„Job” INTERZIS | Fiul antrenorului Cristi Pustai, tipster-fotbalist pe Facebook: „Tata mai paria și el”. Ultimul pont, pentru prieteni, la meciul tatălui său: „Bate ASA pe Steaua”

Marius ANGHEL 29 Oct. 2014, 14:21 Special

Tastați cuvântul „betting” (pariere) în căsuța de căutare de pe pagina de Facebook și așteptați o secundă. Paginile încep să curgă: BettingTips, Betting Tipster, Best Betting Sport, Betting Billionaire. Sunt mii de grupuri, cu mii sau zeci de mii de membri fiecare și, atenție, Facebook nu prinde foarte bine spațiul chinez. Potrivit unui studiu făcut de Universitatea din Beijing, anual, chinezii pariază 96 de miliarde de dolari pe siteurile mari de gambling de pe piața internațională.

În toată această rețea uriașă de ponturi pentru pariuri, lucrurile funcționează ca la carte. Diferiți membri postează milioane de ponturi gratis, iar mulți dintre ei își clădesc o reputație pe baza ratei de success. Există și varianta mercantilă: ponturile plătite. Aici, meseria de tipster intră în zona crepusculară. Paginile sunt împânzite cu fotografii, multe trucate, care arată bilete pariate pe cote uriașe, așa zisele ponturi oferite de cei care pretind bani, uneori și sute de euro, pentru asta.

Există încă un nivel, ascuns bine în subteran, în care jucători, antrenori și președinți din sportul mondial oferă ponturi reale, pentru sume importante, ponturi care sunt folosite pe piața neagră a pariurilor. În cartea sa, The Fix, jurnalistul canadian de investigație Declan Hill oferă exemplul unui internațional macedonean care vindea ponturi cu 200 de euro la mâna a doua. „La prima mână, le vând foarte scump în Italia și Singapore”, a mărturisit fotbalistul care susținea că are prieteni și, implicit, știe meciuri trucate din Germania, Italia, Serbia, Croația, Polonia, Turcia și Macedonia.

Hill scrie că internaționalul și-a demonstrat identitatea cu poze făcute după pașaport, iar pontul lui a fost real.

Fiul lui Pustai, tipster într-o comunitate „închisă”

Este aproape imposibil să găsești un fotbalist care oferă ponturi, fie ele și gratuite, forma aparent beningă a fenomenului. De aceea, ai nevoie la rândul tău de un pont. „Sunt membru pe o pagină de Facebook, iar fiul lui Cristi Pustai este tipster acolo”, a fost declanșatorul.

Chris Pustai are 21 de ani și joacă la un nivel mic, liga a patra din România. Coincidență, este atacant la LSS Voința Sibiu, echipă resusciată de suporteri după dispariția formației cu același nume implicată în blaturile semnalate pentru ProSport de Marius Postolache, primul fotbalist de după 1989 care a recunoscut că a participat la meciuri trucate.


Chris Pustai, felicitat de colegii săi pentru un gol marcat în liga a patra

Pagina de Facebook BAPA.pro este o comunitate „închisă”, administrată de 4 membri, printre care un român și un uruguayan, care fac înscrierile pe bază de accept. În prezentarea paginii, ultimul, Emiliano Navas, scrie:

„Suntem o echipă de tipsteri profesioniști cu o experiență uriașă în pariuri, minimum 10 ani. Cei mai mulți dintre noi suntem foști agenți de pariuri, de diferite naționalități și toată lumea de aici a fost selectată după o perioadă lungă de recrutare. Biroul nostru principal este în România. Colaborăm de asemenea cu sportivi profesioniști din diferite părți ale Europei. Ei acționează ca insideri care ne oferă informații neprețuite despre atmosfera din echipele de fotbal selectate”.

Pagina are 1.240 de membri din zeci de țări, pornind din Vietnam și terminând în Brazilia. Zona est-europeană este foarte bine reprezentată de români, bulgari, croați, sârbi și macedoneni. Printre ei, se numără și Chris Pustai, fotbalistul de liga a patra cu tată antrenor în prima ligă, admis în grup în urmă cu două săptămâni.

