liga 2 care au depus dosarul de licențiere pentru următorul sezon nu au întâmpinat probleme în a fi validat. FC Voluntari, Academica Argeș, ACS Poli Timișoara, Metalul Reșița și CSM Râmnicu Vâlcea își depuseseră dosarele de licențiere pentru Liga 1.

În 10 noiembrie 2014, la recomandarea UEFA, Comitetul Executiv al FRF a eliminat sancțiunea cu retrogradarea în cazul în care nu se obține licența, aceasta fiind înlocuită cu depunctarea și penalizarea financiară.

Marius ANGHEL 18 May. 2015, 15:08 Special
Pe aceeași temă