„M-au căutat pentru blaturi la pariuri!”

27 Mar. 2012, 12:15 Special

Patronul Jiului Petroșani, Alin Simota, avertiza încă de acum doi ani că fotbalul nostru a devenit o afacere pentru mafia pariurilor. Doi dintre fotbaliștii săi aveau chiar case de pariuri trecute pe numele rudelor și trucau jocurile pentru bani frumoși. Unul dintre ei, Valentin Stancu, a fost arestat ulterior în Norvegia, fiind implicat într-o bandă de falsificatori de carduri. Acum, echipa lui Simota joacă în Liga a III-a, doar cu jucători tineri: „Măcar știu că acești copii au sufletul curat!”.

– Domnule Simota, când v-ați dat seama că echipa dumneavoastră face blaturi pentru pariuri?
– Noi ne băteam pentru promovare cu U Cluj și am avut niște meciuri în care anumiți jucători mi s-au părut dubioși. Eu deja începusem să aud anumite lucruri, dar acestea aveau să se confirme abia peste câteva etape, când am luat și hotărârea de a retrage echipa.

– La ce lucruri vă referiți?
– Păi, doi dintre ei aveau case de pariuri în Vulcan și în Lupeni! Erau trecute pe numele unor rude, ceva de genul acesta. Cumpăraseră franciza unor branduri naționale, dacă vă vine să credeți!

– Ne puteți spune despre ce jucători este vorba?
– (face o scurtă pauză) Nu știu ce rost mai are acum… unul dintre ei este Valentin Stancu. Am auzit că acum ar fi fost arestat undeva, prin Norvegia. Vă dați seama ce era de capul lui…

„Să se implice autoritățile!”

– Și de ce nu ați sesizat autoritățile atunci?
– Când iei bani din firmă sau de acasă și îi arunci pe fereastră la fotbal – că la nivelul ăsta nu poate fi vorba de profit – și vezi că oamenii tăi, pe care îi plătești și le asiguri condiții, îți fac așa ceva, te încearcă un sentiment… un sentiment de băga-mi-aș… Și nu îți mai arde de nimic.

– Dar cum pot fi dovedite aceste fapte?
– Sunt greu de probat, e nevoie ca organele abilitate să se implice și, cu mijloacele specifice, să facă ceva! Eu fiind unul dintre cei care investeau bani în fotbal, mai auzeam, aud și acum diverse lucruri, chiar despre meciurile de acum două etape, dar sunt simple supoziții. Repet, doar autoritățile pot face ceva!

„Voiau internet în camere pentru a aranja meciurile!”

– Având în vedere că aveați în echipă oameni care jucau la pariuri, dumneavoastră oricum erați pe minus ca bani, nu ați fost tentat să intrați în horă pentru a vă recupera pierderile?
– Nu! Niciodată! Am zis că e mai bine să retrag echipa, să îi las pe toți să își vadă de drumul lor și eu să o iau de la capăt cu băieți tineri, curați. Repet, e un sentiment tare urât să vezi cum bagi bani într-un cal mort…nu-ți mai arde de nimic!

Spuneți că jucătorii făceau aranjamente….
– (întrerupe reporterul) Ulterior mi-am dat și eu seama, au început să mi se aprindă beculețele. Păi, d-aia tot insistau ei să le bag internet în camerele din cantonament. Nu ca să mai vorbească cu familiile, ci să își facă aranjamentele.

– Bun, dar e greu de crezut că doar jucătorii erau implicați. Ați fost contactat vreodată și de conducători de club?
– (face o pauză lungă) Da! Da! Eu nu mai am ce pierde și recunosc că da!

– Cine sunt acești oameni?
– Nu mai are importanță acum…

Este vorba de un protest al meu față de jucători, pentru că am avut în lot proprietari de case de pariuri. Noi eram doar tăntălăii care le organizau meciurile, pentru că ei jucaseră deja pe rezultatul corect
Alin Simota, în martie 2010, când a anunțat retragerea Jiului din Liga a II-a

26 de puncte a acumulat Jiul Petroșani în campionatul 2009 – 2010, până în momentul în care Alin Simota a luat hotărârea să retragă echipa

3 meciuri suspecte a avut Jiul în ultimul sezon petrecut în Liga a II-a, conform patronului Simota: cu U Cluj (0-2), cu Mureșul Deva (0-1) și cu Fortuna Covaci (3-2), când formația din Petroșani a fost condusă la pauză, dar a reușit să întoarcă scorul

Fotbaliștii lui erau bătuți!

În urmă cu cinci ani, Mihai Lungan, jucător legitimat la Jiul Petroșani, susținea că gărzile de corp ale lui Alin Simota l-au bătut la ordinul patronului. Fotbalistul spunea atunci că și-a atras antipatia omului de afaceri după ce și-a depus memoriu la FRF pentru a deveni liber de contract: „Făceam antrenament separat și cineva mi-a spus că mă așteaptă domnul Simota la vestiare. Acolo, în schimb, erau bodyguarzii lui, care m-au bătut rău de tot! Mi-au spart dinții și sunt plin de vânătăi”, povestea atunci Lungan

Articol scris de Costin Negraru și Costin Ștucan

27 Mar. 2012, 12:15 Special
Pe aceeași temă