S-a pus temelia simbolică pentru viitorul stadion-lego al Timișoarei, cu o capsulă a timpului: ”Moment istoric”

Anda DELIU 04 Mar. 2024, 15:13 Liga 3

Luni, 4 martie 2024, la Timișoara s-a dat semnul simbolic al începerii lucrărilor la noul stadion-lego, de 10.000 de locuri, care se va face pe structură metalică.

Desigur, ”adierea” primăvăratică a anului electoral s-a simțit pe deplin, iar, la fața locului, pe lângă primarul Timișoarei Dominic Fritz au fost prezenți și ceilalți doi viceprimari și s-a organizat un fel de eveniment pentru poze, like-uri și… voturi.

La eveniment au fost și reprezentanți de la Poli Timișoara, dar și de la AJF Timiș, Ripensia sau CSC Dumbrăvița.

Primarul Dominic Fritz nu a vrut să facă acest stadion, dar s-a răzgândit și… scrie istorie!

Trebuie spus că înainte de pierderea alegerilor, primarul Nicolae Robu lăsase un studiu de fezabilitate pentru o arenă de 15.000 de locuri în aceeași locație, lângă Optica, în zona industrială din sud-estul Timișoarei.

Dominic Fritz a vrut să renunțe, după ce a fost ales, la acest proiect, pentru ca, iată, în apropierea alegerilor, să își schimbe perspectiva.

”Acum 125 de ani s-a jucat primul meci de fotbal pe actualul teritoriu al României, în Timișoara. Astăzi punem piatra de temelie pentru noul stadion, Arena Eroii Timișoarei, și este o zi în care renaște tot fotbalul timișorean. O zi de care mulți au crezut că nu o să vină, dar mă bucur că cu toată echipa, cu toată munca din ultimii ani am ajuns aici la acest proiect al unui stadion de un pic peste 10.000 de locuri și în care investim 115 milioane de lei în următorii 3 ani pentru a ridica acest stadion. Un stadion care dă speranță jucătorilor tineri că vor avea unde să joace, care se leagă de tradiția timișoreană în fotbal. Suntem aici cu mulți jucători legendari ai Timișoarei care asistă la acest moment istoric. Un stadion care va fi pentru toți timișorenii, nu doar pentru fotbaliști, nu doar pentru sportivi. Vom ține și concerte, evenimente mari, și vom avea un loc în care se adună toată comunitatea. Mă bucur că am reușit să ajungem în acest moment. În ultimii 3 ani am refăcut de multe ori o licitație pentru proiectul tehnic, am crescut prețul pentru că proiectul inițial nu era unul realist și mă bucur că, cu multă perseverență și cu o asumare financiară din partea primăriei și a municipiului, am ajuns în acest moment. Este un stadion de care avem nevoie, în timp ce așteptăm proiectul Guvernului și al Consiliului Județean, care este în mare întârziere”, a declarat edilul Timișoarei.

S-a pus în pământ și capsula timpului!

Alături de viceprimarul care a insistat pentru acest proiect, Cosmin Tabără, soțul fostei gimnaste Simona Amânar, Fritz a dat simbolic la lopată și a aruncat o capsulă a timpului la fundație (ceea ce au făcut și alți doi predecesori ai săi în funcție înainte de a…pleca din primărie).

Cosmin Tabără, coleg de partid cu fostul primar Nicolae Robu, dar adversar cu el, s-a contrazis singur despre micșoarea și schimbarea proiectului inițial al acestui stadion-lego.

Mai întâi, a zis că ISU nu autoriza ceva așa mare, iar apoi a recunoscut că era, de fapt, vorba de bani.

”Cel mai important este că astăzi suntem în această etapă. Poate mulți nu au crezut că vom începe construcția, că vom finaliza această procedura de licitație. Dar după 3 ani de zile aproape vedem că se încep lucrările. Practic, sunt începute de anul trecut, pentru că odată cu finalizarea licitației s-a demarat proiectul tehnic, care a trebuit să obțină avizele. Acesta a fost și singurul impediment al începerii lucrărilor din toamnă. Dar el va fi construit cu patru tribune distincte, pentru că trebuia să lăsăm un spațiu față de clădirea din spate. Era nevoie de 10 metri pentru a putea primi avizul ISU. Sigur că s-a discutat foarte mult despre capacitateta stadionului, despre faptul că nu are 15.000 de locuri. Nu vreau să intru foarte mult în detalii și într-o dispută cu fostul primar, dar acel lucru astăzi nu se putea realiza aici. Pentru că vorbim de anumite norme care trebuie îndeplinite și de prețul stadionului. Proiectul inițial era făcut la 87 de milioane. Cel care a actualizat prețul actualului stadion este exact societatea care a făcut stadionul acum. Or, noi l-am scos cu prețul pentru 15 mii de locuri la licitație pentru 9000 de locuri și n-am avut nici măcar o societate care să fie interesată de acest preț. Am ridicat de două ori prețul. Prețul per loc este de 2200 de euro, or, la orice stadion din țară, prețul per loc se ridică la peste 2600 – 2800 de euro. Ne uităm la Stadionul Ghencea, Stadionul Giulești. La o capacitate de 15.000 ajungeam la un preț de 139 de milioane de lei și noi trebuie să investim și în școli și în spitale”, a spus Tabără.

