Încă un jucător român a renunțat la fotbal ca să muncească în Anglia. „Am 25 de ani și vreau să fac ceva pentru viitorul meu. La Brașov stăteam pe banii prietenei și părinților”

Marius ANGHEL 04 Feb. 2016, 11:23 Special

Mijlocașul Cristian Strătilă, căpitanul lui AFC Hărman, a ales să renunțe la cariera de fotbalist în România și a plecat la muncă în Anglia. Strătilă spune că a luat această decizie pentru că nu se descurca cu banii pe care îi încasa ca fotbalist.

„Conjunctura m-a făcut să plec în altă țară să muncesc. Chiar nu mai puteam sta la Brașov, pentru că efectiv nu mă descurcam cu banii primiți de la Hărman. Ce puteam să fac? Să stau pe câțiva lei? Cu banii încasați ca fotbalist abia îmi plăteam chiria și nu mai rămâneam cu aproape nimic. Am 25 de ani și vreau să fac ceva pentru viitorul meu, sper să fiu înțeles. La Brașov stăteam pe banii prietenei și părinților. Era umilitor! Vreau să-mi întemeiez o familie, astfel că am luat această decizie de a pleca la muncă în Anglia. În cîteva zile va ajunge aici și prietena mea”, povestește Strătilă.

Lucrează ca manipulant de marfă într-o fabrică

Fotbalistul a plecat în Anglia la finalul lunii noiembrie a anului trecut și s-a stabilit în Shotton, un mic orășel de lângă Liverpool. „Am mai multe rude în Anglia și m-am gândit că o să merg o lună, maxim două pentru a face ceva bani și apoi să revin în România. Chiar le-am spus celor de la Hărman că nu voi veni la startul pregătirilor, dar mă voi întoarce la sfârșitul lunii ianuarie. Între timp, am găsit, cu ajutorul prietenilor, un loc de muncă stabil. Nu este ceva extraordinar, este vorba de un job ca manipulant de marfă într-o fabrică. Muncesc alături de alți români, de polonezi, bulgari, englezi… Au fost și ei surprinși când au aflat că sunt fotbalist și că am ajuns să muncesc aici. Le-am spus adevărul, că în România mă descurcam foarte greu… Îmi pare rău, pentru că las în urmă 15 ani de fotbal. Ca fotbalist în România, indiferent de nivel nu ești apreciat pentru ceea ce faci pe teren, nu ești motivat, ce să mai spun… fotbalul românesc se duce pe apa sâmbetei. Dacă la Liga 1 mai e cum mai e datorită banilor din drepturile tv, în eșaloanele inferioare e jale. Și acum citesc presa din țară și mă crucesc când aud că sunt cluburi care se desființează, jucători neplătiți cu lunile, condiții mizere…”, a declarat Strătilă.

„A fost alegerea lui”

Chiar dacă are un loc de muncă stabil, Strătilă speră că va continua să joace fotbal în continuare. „Vreau să mai joc fotbal, chiar dacă la nivelul ultimelor ligi de aici din Anglia. Am discutat cu un director sportiv de la o echipă de amatori și mi-a spus că este posibil să joc aici. Se fac două antrenamente pe săptămână, asta la finalul programului de muncă, iar sâmbătă sunt meciurile. Mai și primești câteva sute de lire sterline, nu ar fi rău…”, a spus fotbalistul brașovean.

Oficialii lui AFC Hărman spun că înțeleg decizia lui Strătilă. „Asta e viața. Am vorbit cu el, mi-a explicat motivele și efectiv nu am avut argumente cu care să-l conving să rămână. Din păcate, situația financiară la acest eșalon este cum este. Probleme sunt și la nivelul Ligii 1″, a precizat antrenorul Claudiu Ionescu.

Strătilă a început fotbalul în urmă cu 15 ani la CSȘ Brașovia. A mai jucat la Unirea Tărlungeni, iar în ultimii trei ani a fost jucător de bază la AFC Hărman.

Prima victorie din 2016

Aflați în cantonament la Borsec, elevii lui Claudiu Ionescu au disputat, ieri, un meci amical cu echipa Cetatea Tg. Neamț (Liga a 3-a). La finalul unui joc disputat, brașovenii s-au impus clar, scor 3-0 prin golurile marcate de Lupu (”25), Boția (”60 penalti) și Filip (85). Jocul a fost arbitrat de George Neagu, portar legitimat la AFC Hărman, dar care are și categoria a 2-a de arbitru.

În acest meci, AFC Hărman a folosit următorii jucători: Torok – Ilasi, Ioniță, Beșa, Pasăre – Vali Ion, Codreanu, Plumb, Boția – Lupu, Bleambu. În partea secundă au mai jucat: Stanciu, Pavel, Ilioaia, Iulian Neagu, Claudiu Ionescu, Filip și Staicu.

Articol scris de Adi MARICA (Monitorul Expres)

Marius ANGHEL 04 Feb. 2016, 11:23 Special
Pe aceeași temă