Președintele Klaus Iohannis va decreta, zilele următoare, prelungirea stării de urgență în România pentru încă 30 de zile din cauza pandemiei COVID-19, astfel încât statul în casă va fi recomandat în continuare pentru evitarea răspândirii coronavirusului, iar competițiile sportive nu se vor relua în această perioadă. În consecință, oficialii Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF) au organizat, astăzi, 13 aprilie, o videoconferință cu reprezentanții celor 14 cluburi din Liga 1, directorul firmei care deține drepturile media pentru prima ligă și președintele Asociației Fotbaliştilor Amatori și Nonamatori din România (AFAN) în care au vorbit despre condițiile și data la care s-ar putea relua Liga 1, dar și despre prelungirea perioadei de obținere a licenției.
În urma videoconferinței făcute de LPF, organizatoarea Ligii 1, s-a stabilit ca variantă ca sezonul actual, suspendat după zece zile trecute din luna martie, să reînceapă la data de 5 iunie, în situația în care România va ieși din starea de urgență în care se află de pe 16 martie. Revenirea la antrenamente a jucătorilor ar trebui să se producă undeva în data de 16 mai, deci aceștia vor avea trei săptămâni în care vor trebui să se pună din nou la punct în ceea ce privește pregătirea fizică. Totodată, LPF își propune ca sezonul să se încheie prin jucarea tuturor etapelor rămase de disputat în momentul întreruperii campionatului.
În plus, s-a decis prelungirea cu o lună a perioadei pentru obținerea licențierii pentru sezonul următor, dar s-a discutat și despre prelungirea contractelor jucătorilor.
Toate propunerile discutate astăzi vor fi transmise în următoarea ședință a Comitetului Executiv al FRF în vederea adoptării unei decizii finale.
Aceleași măsuri ar putea fi adoptate și pentru campionatele Liga 2 și Liga 3. Momentan, reprezentanții acestor divizii, cât și FRF, organizatoarea competițiilor, nu au anunțat un nou plan pentru reluarea fotbalului, după ce Klaus Iohannis a anunțat încă de săptămâna trecută ca va prelungi starea de urgență în România.
Din Liga 1 au mai rămas de disputat 8 etape din play-off și 12 din play-out. În Liga 2 mai sunt de jucat 14 etape, iar în Liga 3 mai sunt de desfășurat tot 14 runde din actualul sezon.
În Liga 2 se luptă pentru promovare și au șanse pentru a îndeplini acest obiectiv echipele: UTA Arad, CS Mioveni, Turris Oltul Turnu Măgurele, Campionii FC Argeș, Petrolul Ploiești, Rapid și Metaloglobus. În cele cinci serii ale Ligii 3, după 16 etape, lideri, deci principalele favorite la promovare, sunt cluburile: Aerostar Bacău, Unirea Slobozia, Progresul Spartac, U Craiova 1948 SA și Fotbal Comuna Recea.
În procesul de licențiere pentru noul sezon de Liga 1 sunt implicate și echipele din Liga 2 care își doresc promovarea.
”Liga Profesionistă de Fotbal a organizat, luni, 13 aprilie, o videoconferință cu reprezentanții celor 14 cluburi membre.
La această videoconferință au fost, de asemenea, invitați si s-au alăturat discuției, domnii Orlando Nicoară – director general EAD, deținătorul drepturilor media pentru Liga 1 Casa Pariurilor și Emilian Hulubei – președintele AFAN.
Ordinea de zi, comunicată în prealabil cluburilor de către LPF, a abordat mai multe teme, cele mai multe legate de reluarea sezonului competițional, de problemele financiare provocate de întreruperea acestuia, de provocările apărute, pe cale de consecință, în managementul actual al cluburilor membre LPF.
După mai multe ore de discuții, s-au hotărât direcții importante în ceea ce privește temele menționate.
În primul rând, s-a luat în calcul scenariul reluării meciurilor în Liga 1, începând cu data de 5 iunie, oferind echipelor trei săptămâni de pregătire în prealabil, din data de 16 mai, odată cu expirarea celei de a doua stări de urgență, decretată în țara noastră, obiectivul principal fiind disputarea tuturor meciurilor din ediția 2019/2020 a campionatului.
În altă ordine de idei, s-au luat hotărâri în zona de licențiere a cluburilor, în sensul extinderii cu încă o luna a perioadei limită pentru depunerea actelor în vederea obținerii acesteia.
Nu în ultimul rând, s-a căzut de acord, între cluburile din Liga 1 și sindicatul jucătorilor profesioniști, AFAN, de a înainta către FRF un pachet de măsuri și propuneri de modificări regulamentare, care să permită cluburilor membre ale LPF și FRF să poată prelungi contractele jucătorilor până la finalizarea ediției de campionat actuale, în această situație aflându-se 36% din jucătorii profesioniști legitimați la cluburile membre LPF.
Toate propunerile de mai sus vor fi transmise CEX al FRF în vederea adoptării unei decizii finale.
Mai mult, s-a consolidat colaborarea dintre LPF si AFAN, în acest sens fiind identificate două planuri majore de acțiune, respectiv protejarea economică a jucătorilor prin primirea la timp a remunerațiilor contractuale și totodată prin sprijinirea procesului de reconversie profesională a foștilor fotbaliști care după încheierea activității vor fi angajați de către cluburi pentru a folosi experiența acumulată de către aceștia.
Domnul Orlando Nicoară, directorul general al EaD, a reiterat ceea ce declarase pentru Gazeta Sporturilor că, dacă această ediție de campionat se va încheia pe teren, cu toate meciurile jucate, iar sezonul viitor va începe în aceeași formula deja stabilită, atunci partenerul media al LPF se va achita de toate obligațiile prevăzute în contractul de drepturi TV.
Reprezentanții LPF si cei ai cluburilor membre se vor reîntâlni la mijlocul săptămânii viitoare într-o nouă videoconferință.”