În sezonul 1989-1990, AS Drobeta, antrenată de Ilie Balaci, încheia Divizia B pe locul secund, la doar patru puncte de Rapid București, care reușea promovarea. Echipa din perioada respectivă a fost cea mai iubită din istoria fotbalului mehedințean. Cu prilejul zilelor orașului, Primăria Severin a decis să organizeze un meci demonstrativ, care să strângă pe gazon adevărate legende ale fotbalului românesc, dar și jucători locali, care au scris o pagină importantă în sportul local.
„E o acțiune binevenită, care adună un grup de mare valoare în istoria fotbalului românesc, cum a fost Craiova Maxima. Totodată, acest meci amintește și de cei care de-a lungul timpului au evoluat pentru echipa severineană. Se vor întoarce pe un stadion modernizat și sper ca publicul să vină în număr cât mai mare, așa cum o făcea când AS Drobeta se lupta pentru promovarea în Divizia A, cu Ilie Balaci în calitate de antrenor-jucător”, a spus fostul atacant Vasile Mănescu, autor a 25 de goluri în sezonul respectiv!
Tița și Stoican, printre absenți
Din echipa Severinului nu vor lipsi Dorian Gugu, Mihai Sârboiu, Dan Donoată, Dan Grăbleanu, Ion Moraru, Constantin Badea, Ion Chiroced, dar alți foști jucători, din perioade diferite, precum Marian Brihac, Florin Udrea, Sorin Vlaicu, Cornel Mihart și Ovidiu Brehui.
În prezent antrenori, mehedințenii Valeriu Tița și Flavius Stoican vor absenta, din cauza programului de la echipele de club Al Sharjah Dubai, respectiv Chindia Târgoviște. Dintre jucătorii actualei echipe a Severinului, Gaz Metan, ar putea evolua Silviu Bălace, Milan Mitic, Hugo Moutinho sau Dan Ignat, însă prezenta lor pe teren la acest meci demonstrativ pusă sub semnul întrebării, din cauza intermediarei de miercurea viitoare. „Cred că AS Drobeta 90 a fost cea mai frumoasă echipă din istoria fotbalului severinean. La fiecare meci veneau 15-20.000 de spectatori, indiferent de adversar. Cu Rapid a fost stadionul plin. Gaz Metan – Poli Timișoara a fost primul meci pe care l-am văzut de când s-a înființat noua echipă a Severinului. Pot spune că publicul a rămas la fel de pătimaș ca pe vremea mea. Și atunci era pretențios, doar că venea în număr mult mai mare la stadion. Am văzut câțiva jucători tineri interesanți, dar nu cred că e echipă de Liga I. Am totuși încredere în Marian Bondrea, care e un antrenor foarte bun. Sper să promoveze, dacă nu acum, sezonul următor”, spus Tița, antrenor la Al Sharjah Dubai.
Balaci era antrenor-jucător-finanțator la Drobeta
Principala atracție a evenimentului de duminică, ora 16, care s-ar putea desfășură pe durata a două reprize a câte 30 de minute fiecare, va fi Ilie Balaci, care ar putea juca la ambele echipe. „Vor lipsi Cătămaru, care e observator la un meci de Liga I și Țicleanu, aflat în străinătate. Probabil, restul vor veni toți. Nu știu exact cum se va juca, dar cu siguranță voi rezista o oră pe tren. Acum arat mai bine ca în 90!”, a glumit Balaci.
Acesta a rememorat perioada frumoasă petrecută la AS Drobeta, echipă pe care a finanțaț-o din propriul buzunar! „La meciul cu Rapid, câștigat cu 2-1, am avut 27.000 de plătitori! Stadionul era arhiplin. Dacă am fi fost susținuți la vremea respectivă de factorii locali, promovam sigur, nu Rapidul, dar AS Drobeta era ținută din banii mei, ai președintelui Vișan, din banii pe care îi făceam din vânzarea biletelor și a unui ziar – Săptămâna fotbalistică, pe care-l aveam împreună. Practic, jucătorii erau angajați la acel ziar, de unde-și luau salariile. Am rămas la Severin și în sezonul următor, tot cu gândul promovării. Am mai adus și jucători tineri de valoare, împrumutați de la Craiova (n.r. – Gheorghe Craioveanu, Dumitru Mitriță și Dumitru Predoi), dar am plecat după derbiul cu Chimia Râmnicu Vâlcea, încheiat cu 2-2. Dacă am fi câștigat, treceam pe primul loc. Am avut terenul suspendat, după ce spectatorii au răsturnat mașina arbitrului, care ne furase în acea partidă. Eu am ținut mult să jucăm următorul meci considerat acasă la Craiova, dar președintele a dus-o la Motru. A avut interesele lui, Dumnezeu să-l ierte, că a murit. Ne-am certat din acest motiv și eu am plecat. Era prin noiembrie 1990, mai erau trei etape din tur. Eu zic că promovam în acel sezon, dar după ce am plecat eu echipa n-a mai avut rezultate și Electroputere Craiova s-a mai luptat doar cu Vâlcea și a intrat în acel sezon”, a dezvăluit Balaci.
Vrea stadionul plin, ca în anii ’90
Acesta este convins că fotbalul mehedințean nu se zbătea în mediocritate dacă ar fi reușit promovarea în 1990. „Altfel ar fi decurs fotbalul in Severin dacă promovam. De atunci, nici stadionul nu cred că s-a mai umplut. Am mai fost la un meci al Științei cu CFR Cluj, în urmă cu doi ani. Arată frumos acum Municipalul, dar degeaba dacă nu e plin. Mi-aș dori să văd la acest meci demonstrativ foarte mulți spectatori, ca în perioada 90. Dacă vor fi bani, poate va promova și Severinul într-o zi”, a precizat Balaci.
Articol scris de Mircea OGLINDOIU