Pe ”Eroii Timișoarei” se va juca și rugby, deși pentru acest sport exista alt proiect de bază nouă!

Tabără a continuat să explice cum stadionul are mărimea potrivită și a spus că se va juca și rugby. În planurile de dinainte ca Robu să piardă alegerile era ca în cartierul Ciarda Roșie, nu departe de locația stadionului-lego să se facă alt stadion pentru rugby. Idee la care actuala administrație a renunțat.

Sublienim că îndată ce reporterul ProSport a întrebat de renunțarea proiectului pentru rugby, Fritz a insistat să se înceapă interviul și cu Costel Pantilimon. Hilar că Tabără încerca să dea ”vina” pe fostele glorii că stadionul e mai mic.

”Dacă ținem cont că se va face și acel stadion de 32.000 de locuri, trebuie să ne raportăm la nevoile pe care le are Timișoara. Mai mult decât atât, costul de întreținere al unui stadion este de 3 euro pe scaun. La o primă estimare, acest stadion trebuie să producă 360.000 de euro pe an ca să nu construim alte Colterme (n.r. – compania de termoficiare aflată în insolvență) în oraș. Toate stadioanele din țară sunt pe minus. Noi trebuie să ne gândim că vom suporta cheltuielile din bugetul local. Am discutat cu toți foștii mari fotbaliști despre reducerea capacități. Am discutat dacă se impune reducerea acestei capacități și, credeți-mă, că niciunul dintre ei nu a fost supărat de acest lucru. Încă se vorbea de 5-8000 de locuri. Acesta este stadionul mic al orașului, pe care se va juca fotbal, se va putea juca și rugby. Dar ne vom adresa și tineretului, pentru că acolo sunt foarte multe evenimente care deranjează de multe ori și le vom putea duce în această zonă de stadion. Nu va avea pistă de atletism, din păcate, spațiul nu permite lucrul acesta.
(n.r. – întrebat de planul arenei de rugby) Acel proiect costă undeva la 96 de milioane pe întregul complex, preț neactualizat, din anul 2020. Nu știu dacă bugetul local… Astăzi, credeți-mă, eu aș merge și mâine să investesc. Pe de altă parte, realizez că nu se poate face totul peste noapte”, a mai spus, Tabără.

Așa ar trebui să arate stadionul-lego din Timișoara, conform ultimei machete prezentată public.

Stadion făcut pentru Poli?

Așa cum știm, casele clubului Poli Timișoara sunt arena ”Dan Păltinișanu” și Știința, unde se fac lucrări, dar vor dura 36 de luni, spre deosebire de arena lego, ce are termen de 26 de luni.

Cei de la Poli au săpat și ei simbolic, prin managerul Costel Pantlimon. ”Mulțumim că, cumva, cineva a înțeles că este nevoie de infrastructură. Sportul din Timișoara are nevoie de infrastructură. Mă bucur că cineva a luat atitudine și că a început acest prim proiect. Sper ca prin această mișcare să începem să adunăm tot mai mulți oameni către sport, vorbim aici și de mediul de afaceri și oamenii care vor să se alăture la tot ceea ce înseamnă sport și dezvoltare de masă. Este un moment important. Eu și echipa noastră avem mari speranțe că în următorii 2 ani și jumătate acest proiect va avea finalitate (n.r. – cuvânt utilizat greșit, ”finalitate” înseamnă scop) și va lua naștere un nou proces în dezvoltarea tinerilor. Pentru noi este o gură de aer, pentru că așa îi putem motiva pe sportivii noștri, pe oamenii care vor să vină alături de club”, a spus Pantilimon.

Mai spunem că la stadionul-lego lucrează firma Tehnomodus, una foarte controversată, care și-a bătut joc de lucrările la stadionul din Arad. În zonă se va face și o parcare, iar bucla de tramvai va fi mutată în lunile următoare.

https://liga2.prosport.ro/liga-3/timisoara-mai-are-de-asteptat-mult-si-bine-pana-va-fi-gata-noul-stadion-dan-paltinisanu-19299208

https://liga2.prosport.ro/seria-1/diverse/sperante-pentru-timisoara-a-demarat-renovarea-arenei-stiinta-iar-in-curand-incepe-santierul-la-viitorul-stadion-lego-situatia-noului-dan-paltinisanu-19298667

https://liga2.prosport.ro/seria-1/diverse/prima-vizita-de-lucru-la-noul-stadion-care-se-construieste-in-targoviste-19291359

Anda DELIU 04 Mar. 2024, 15:13 Liga 3
Pe aceeași temă