Ponturi din Germania, Brazilia, dar și România

În postările din această perioadă, Pustai jr. a oferit ponturi din Bundesliga, din liga a patra germană, din Argentina și Brazilia. Cel mai important meci, Borussia Dortmund – Hannover, la care Pustai a recomandat, live, că gazdele vor marca până în minutul 80 s-a terminat cu scorul de 0-1.


Biletul câștigător postat de Chris Pustai

La un alt meci, Heimstettin – Garching, Pustai a argumentat pontul cu propriul pariu. A mizat live 100 de lei că gazdele marchează. Heimstettin a marcat, iar Pustai a adăugat 262 de lei în balanța de pe contul creat pe site-ul companiei Bet365 și un rezultat „bun” în istoricul său de tipster.

În discuția cu reporterul ProSport, fiul antrenorului de la ASA Târgu Mureș a recunoscut că a oferit ponturi și din România. Totuși, pe pagina principală nu figurează niciun astfel de „tip”, semn că, probabil, Pustai junior a dat ponturi în privat, pe mesaje. Ce meciuri a recomandat? Pustai: „La Iași cu Botoșani că ambele marchează„. Scorul a fost 2-2.

Al doilea pont, sugerat doar de fiul lui Pustai unor „prieteni” a fost că „Mureșul câștigă”. ASA Târgu Mureș – Steaua s-a terminat 1-0, după un meci cu scandal legat de arbitrajul lui Istvan Kovacs. Cota la Bet 365 pentru victoria gazdelor a fost inițial de 7, dar până la ora meciului a coborât la 5,25. Dacă băiatul antrenorului care a bătut Steaua nu bravează, reputația sa de tipster tocmai a crescut cosmic.  

Are voie însă Chris Pustai să parieze și să ofere ponturi?

Codul de Etică al FIFA, punctul 25, este clar:

Persoanele care sunt legate de acest Cod (n.red. – orice fotbalist dintr-o țară afiliată la FIFA) vor avea interzis să participe, direct sau indirect, sau să fie asociate în vreun alt fel cu parierea, jocurile de noroc, loterii și alte evenimente similare sau afaceri legate de meciuri de fotbal. Le este interzis jucătorilor să aibă o participație, direct sau indirect, în companii, organizații etc care promovează, intermediază, aranjează și organizează astfel de evenimente sau afaceri.


Codul de Etică FIFA și paragraful din regulamentele FRF referitor la pariuri

Deși textul nu menționează că fotbaliștii au voie să parieze pe meciurile de fotbal în care ei nu sunt implicați,  Codul de Etică FIFA nu este preluat întocmai de Federația Română de Fotbal. Juriștii de la Casa Fotbalului au preferat să penalizeze doar implicarea persoanelor în meciurile organizate de FRF, LPF și AJF. Așadar, potrivit regulamentului FRF, Chris Pustai nu este vinovat de nimic. Singura problemă este una morală. El încalcă flagrant Codul de Etică FIFA.

Ce părere are fiul lui Pustai despre asta? Citiți discuția următoare.

„Tata paria când eram mai mic. Știu că am fost cu el”

Chris, te-am sunat în legătură cu ponturile la pariuri pe care le oferi pe Facebook…
(Intrigat) Da.

Cum te-ai gândit să intri în acest domeniu?
Ă‚ăăăă, depinde. Pe Facebook sunt mai multe, diferite grupuri de pariori, de chestii de astea. Sincer, mie îmi place să urmăresc fotbalul și încerc să-i mai ajut și eu pe alții cu câte un pont. Din experiența mea de câțiva ani.

Joci de mult la pariuri…
Păi…Nu joc eu foarte mult, dar de multe ori dau ponturi pentru ceilalți.

Și îți ies?
(Politicos) Poftim?

Îți ies rezultatele?
(Râde) De obicei, da. Mai mult da decât nu.

