Marian Ivan s-a săturat de dezbinare și cere reînființarea FC Brașov: ”A sosit timpul renașterii. E momentul să ne dăm mâna cu toții.” Dorința fostului mare atacant la aniversarea a ”40+11 ani”

Adi MARICA 02 Jun. 2020, 09:30 Special
Marian Ivan s-a săturat de dezbinare și cere reînființarea FC Brașov: ”A sosit timpul renașterii. E momentul să ne dăm mâna cu toții.” Dorința fostului mare atacant la aniversarea a ”40+11 ani”

Marian Ivan a împlinit, ieri, 1 iunie, 51 de ani. De fapt, așa cum îi place lui să spună „am 40+11, pentru că este legat și de numărul meu de pe tricou, 11. Au trecut foarte repede anii, au fost ani frumoși în fotbal, dar și în viața personală. Făcând o glumă aș vrea să șterg acest an din buletin, pentru că pandemia asta ne-a ținut din loc”, spune Marian Ivan pentru Monitorul Expres. Fostul mare atacant al stegarilor consideră că a sosit timpul ca municipalitatea să readucă la viață legendarul club al Brașovului.

Marian Ivan: ”A sosit timpul renașterii Steagului. Cer reînființarea FC Brașov. E momentul să ne dăm mâna cu toții”

Fotbalul brașovean traversează cea mai neagră perioadă din ultimii 30 de ani, iar Marian Ivan cere autorităților locale, care au și achiziționat brandul FC Brașov, reînființarea echipei emblemă a orașului și județului.

„Mai jos ca acum pe plan fotbalistic la Brașov nu se poate. Eu, când am plecat în China, am lăsat FC Brașov în Europa, la Brașov a venit marele Inter cu Ronaldo. Și acum nu mai există! Marca FC Brașov a fost licitată și adjudecată la finalul anului trecut de către Primăria Brașov. E un lucru normal și este de apreciat acest lucru, pentru că brandul FC Brașov este al orașului, nu al unei persoane.

Felicitări municipalității pentru acest lucru, dar acum a sosit timpul renașterii Steagului. Eu cer reînființarea FC Brașov. E momentul să ne dăm mâna cu toții, oameni din fotbal, suporteri, oameni de afaceri, autoritățile locale. Este și această pandemie care a stagnat lucrurile, dar eu sper ca în această vară echipa să fie reînființată”, spune Ivan.

Acesta dă ca exemplu Rapidul, care a renăscut la un an după faliment și care acum se luptă pentru promovarea în Liga 1. Marian Ivan nu înțelege de ce Brașovul, altădată al doilea pe țară ca număr de echipe avut în primele două ligi, e dezbinat și văduvește iubitorii de fotbal de acest fenomen.

„Avem exemple în țară, așa cum s-a întâmplat și la Rapid. Și ei fost în faliment, dar au revenit. Cum s-a reînființat? Cu sprijinul fostelor glorii, cu oameni care au însemnat ceva în istoria clubului. Așa trebuie făcut și la Brașov. Cei care au slujit acestă echipă să fie alături de FC Brașov, nu să fim dezbinați și să avem mai multe cluburi, dar în acte niciuna să nu fie continuatoarea Steagului. Trebuie reînființată echipa și înscrisă în Liga a 4-a, chiar și a 5-a. Eu vreau din nou FC Brașov, un stadion nou, pentru ca brașovenii să nu fie văduviți de fotbal. Vedem cu toții ce se întâmplă la Sepsi OSK și noi, la Brașov, nu putea avea FC Brașov? E timpul ca FC Brașov să revină. Brașovul a fost orașul cu cele mai multe echipe de fotbal în primele două ligi, după București. Acum noi nu existăm în fotbal!”, este mesajul lui Marian Ivan, redat de Monitorul Expres.

Datorie morală de a ”pune umărul la reclădirea FC Brașov”

Marian Ivan spune că are o datorie morală față de clubul care l-a propulsat la echipa națională. „E o datorie morală și a mea și a foștilor să punem umărul la reclădirea FC Brașov. Eu cred că va fi un restart în toată lumea după această pandemie, astfel că e momentul și pentru fotbalul un nou început și pentru fotbalul brașovean. Toată generația mea este în slujba fotbalului. Daniel Isăilă, prietenul meu de suflet, pe care eu îl văd unul dintre cei mai mari antrenori ai Brașovului, Cosmin Olăroiu, cel mai mare antrenor român la ora actuală, Răzvan Lucescu, pe care îl apreciez enorm și ca om și ca antrenor, Gică Hagi – care a demonstrat că poate și a reușit să construiască o echipă de la zero, Leo Grozavu, Contra, Lăcătuș, Constantinovici și lista poate continua. Vreau doar să-mi găsesc și eu locul în fotbal”, susține Marian Ivan.

Antrenoratul nu l-a atras, însă i-ar plăcea să fie în stafful administrativ al unui club

Chiar dacă majoritatea foștilor săi coechipieri de la FC Brașov, Dinamo sau echipa națională au ales drumul antrenoratului, Marian Ivan spune că nu a fost atras niciodată de această meserie. În schimb, i-ar plăcea să facă parte din echipa administrativă a unui club și se simte bine și în postura de observator.

„În viața oricărui sportiv vine un moment dificil, cel al retragerii. Unii trec foarte greu peste acest moment al retragerii. Și pentru mine a fost greu. Nu m-a atras niciodată partea de antrenorat, mă cunosc foarte bine. Viața de antrenor este total diferită față de activitatea ca fotbalist. Dacă nu-ți place, mai bine nu te apuci. Eu nu am fost atras de antrenorat, nu am păcălit fotbalul nici ca fotbalist, nu am dorit să păcălesc fotbalul nici ca antrenor. Am carnet de antrenor de 26 de ani, pe care l-am primit după Campionatul Mondial de fotbal din 1994. Îmi place să lucrez în administrația unui club de fotbal, unde sunt multe lucruri de făcut, e nevoie de experiență și eu cred că am acumulat în decursul anilor. Singura șansă în fotbal am primit-o de la LPF, unde de șapte ani activez ca observator și eu spun că sunt apreciat”, a spus fostul internațional.

Brașovul are, în acest moment, echipă în Liga 3, pe ACS SR Municipal Braşov, iar în Liga 4 le are pe CSM Corona Brașov, Colțea Brașov, Steagu Roșu Brașov și Aripile Brașov.

Marian Ivan a fost omul meciului în meciul FC Brașov – FC Argeș, terminat cu scorul de 2-1, în care atacantul a înscris ambele goluri ale echipei sale. Foto: Toni Salabasev / Mediafax Foto
Adi MARICA 02 Jun. 2020, 09:30 Special
Pe aceeași temă