Sfârșitul săptămânii trecute a fost unul foarte așteptat de către conducătorii celor mai importante structuri sportive din Buzău.
Primăria Municipiului Buzău, unul din principalii finanțatori ai sportului buzoian, pentru unele echipe chiar unicul, a decis ce sume vor intra în conturile cluburilor sportive din oraș. Ca de obicei, sumele acordate celor mai importante grupări din Buzău au stârnit nemulțumiri în rândul oamenilor de sport din județ.
Fotbalul e „rege”
Fotbal Club Gloria Buzău are de primit 14,9 miliarde, conform bugetului acceptat de către forul local pentru anul care de abia a început. Buzoienii nu se mai deplasează foarte departe și reușesc să mai atragă și alte finanțari, chiar dacă acestea nu se ridică la nivelul pretențiilor. Tinta principală a formației din Crâng este accederea în play-off și, totodată, evitarea retrogradării.
Dintre toate echipele din oraș, FC Gloria este cea mai importantă structură sportivă care este finanțată în linii mari de autoritățile locale. Fotbaliști antrenați de Ion Viorel speră ca bugetul echipe din Bulevardul Averescu să fie suplimentat cu ocazia pauzei de vară având în vedere că sezonul viitor echipa lui Viorel Ion vrea să acceadă în primul eșalon fotbalistic al țării.
Puțin și pentru celelalte
Formației Stejarul Buzău, unica echipă ce va participa anul viitor în Superliga Națională (campionat de rugby, nr. Liga I), i-au fost aprobate doar 3,5 miliarde din cele 12 solicitate. În aceași situație se află și Handbal Municipal Buzău, echipa locală de handbal feminin, formație care și-a compromis în urmă cu câteva zile șansele de a ajunge în prima divizie, după ce a pierdut cea mai importantă confruntare a sezonului. VoleibaÂliștii de la Dacia Buzău (echipa de seniori, divizia A2) au primit doar două miliarde. DJST a primit pentru proiectele din acest an 3 miliarde de lei vechi. Două se vor îndrepta către acțiuni sportive și unul pentru activități de tineret. Clubul Sportiv Municipal, cea mai prolifică structură sportivă din Buzău, a primit 1,5 miliarde în timp ce Clubul Sportiv Școlar Buzău a trebuit să se mulțumească doar cu 150 de milioane la fel ca Palatul Copiilor. „
„Dacă avem mai mult, vom reveni asupra sumelor acordate”
Primarul Constantin BoșcoÂdeală a declarat după stabilirea bugetului că acesta va fi supus unor rectificări pentru a spori sumele alocate în această iarnă. Cel mai probabil rectificările de buget pentru acțiunile sportive vor avea loc în luna mai și în niciun caz mai devreme de luna martie, iar acestea vor fi direct proporționale cu performanÂțele și cu realiÂzările celor care le solicită.
Ce spun oamenii de sport despre împărțirea bugetului
Primăria Municipiului Buzău a aprobat recent bugetul care urmează să fie alocat în prima parte a anului 2014 celor mai importante structuri sportive din oraș. Un buget destul de mic, îndreptăți de puterea economică a orașului, dar totodată o sumă menită să închidă gura tuturor conducătorilor de sport din Buzău, cel puțin în fața ÂcameÂrilor de luat vederi și a reportofoanelor. Nimeni nu acuză municipalitatea pentru sumele extrem de mici (comparativ cu alte reședințe de județ) acordate către fotbal, handbal sau rugby. „Buba” este că o chiflă nu va potoli niciodată foamea mai multor guri. Practic vrem să spunem că mai bine finanțezi o singură ramură sportivă maxim două, dar care să obțină rezultate notabile în sportul pe care îl reprezintă, decât să dai în șapte părți doar pentru supraviețuire.
La prima vedere o strategie viabilă, dar care depinde în primul rând de încasările municipalității din primul semestru din 2014.
Comparativ cu vecinii de la Consiliul Județean, Primăria Buzău pare pentru moment că a abordat o strategie cel puțin corectă vizavi de sporturile din Buzău. Practic, pe hârtie cel puțin, va da fiecărui club important din Buzău suma necesară pentru a duce la capăt primele luni din an. Oficialii de la Palatul Comunal au decis ca, în urma viitoarelor rectificări de buget, să mai primească bani doar echipele care au dovedit în prima parte a anului că suma alocată de municipalitate este pe deplin justificată de rezultatele sporÂtive. Cu alte cuvinte, dacă HM Buzău va promova în Liga Națională, este lesne de înțeles de ce va fi prioritatea numărul 1 al primăriei în al doilea semestru din 2014. Același lucru se poate spune și despre Gloria Buzău, formație care țintește play-off-ul ligii secunde. Cu alte cuvinte, ai rezultate bune, meriți să fi ajutat în continuare. Principala problemă o poate reprezenta însă suma care urmează să fie colectată de la contribuabili în primele luni ale anului. Situația se poate înrăutăți în cazul în care una sau două echipe au rezultate, iar muniÂcipalitatea nu își poate ține cuvântul din cauza încasărilor prognozate pentru 2014. În rândurile următoare vă prezentăm punctul de vedere al principalelor cluburi sporÂtive din municipiu.
Ștefan Miloș, președinte HM Buzău: ,,Nici o echipă nu poate face perfomanță fără bani din mediul privat. E datoria conducătorilor să caute resurse financiare și în alte părți decât la autoritățile locale”
Ștefan Miloș, președintele formației de handbal feminin din Buzău s-a declarat mulțumit de suma alocată de la Palatul Comunal. Oficialul buzoiencelor a declarat că în contextul actual al mediului sportiv din țară, orice conducător trebuie să aibă capacitatea de a atrage fonduri din mediul privat: ,,Consider că domnul primar Boșcodeală a făcut tot ce i-a stat în putință pentru a împăca pe toată lumea ținând cont de obiectivele din acest an ale fiecăruia. Noi, conducătorii de cluburi trebuie să convingem oamenii din mediul privat să ni se alăture, mai ales că puterea financiară a autorităților locale din Buzău este una limitată, dar totodatăși unica”. În 2013, din bugetul echipei antrenate de Romeo Ilie, 10% a reprezentat contribuția din mediul privat.
Dan Tulpan: ,,Nu fac comentariu pe buget. Și dacă primeam un leu și dacă primeam 9 miliarde tot se găsea cineva să comenteze”
Cea mai cunoscută structură sportivă din județ, Fotbal Club Gloria Buzău a primit doar 14,9 miliarde din cele 45 solicitate. Președinte de mai bine de două decenii al grupării din Crâng, Dan Tulpan nu a dorit să ofere nici un comentariu pe baza fondurilor primite de la Palatul Comunal în acest an. Totuși, conduÂcătorul grupării din Crâng s-a rezumat la a preciza: ,,și dacă primeam 1 leu și dacă primeam 9 miliarde se găsea cineva să comenteze. Este o sumă dată după necesitățile și obiectivele fiecărei echipe și totodată niște bani dați în funcție de posibilitățile orașului”.
Sursa: Opinia Buzău