Hagi, interesat de brandul Farul. Clubul suporterilor din Liga 3 va concura la licitația de marți, foarte probabil, cu emisarii „Regelui” și cu fostul arbitru Frățilă

Marius ANGHEL 18 Dec. 2017, 11:03 Special
  • Interesul pentru brandul Farul se anunță mai mare decât cel pentru toate celelalte echipe de tradiție intrate în faliment în ultimii ani. Nu mai puțin de cinci tabere și-au manifestat interesul pentru licitația care urmează să se țină marți, la Constanța. Între ele, suporterii grupați la SSC Farul și Gică Hagi.
  • Surse autorizate au afirmat, pentru ProSport, că lichidatorul judiciar a primit solicitări ferme de achiziție a caietului de sarcini pentru licitația brandului Farul (SC FC Farul a intrat în faliment anul trecut), chiar dacă acesta este destul de scump – circa 1.000 de euro, cu tot cu TVA.
  • Suma de la care se va porni licitația pentru brandul Farul va fi una modică: 3.150 de euro plus TVA. În total, 3.750 de euro.

 

UPDATE – LUNI 15:33: În mod excepțional, termenul-limită pentru înscrierea la licitație a fost prelungit până la ora 17:00. Până la expirarea vechiului termen, ora 15:00, cumpăraseră caietul de sarcini reprezentanții suporterilor, Ion Draica (fost fotbalist și antrenor al Farului) și Petre Mărculescu (apropiat al fostului patron al Farului, Giani Nedelcu). Reprezentanții clubului Viitorul încă nu se prezentaseră la sediul lichidatorului până la redactarea acestei actualizări a articolului.


 

UPDATE – LUNI 13:54: Cristian Bivolaru, director la Viitorul, a sunat reporterul ProSport, după apariția articolului: „Sunt în Germania… Am văzut ce ai scris și ce au declarat reprezentanții suporterilor. Să știe și ei că nici vorbă de așa ceva! Nu vom licita. Eu mențin tot ce am spus relativ la Viitorul și Farul. Rămâne în picioare. Dar acum nu vom licita. Astă-vară, după ce am câștigat campionatul, consider că s-a ratat o mare ocazie pentru Constanța”.


 

Între cei care astăzi vor să achiziționeze caietul de sarcini se numără și reprezentanții Viitorului Constanța, echipa lui Gică Hagi. „Regele” ar realiza astfel mult-dorita fuziune cu brandul-simbol al județului. Interesul lui Hagi pentru Farul este vechi, acesta privind eventuala rebranduire a Viitorului ca pe un pas important spre o nouă fază a performanței. Viitorul a câștigat titlul și participă deja de doi ani în preliminariile cupelor europene, dar actuala bază de operațiuni, micuța localitate Ovidiu, nu-i perminte, consideră Hagi, accesul la stadiul de forță de prim rang în fotbalul românesc. Alta ar fi situația, însă, dacă Viitorul s-ar numi Farul, ar juca la Constanța și ar avea în spate acest oraș important al României.

„Viitorul este un club care încearcă să facă următorul pas: vânzarea de acțiuni și mărirea de capital pentru a ne putea bate la vârf.  (…) O variantă este de a crește prin propriile puteri, prin vânzarea de acțiuni. (…) A doua variantă, și cea mai firească, după părerea mea, ar fi ca cei care au puterea de decizie în Constanța să-l invite pe Hagi la discuții și, astfel, Viitorul să devină echipa orașului chiar sub numele de Farul. Hagi niciodată nu a pus problema să vândă echipa, își dorește să vândă acțiuni și să conducă echipa din punct de vedere tehnic”, explica anul trecut, la ProSport Live, Cristian Bivolaru, director general la Viitorul.

Suporterii vor brandul ca să fie ca la Bayern: „Poate veni oricine să conducă, nu ne interesează. Dar să fim siguri că nu se vor mai întâmpla măgării”


În 2013, suporterii Farului au avut o discuție de principiu cu Hagi despre eventuala sa venire la conducerea clubului. Negocierile au eșuat. Primul din stânga, Sorin Mihăilescu, fost șef al galeriei Farului și membru fondator al echipei SSC Farul, fondată de suporteri anul trecut, după falimentul vechiului club

Dintre cele cinci tabere interesate, cea a suporterilor echipei dispărute și-a anunțat prima prezența la licitație. Grupul a reînființat anul trecut un club cu nume asemănător, SSC Farul, care a pornit din Liga 4, a promovat și acum joacă în Seria a 2-a din Liga 3, unde e pe locul 2, cu șanse la promovarea în Liga 2.