Ponturile de unde sunt? Din ce campionate?
De peste tot. De multe ori și live.

Din România?
Ă‚ăăă, și din România.

Îți mai amintești care a fost ultimul pont pe care l-ai dat din România? Un meci al lui ASA Târgu Mureș?
(Râde) Mă gândesc, cred că Iași cu Botoșani, ambele marchează. Dar între prieteni am zis că va bate Mureșul.

Știu că în străinătate se și vând ponturi.
Probabil. Eu nu iau niciun ban din chestia asta.

O faci doar de plăcere…
Din plăcere, da. Din simț civic. Îi ajut pe ceilalți.

Cum s-a lipit de tine pasiunea asta?
Pentru mine e microbul fotbalului, sporturile în general, nu pariurile. Nu am o problemă cu pariurile, Doamne ferește! Nu e cazul. Nu sunt un fan al pariurilor.


Pont din Argentina, oferit de băiatul lui Cristi Pustai

Ce sumă rulezi lunar? Pariorii știu detaliul ăsta.
Păi, pfffff…Nu știu, nu cred…

Ai pariat 100 de lei la un meci din Germania.
Depinde. Unde simt că e mai sigur, dar mai mult…

Heims…
Heimstetten (E vorba despre un meci din liga a patra germană, zona Bavaria, însă Chris Pustai se mișcă precum peștele în apă). Mi-a ieșit pariul ăsta.

Aveai cotă 2.62. Ai câștigat ceva…
Da, știu, știu.

Chris, tu știi ce scrie în Codul de Etică FIFA la punctul 25?
Nu știu, dar îmi puteți spune. (Ascultă paragraful în care se menționează că FIFA interzice jucătorilor de fotbal să parieze pe meciuri. Orice meciuri) Se referă în general?

Da, la toate meciurile. E vorba despre etică. În România, au preferat să ia în calcul doar meciuri din țară. FIFA însă recomandă jucătorilor să nu parieze de niciun fel.
(Nu mai râde). Da.

Ce faci tu nu e conform cu Codul Etic al FIFA.
Am înțeles, dar nu cred că sunt singurul. Asta nu e o scuză, dar… Am prieteni care sunt mai sus puțin decât mine, din liga a treia. Pariază și își pun biletele pe Facebook.

Și în Liga 1 sunt jucători care fac asta.
Știu și eu asta. Am zis că de la Liga 1 nu avea rost să spun, dar sunt unii pe care îi găsești la agenția de pariuri tot timpul. Jucătorii de fotbal iubesc fotbalul și, na, simt că știu mai multe sau…

Problema este că e un fir foarte subțire între a paria pe meciuri din străinătate și a paria pe meciurile echipei tale. Tu ești în liga a patra,  nu sunt pariuri acolo, dar poți ajunge la o echipă mai sus. În momentul acela, apare tentația.
Ok, bun, dar eu unul nu aș face așa ceva. Consider că, na, ca și caracter am integritate. Nu aș face asta. Că mai pun pe alte meciuri, la tenis, o fac pentru că oricum urmăresc sport și uneori, ocazional, când văd ceva care se merită, mai și pariez. Nu tot timpul. Că pun ponturi este cu totul altceva. Nu pariez eu.

Tatăl tău știe că pariezi?
Ă‚ăăăă, da, bănuiesc. Acum, nu știu dacă știe exact ce cote fac în clipa X. Dar am mai discutat, mă întreabă. La asta, asta. Mă întreabă ce meciuri urmăresc la momentul respectiv. Acum, nu îi spun că pariez aia și aia.

El pariază?
(Ezită) În prezent, nu…știu. Nu cred că a mai pariat de foarte mult timp. De foarte mult timp, de când eram eu mic. Aia știu pentru că am fost odată cu el și am văzut. Dar sume modice, nicidecum sume mari.

„O să ies de pe pagină. Și mulțumesc de atenționare”

Când ești fotbalist, antrenor, trebuie să-ți asumi o conduită. Chiar dacă ești la liga a patra.
Înțeleg, dar jucând la liga a patra nu știu dacă suntem legați de codul FIFA. Suntem legați de AJF, nu de FRF.

