Dintre cele 11 echipe care matematic și-au asigurat, din punct de vedere sportiv, locul în noul sezon al Ligii 2, ediția 2024-2025, una în care campionatul trece de la 20 la 22 de participante, cel puțin două au șanse mari să-și mute ”casa”.
Nu este nimic nou în Liga 2 cu aceste mutări, dar cele două decizii ar putea aparține unor cluburi stabile din acest punct de vedere, până acum.
Cum la Hunedoara și Slatina se așteaptă ultimele avize pentru demolarea stadioanelor principale din municipiu, Corvinul și CSM Slatina anticipează să se mute începând din toamnă.
Dacă la Hunedoara a tot fost mediatizată demolarea stadionului ”Michael Klein” și contruirea unuia nou în locul său, despre aceste planuri la Slatina s-a vorbit puțin spre deloc. Destul de ciudat, mai ales că în curând vor fi alegeri și astfel de proiecte de infrastructură sunt mereu scoase în față de reprezentanții aflați la putere pentru a da motive locuitorilor să-i aleagă pentru încă un mandat.
La finalul meciului disputat sâmbătă la Slatina, pe stadionul 1 Mai, în care CSM a câștigat cu scorul de 2-0 în fața celor de la Viitorul Pandurii și și-a asigurat menținerea în Liga 2, antrenorul Daniel Oprescu a vorbit și despre faptul că echipa sa va trebui să se mute de pe actuala arenă, fiindcă aceasta va fi demolată pentru a-i face loc uneia noi.
Oprescu își dorește ca echipa finanțată de Primăria Slatina să continue să joace acasă în municipiu, nu să plece în altă parte.
”Să vedem ce se va întâmpla, pentru că, din informaţiile mele, stadionul ar putea să fie demolat. Să vedem unde vom juca. Eu o spun încă o dată: noi am vrea să jucăm la Slatina. Echipa, în primul rând, este finanțată de Primăria Slatina şi mi s-ar părea normal ca să se facă eforturi, din partea tuturor, ca să jucăm la Slatina. Nu e normal ca slătinenii să fie privaţi de a vedea echipa la lucru. Acum, rămâne să vedem. În Slatina este o singură variantă, baza Metalurgistul. Să vedem… Sunt lucruri care nu ţin de noi. Dacă nu, avem şi variantă de rezervă, dar n-aş vrea să o pronunţ decât după ce se vor finaliza discuţiile, pentru că dacă se începe demolarea stadionului va trebui găsită o soluţie”, a precizat Daniel Oprescu, citat de NewsFlux.
Așadar, o variantă pentru CSM Slatina, agreată de antrenorul său, ar fi mutarea pe stadionul Metalurgistul din Slatina.
Autorităţile locale slătinene au demarat procedurile pentru predarea și construirea unui nou stadion pe amplasamentul actualei baze sportive 1 Mai.
În data de 28 martie 2023, Consiliul Local al Municipiului Slatina a aprobat documentaţia tehnico-economică faza Studiu de Fezabilitate și indicatorii tehnico-economici pentru investiţia ”Construire și dotare Complex Sportiv – Stadion Municipal 1 Mai, municipiul Slatina, B-dul Sfântul Constantin Brâncoveanu, nr. 1”.
Tot atunci s-a aprobat și ”predarea către Ministerul Dezvoltării Lucrărilor Publice şi Administraţiei prin Compania Naţională de Investiţii a amplasamentului situat în Municipiul Slatina, B-dul Sfântul Constantin Brâncoveanu, jud. Olt şi asigurarea condiţiilor în vederea executării obiectivului de «Construire și dotare Complex Sportiv – Stadion Municipal 1 Mai, Municipiul Slatina, B-dul Sfântul Constantin Brâncoveanu, nr. 1»”
Mai întâi trebuie demolat actualul stadionul 1 Mai, care a fost inaugurat în 1924, a suferit mai multe modernizări, ultima în 2010, și are o capacitate de 10.000 de locuri. A găzduit, de-a lungul timpului, meciurile echipeilor locale Oltul Slatina, ALRO Slatina, Inter Olt Slatina și CSM Slatina.
Noul complex sportiv va fi construit pe o suprafață de teren de 91.211 mp, 23.040 mp va fi suprafața stadionului, va avea o categorie de importanță ”B” și se estimează că va costa 397.114.260 lei, cu TVA, din care 387.492.696 lei va fi finanțat prin Compania Națională de Investiții (CNI) și 9.621.564 lei de către Primăria Municipiului Slatina.
Noua arenă va fi de tip ”Panathenaic Stadium” și va avea 10.670 de locuri, va fi dotat cu sistem de nocturnă, dispus sub învelitoare, va avea pistă de atletism cu șase piste și terenul de joc încălzit și cu posibilitatea de acoperire parțială. Va beneficia inclusiv de spații de cazare pentru sportivii cantonați (40 de camere) și spații de recuperare pentru sportivi.
Potrivit proiectului de hotărâre, durata estimativă de implementare a proiectului este de 30 de luni, din care 24 de luni de execuție și șase luni de proiectare.
În actualul sezon de Liga 2, 2023-2024, nu mai puțin de opt participante din cele 20 au jucat meciurile de acasă pe un alt stadion decât cel al său sau într-o altă localitate, fie și pentru scurt timp.
Dintre acestea, CSC Șelimbăr, CFC Argeș, Metaloglobus, Viitorul Pandurii și, posibil, CSC Dumbrăvița vom continua și în sezonul viitor de Liga 2. Viitorul Pandurii și Dumbrăvița au revenit, între timp, pe stadioanele din localitățile pe care le reprezintă, însă în noul sezon am putea avea cel puțin Corvinul și CSM Slatina nevoite să-și schimbe arena pe care au evoluat până acum. Hunedorenii au susținut în repetate rânduri că vor juca la Călan!
Foto: NewsFlux și Compania Națională de Investiții