Demersul asociației suporterilor a declanșat o efervescență printre fariștii din toată țara, care s-au mobilizat să strângă fonduri pentru licitația de marți. Participarea SSC Farul la licitație este susținută direct, moral și financiar, de fotbaliștii Denis Alibec (FC FCSB) și Petre Ivanovici (FC Voluntari), dar și de antrenorul Dinu Todoran. Toți trei au donat bani și tricouri care să fie licitate pentru a se obține, de asemenea, fondurile necesare participării la licitație. Denis Alibec – un tricou al FC FCSB cu iscălitură, Petre Ivanovici – tricoul în care a jucat și câștigat, astă-vară, finala Cupei României cu FC Voluntari, iar Dinu Todoran – tricoul de la Farul cu care a jucat finala Cupei României din 2005.

În total, pe lista deschisă au donat, până acum, 57 de persoane, iar numărul total al susținătorilor Farului, spun inițiatorii mișcării, ar trebui să urce, până marți, la peste 250 de persoane. „Banii de licitație îi avem, dar este nevoie de o rezervă cât mai mare pentru că nu suntem singurii interesați și nu știm unde se va ajunge cu suma licitată”, a explicat pentru ProSport unul din membrii fondatori ai SSC Farul, vechi lider al galeriei, Sorin Mihăilescu.

Acesta a menționat că e posibil ca fostul proprietar Giani Nedelcu, cel cu care Farul a intrat în faliment, și fostul arbitru Constantin Frățilă, azi prosper om de afaceri în Constanța, să intre în licitație. „Vrem să apară acest lucru, pentru ca ulterior să nu spună cineva că n-ar fi știut despre ce este vorba. Vrem să se știe că noi știm că ei vor să participe. Dar e bine să cunoască opinia publică aceste amănunte. Atât timp cât oamenii care iubesc Farul, care au jucat la Farul, sunt alături de noi și nu alături de Giani, Frățilă sau mai știu eu care, înseamnă că noi suntem cei mai îndreptățiți, moral, să deținem brandul acestui club. Noi, suporterii. În rest, nu ne interesează, poate veni și Primăria, poate veni oricine să conducă. N-avem nicio treabă cu nimeni. Dar sigla și palmaresul să rămână la suporteri. Bayern München e cel mai bun exemplu. Și acolo sunt bani serioși în joc, nu ca aici! Numai că suporterii au sigla și palmaresul. Nimeni nu poate lua echipa din München, s-o mute unde are el chef. Cuvântul de veto în ce privește identitatea echipei îl au suporterii. Asta vrem și noi. Că nu vrem să conducem. Ce să mai vorbim, s-o spunem pe românește, nu ne pricepem. Fiecare să facă lucrurile pe care le știe el. Poate veni oricine, să conducă, să gestioneze banii, dar noi să ne asigurăm că nu vor să facă măgării sau cine știe ce haiducii”, a spus Mihăilescu.

Fostul arbitru Frățilă: „Sunt interesat de brand. Dar prețul mi se pare foarte mic. Ce, se vinde vreun tricou?”


Constantin Frățilă, fost arbitru, a rămas foarte interesat de fotbal. Imaginea de mai sus este de pe „La Bombonera”, stadionul legendarei Boca Juniors, din Buenos Aires, Argentina. Foto: contul de Facebook al lui Frățilă

ProSport a luat legătura cu Giani Nedelcu, fostul patron al Farului, care a dezmințit însă orice interes pentru brand: „Cine v-a spus că sunt interesat? Nu e nimic adevărat. Eu sunt, de altfel, în București acum. Nu voi cumpăra caietul de sarcini și nu voi participa la licitație. Nici direct, nici prin intermediar”.

Fostul arbitru Constantin Frățilă, care și-a mai anunțat în urmă cu aproximativ doi ani interesul pentru Farul, a fost luat pe nepregătite de telefonul ProSport: „Când are loc? Habar n-aveam. Ce-i drept, eu am fost și plecat… Ce să spun? Da, mă interesează. Să văd dacă voi avea însă posibilitatea să mă încadrez în timp, dacă spui că luni e termenul-limită pentru depunerea dosarului, iar marți e licitația. Dar vreau să mai spun ceva: cum adică, 3.150 de euro preț de plecare? Dar ce, se vinde vreun tricou, ceva, sau se vinde brandul Farul?”.

Cristian Bivolaru, managerul general de la Viitorul Constanța, n-a putut fi contactat, el fiind, după toate aparențele, în Elveția.

Luni, la ora 15:00, expiră termenul până la care se pot depune dosarele de participare la licitație, iar marți, la ora 13:30, va avea loc operațiunea propriu-zisă de vânzare.

Articol scris de Matei UDREA

Marius ANGHEL 18 Dec. 2017, 11:03 Special
Pe aceeași temă