FRF e afiliată la FIFA, AJF e afiliată la FRF. Codul de Etică e valabil pentru toți jucătorii din lume.
Am înțeles. Și atunci este etic să-ți ajuți prietenii? Pariatul propriu-zis, înțeleg, dar ponturile nu cred că sunt interzise.

Tu ești tipster, în limbaj de specialitate… Sună ciudat tipster-fotbalist. Acum câțiva ani, un internațional macedonean vindea ponturi pe internet.
Să vinzi ponturi, gen 1 pauză 2 final, cu cote imense, de unde poți face bani frumoși, asta bănuiesc că este și ilegal. Am înțeles, spre exemplu, că la Liga 1 nu poți paria pe meciuri. Nu poți retrage câștiguri de peste, nu știu, o anumită sumă. Din câte știam eu. Mai ales să pariezi pe meciul tău 2 pauză 1 final, când să retragi banii eu știu că e ilegal.

Ai văzut cazuri de meciuri trucate pe forumurile de pariuri pe care le frecventezi?
(Râde) Sincer, da. Dar cred că a fost nimereală. Informații clare pe Facebook nu știu dacă găsești. Din câte am văzut eu, pe Facebook nu ai nicio șansă să găsești meciuri aranjate. Sunt multe poze trucate cu câștiguri imense, să te atragă să le dai bani.

Dă-ne un pont din România. Uite, la Mioveni – Dinamo?
Pe moment, nu am niciun unul. Dar, uite, bate Dinamo. Doi solist. (n. red. – cota tipsterului Pustai a scăzut simțitor. Mioveni a câștigat cu 1-0)

După discuția asta, o să mai oferi ponturi pe forumuri?
Ă‚ăăăăă. Aflând că nu este etic, cu toată părerea de rău pentru că era o plăcere, mai ajuți un om să-ți zică mulțumesc, ăăăăă… o să mă retrag. Și mulțumesc pentru atenționare.

Politicosul fiu al lui Cristi Pustai spune că era „mic” atunci când tatăl său mai paria. Chris Pustai junior avea 7 ani, când tatăl său a stat pe bancă la un meci de liga a doua, Drobeta Turnu Severin – Chimica Târnăveni, ultimul blat dovedit și pedepsit din fotbalul românesc.

În primăvara lui 2000, 17 jucători de la Severin au declarat la FRF că li s-a cerut să piardă meciul cu echipa antrenată de Pustai, aflată în nevoie disperată de puncte pentru a se salva de la retrogradare. Prima măsură luată de federație a fost retrogradarea celor două echipe, însă ulterior, după ce unii dintre jucători și-au schimbat declarația, pedeapsa a fost redusă. Echipele au pierdut amândouă meciul cu 3-0, iar Drobeta a fost depunctată cu 6 puncte. „Noi din fotbal trăim. Avem neveste și copii”, spunea atunci Pustai (foto dreapta) în ProSport, revoltat de sancțiunile FRF.

Antrenorul care a bătut Steaua nu a putut fi contactat pentru a comenta postura de tipster-fotbalist a fiului său. După un mesaj trimis de reporterul ProSport și-a închis telefonul.

Reacția FRF

Contactat de ProSport, ofițerul de integritate FRF, Costin Negraru, a declarat: „Mesajul federației este unul ferm: tuturor celor implicați în fotbal le este interzis, conform regulamentului, să fie implicați, direct sau indirect,  în activități legate de pariuri sportive. Din păcate, în ultima perioadă am constatat că există un vid de cunoaștere al regulamentelor, în special în rândul fotbaliștilor, iar acesta este un aspect pe care încercăm să îl remediem”.

La 20 de ore după discuția cu jurnalistul ProSport, Chris Pustai nu mai era membru al comunității BAPA.pro.

Articol scris de Costin ȘTUCAN

Marius ANGHEL 29 Oct. 2014, 14:21 Special
Pe aceeași temă